Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Nyitva van

Orvosi rendelés
Beutaló kérhető ide
Gyógyfürdő, Strandfürdő, Termálfürdő, Uszoda, Műemlékfürdő
Árak és információk

A kültéri medence (korábbi hullámmedence) 2024. május 9-től nyitva.


A szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Uszoda Budapest egyik legpatinásabb műemlékfürdője.

A Gellért Fürdőben 2022-ben felújítási munkák veszik kezdetüket. A fürdő augusztus 31-ig tart nyitva az üzemeltető társaság márciusban érvényes tervei szerint. A nyári időszakban a közkedvelt hullámmedencét fel fogják tölteni, de a hullámszolgáltatás már nem fog működni.

 

A fürdő története

A Gellért Gyógyfürdő területén „feltörő csodahatású” forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket. A törökök is kedvelték, mivel nagyobb és forróbb vizű volt, mint a korabeli budai fürdők. A XVII. században Sárosfürdőnek nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt.
A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben a hullám strandfürdővel és 1934-ben a pezsgőfürdővel bővült.

Medencék és gyógyvíz

A napjainkban végzett korszerűsítések során az uszodában levő ülőmedence és a kültéri ülőmedence megújult. A fürdő vizét a Gellért-hegy belsejében létesített forrásfoglalásokból nyeri. A nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíznek fluoridion-tartalma is jelentős.
A gyógyvíz alkalmas az ízületek degeneratív betegségeinek, a gerinc megbetegedések, az idült és félheveny ízületi gyulladások, a porckorong bántalmak, az idegzsábák, az érszűkület és a keringési zavarok kezelésére. A Gellértben található inhalatóriumban pedig az asztmás, illetve idült hörghurutos panaszokat lehet enyhíteni.
A Gellért 2013 óta minden nap koedukált. Az öt beltéri termálmedence mellett két merülőmedence várja fürdőzőket, a sportolni vágyók pedig egy úszómedencében csillapíthatják a mozgás iránti igényüket. A szabadban egy hullám és egy termálmedencében lehet mártózni. Emellett egy gőzkabin, egy finn szauna, és egy hőlégkamra biztosítja a felmelegedést. 

Érdekességek

A világ egyik leghíresebb fürdőjét Zsolnay-mozaikokkal, márványoszlopokkal, díszes ablakokkal és szobrokat díszítették. Medencéinek értékét 640.000 dollárra becsülik. Hullámmedencével, pezsgőfürdővel, ülőmedencékkel, úszómedencékkel bővült a kínálat az évek során, ami mellett széles körű gyógyszolgáltatások, inhalatórium és szépségkezelések várnak a fürdőzőkre a Gellért-hegy lábánál.
A 19. században is Európa legmodernebb fürdőjének számított, alig egy évszázaddal korábban azonban még „Sárosfürdőnek” nevezték a medencék fenekén leülepedett, a forrásvízzel feltörő finom forrásiszap miatt. Feljegyzések szerint még „használati útmutató” is volt a Gellért vízéhez, úgy tartották, addig kell benne fürödni, amíg az ember bőre szép piros nem lesz, utána pedig addig kell pihenni a parton, amíg a pír el nem múlik. 
A második világháború alatt is működött, pedig a női részleg egy belövés következtében szinte teljesen megsemmisült. 
A mindig is előkelő gyógyfürdőnek számító, sokáig csak a kivételezettek számára nyitva tartó Gellért vizében Richard Nixon és Yehudi Menuhin is megmártózott, de Julianna holland királynő is itt töltötte a mézesheteit. A Gellértbe járó előkelő vendégsereg mindig is nagyon érdekelte a budapestieket: a fürdő egyik úszómestere titokban elkattintott „lesifotóiból” Miniszterek gatyában címmel kiállítás is készült. 
 

Járja be a Gellért Gyógyfürdőt egy virtuális túrán!

Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával). A nyilakra kattintva új helyszínre jut.

 

Tekintse meg az úszómedencét és a gyógymedencéket!
 


Nézze meg a 360 fokos képeket is az úszómedencéről és a gyógymedencékről!
Mozgassa a képeket az egérrel (mobilon az ujjával).A szabadtéri hullámmedence:


 

Nézze meg a Gellértől készült videókat is!Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda aktualitásairól (pl. árváltozás, akciók, programok) Kattintson az alábbi gombra...

Szállások a fürdő közelében