Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Így hatnak a termálvizek az egészségünkre

2017. 10. 05. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Magyarországon nem nehéz jótékony hatású vizekre lelni, hiszen hazánk bővelkedik a gyógyforrásokban. Mégis, ha szeretnénk rátalálni a számunkra legmegfelelőbbre, alaposan utána kell néznünk, melyik tájegység gyógyvize és melyik szálloda szolgáltatása felel meg legjobban az elvárásainknak.
Oly természetes tud lenni az, amibe beleszületünk, aminek segítő energiáival együtt élhetünk, ami alapvetően megadatik és semmit nem kell tennünk érte. De vajon ismerjük-e, tiszteljük-e, értékeljük-e eléggé mindazt a folyékony kincset, ami kis hazánk földje mélyén rejlik? Íme, néhány érdekes adat, értékes információ gyógyvizeink történeteiről, értékeiről, hatásairól, és az alkalmazott terápiákról.

Háromszoros hatás

A magyarországi fürdőkultúra első fénykora a Római Birodalom időszakához kötődik és a hódítók nevéhez fűződik. Azóta Magyarországon több mint kétezer termálforrást jegyeztek be. Ezek közül azonban csak azokat nevezhetjük gyógyvizeknek, melyek gyógyhatása klinikailag bizonyított. A termálvizek háromféle úton gyakorolnak hatást szervezetünkre:
Fizikai hatás: A melegnek köszönhetően ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének következtében pedig könnyebben tudjuk mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos.
Kémiai hatás: A vízben oldott magas ásványianyag-tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, kedvezően befolyásolja a szervezet reakciókészségét, segíti az öngyógyító folyamatokat.
Biológiai hatás: A gyógyvizes helyeknek speciális mikroklímájuk van, ami azt jelenti, hogy a levegőben található negatív iontúlsúly miatt stresszoldó, pihentető hatásúak, így kikapcsolódásra, ellazulásra adnak lehetőséget.

Hévíz

A vulkanikus eredetű Hévízi tó és környéke kétezer éves gyógykultúra helyszíne, köszönhetően a gyógyvíznek és a tó aljáról felszínre hozott szerves tőzegiszapnak. A kénben, radonban rendkívül gazdag terület különlegessége, hogy vize és iszapja kitűnően alkalmas a csontritkulás kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult betegség (amely minden ötödik ötven év feletti nőt érint) kezeléséhez. A tó vize emellett reumatikus panaszok, mozgásszervi megbetegedések, izom és idegrendszeri panaszok illetve nőgyógyászati problémák esetében is jótékony hatású. A hévízi iszapot az ország különböző pontjain megtalálható Danubius gyógyszállodákban az adott desztináció gyógyvízével elegyítik, így egymástól különbözővé, ezáltal különlegessé téve a terápiákat.
Így hatnak a termálvizek az egészségünkre

Bükfürdő

A világon egyedülálló széndioxid lelőhelyen - ahol bányásszák, és nem levegőből állítják elő a széndioxidot - gyógyvízre is találtak. Ennek az egybeesésnek köszönhetően kapta a büki gyógyfürdő a "Lucky found" elnevezést. Gyógyvize szénsavban gazdag, így operáció utáni rehabilitációra, illetve ízületi problémák kezelésére rendkívül alkalmas. Magas szénsavtartalma miatt általános frissítő és keringésjavító hatása is elismert.

Sárvár

Vize alkáli hidrogén-karbonátos lágy és enyhén sós, ezért nem csak ízületi kopások és mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas, hanem bőrbetegségek és nőgyógyászati panaszok esetén is hatékonyan segít. A légúti megbetegedések kezelésére használt híres sárvári termálkristályt ma már sajnos nem gyártják, de anno lepárlással állították elő – ám nem a termálfürdő gyógyvizéből. A kristály egy 2000 méter mély kútból származó vízből készült, amelynek 83 Celsius-fokos vize rendkívül magas sótartalommal rendelkezik. Azaz Sárvár alatt kétféle gyógyvíz is található!

Margitsziget

Különlegessége, hogy vize három forrás egyesítéséből áll össze. Nincs erős kéntartalma, ennek köszönhetően vizének közelében nem lehet érezni tipikus termálvíz illatot. Sokan éppen emiatt kedvelik. Ugyanebből adódóan ivókúrára is alkalmas, nem csak reumatikus panaszok enyhítése, illetve idegrendszeri bántalmak és keringési zavarok helyrehozatala céljából alkalmazott fürdőkúrára.

Komplex terápia

Valamennyi Danubius gyógyszállóban úgynevezett „komplex fürdőkúrát” alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a páciens számára - orvosi vizsgálatot követően – a vendégre szabott, egyedi kezeléskombinációt ajánlanak, mely magába foglalja a gyógyvíz használata mellett a masszázst, gyógytornát, vízzel történő kezeléseket, pakolásokat, elektroterápiát – természetesen kinek-kinek panaszai és általános egészségi állapota szerint. A Danubius szállodái egyedülállóak abban, hogy saját szakértői orvos csapattal, (belgyógyász, kardiológus, reumatológus) rendelkeznek.
Így hatnak a termálvizek az egészségünkre
A szakemberek a kúrát a lehetséges százötvenféle kezelésből állítják össze. Az orvosi kontroll pedig nem ér véget a kezelések felírásával. A legjobb állapot elérése érdekében, konzultáció mellett, folyamatosan változtatható a kúra jellege.

Globális felmérés

A Danubius szállodalánc az ausztrál RMIT Egyetemmel (Melbourne) együttműködve elkészített egy izgalmas kérdőívet, amely a globális üdülési szokásokat térképezi fel. A felmérés célja jobban megismerni vendégeink motivációját, kik és miért látogatják termálfürdőinket, valamint milyen hatással van/volt a meleg víz az egészségükre és a közérzetükre. Az Ön tapasztalatai, véleménye nagyon fontos számunkra: amennyiben a közelmúltban ellátogatott valamely Danubius Health Spa Resort-ba vagy egyéb spa szállodába, kérjük, szánjon pár percet a kérdőív kitöltésére, amit IDE KATTINTVA ér el.
A kérdőív kitöltése önkéntes és anonim. A kérdőív kitöltésével nemcsak egy fontos kutatás részese lehet, hanem lehetőséget is kap a 200 USD értékű Amazon kuponsorsolásban való részvételre. Köszönjük, hogy részt vesz a felmérésben!
Képek: Danubius Hotels.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Exluzív előnyári ajánlattal vár a Gotthard Therme Hotel & Conference****!

Szökjön el a nyári nyüzsgés előtt pár napra és foglalja le pihenését május 1. és június 23. közötti időszakra most akár 10+10% kedvezménnyel! Az 1.500 nm vízfelülettel rendelkező, pálmafákkal tarkított mediterrán termálfürdő, a korlátlan soft drink italcsomaggal kiegészített félpanziós ellátás és a hármashatár megannyi élményt, izgalmat tartogat. Foglaljon 20% kedvezménnyel még ma! Megnézem