Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Nyitva van

Orvosi rendelés
Beutaló kérhető ide
Gyógyfürdő, Strandfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Műemlékfürdő
Árak és információk

2024. július 16-án a kültéri úszómedence (volt hullámmedence) nem üzemel.


A szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Uszoda Budapest egyik legpatinásabb műemlékfürdője.

A Gellért Fürdőben 2022-ben felújítási munkák veszik kezdetüket. A fürdő augusztus 31-ig tart nyitva az üzemeltető társaság márciusban érvényes tervei szerint. A nyári időszakban a közkedvelt hullámmedencét fel fogják tölteni, de a hullámszolgáltatás már nem fog működni.

 

A fürdő története

A Gellért Gyógyfürdő területén „feltörő csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.
A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült.

Medencék és gyógyvíz

A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence és a kültéri ülőmedence megújult. A fürdő vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalásokból nyeri. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős.
A gyógyvíz alkalmas az ízületek degeneratív betegségeinek, a gerinc megbetegedések, az idült és félheveny ízületi gyulladások, a porckorong bántalmak, az idegzsábák, az érszűkület és a keringési zavarok kezelésére. A Gellértben található inhalatóriumban pedig az asztmás, illetve idült hörghurutos panaszokat lehet enyhíteni.
A Gellért 2013 óta minden nap koedukált. Az öt beltéri termálmedence mellett két merülőmedence várja fürdőzőket, a sportolni vágyók pedig egy úszómedencében csillapíthatják a mozgás iránti igényüket. A szabadban egy hullám és egy termálmedencében lehet mártózni. Emellett egy gőzkabin, egy finn szauna, és egy hőlégkamra biztosítja a felmelegedést. 

Érdekességek

A világ egyik leghíresebb fürdőjét Zsolnay-mozaikokkal, márványoszlopokkal, díszes ablakokkal és szobrokat díszítették. Medencéinek értékét 640.000 dollárra becsülik. Hullámmedencével, pezsgőfürdővel, ülőmedencékkel, úszómedencékkel bővült a kínálat az évek során, ami mellett széles körű gyógyszolgáltatások, inhalatórium és szépségkezelések várnak a fürdőzőkre a Gellért-hegy lábánál.
A 19. században is Európa legmodernebb fürdőjének számított, alig egy évszázaddal korábban azonban még „Sárosfürdőnek” nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt. Feljegyzések szerint még „használati útmutató” is volt a Gellért vízéhez, úgy tartották, addig kell benne fürödni, amíg az ember bőre szép piros nem lesz, utána pedig addig kell pihenni a parton, amíg a pír el nem múlik. 
A második világháború alatt is működött, pedig a női részleg egy belövés következtében szinte teljesen megsemmisült. 
A mindig is előkelő gyógyfürdőnek számító, sokáig csak a kivételezettek számára nyitva tartó Gellért vizében Richard Nixon és Yehudi Menuhin is megmártózott, de Julianna holland királynő is itt töltötte a mézesheteit. A Gellértbe járó előkelő vendégsereg mindig is nagyon érdekelte a budapestieket: a fürdő egyik úszómestere titokban elkattintott „lesifotóiból” Miniszterek gatyában címmel kiállítás is készült. 
 

Járja be a Gellért Gyógyfürdőt egy virtuális túrán!

Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával). A nyilakra kattintva új helyszínre jut.

 

Tekintse meg az úszómedencét és a gyógymedencéket!
 


Nézze meg a 360 fokos képeket is az úszómedencéről és a gyógymedencékről!
Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával).A szabadtéri hullámmedence:


 

Nézze meg a Gellértől készült videókat is!Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda aktualitásairól (pl. árváltozás, akciók, programok) Kattintson az alábbi gombra...

Szállások a fürdő közelében