Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Az iszappakolás kalandos története és mai felhasználása

2023. 01. 27. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Az iszap gyógyhatását már az ókorban élvezték és a mai fürdők is alkalmazzák a pakolásokat, hogy mozgásszervi problémák vagy épp bőrbetegségek tüneteit enyhítsék.

Már az ókorban és a történelmi Magyarországon is

Nem tudjuk ki és hogyan kezdte el gyógyításra használni az iszapot, de az biztos, hogy  5000 éve Egyiptomban már  alkalmazták, Kleopátra pedig többször utazott el a Holt-tengerhez, hogy iszapkúrával ápolja bőre szépségét. Az észak-amerikai indiánok is bőrük gyógyítására, az irritált részek kezelésére alkalmazták. Nem túlzás hát azt mondani, több ezer éve segíti az emberek egészségének megőrzését az iszap.
Az európai gyógyítás is hamar feldfedezte jótékony hatását. Az Árpád-korban a magyarok már ismerték a Gellért-hegy lábánál lévő meleg iszapforrásokat, az úgynevezett  „Sáros-fürdő”-t. Hazánkban nagyon sok meleg forrás fakad, ezekre ma fürdők, strandok épülnek, de már az 1660-as években is számontartották a gyógyító iszap lelőhelyeit, hiszen régi dokumentumokban olvashatunk például a pöstyéni víz és iszap jótékony hatásairól.
Persze határainkon túl is több neves és népszerű fürdőváros épült. Az egyik legismertebb Karlovy Vari, ahol olyan hírességek is örömmel időztek, mint Napóleon vagy Beethoven. 

Maros, Hévíz, Lukács fürdő

A 19-20. századi néprajzi gyűjtésekből ismerjük a marosi iszap felhasználásának módját a népi gyógyászatban. A folyóból kiszedett iszapot felmelegítették, vászonzacskóba tették, a fájós-reumás testrészt azzal borították be, így enyhítették a panaszokat. A marosi gyógyiszap  1961-ben, alapos vizsgálatok után, megkapta a gyógyászati minősítést.
Hévízen a radon tartalmú iszap jótékony hatásait használták, használják ki. A náddal körülvett meleg vizű tó lefolyó-csatornájában fürödtek a vendégek az 1800-as években. A tóból reggel kitermelték a pakolásokhoz szükséges iszapot, rákenték a betegre, majd a leszedett iszapot visszaengedték a tóba. A tóban a legvastagabb iszapréteg a Lótusz-öbölben volt, ezért a lábfájós betegeket oda irányították, hogy álljanak bele és helyben járjanak az iszapban. A huszadik században itt is jelentős modernizáció történt, 1968-ban nyílt meg az új fedett fürdő, a kornak megfelelő felszereltséggel.
Az 1886-ban megnyílt Szent Lukács fürdő, Európa legmodernebb fürdőintézménye volt. Különlegessége az iszap-tó, melyet egy meleg iszapforrás táplált.  Ebben az időben a fővárosi gyógyfürdők a hagyományos iszappakolásra a Lupa-szigeti iszapot használták, azonban ez 1999-től már nem volt elérhető, ami felértékelte a Lukácsban igénybe vehető kezeléseket.
Sokszor a véletlennek köszönhetjük, hogy újabb iszap lelőhelyekkel gazdagodtunk. A Tiszasüly melletti Kolopon a helyi földbirtokos kutat ásatott, hogy az állatait itatni tudja, ekkor derült ki, hogy egy nagy kiterjedésű iszapmező van a területen. A feltárt mező finom szemcsézettsége miatt vált világszerte ismertté. 1899-től pedig már államilag elismert gyógytermékként használták a fővárosi fürdőkben. A létrehozott helyi fürdő elpusztult, az iszapkitermelő helyet államosították, a Luppa-szigeti iszapot betiltották, így az ország egyetlen tisztán ásványi eredetű iszapja a kolopi maradt.

Hol próbálhatjuk ki manapság? 

Ma már nagyon sok fürdő kínál iszappakolást szolgáltatásai között, az egyik legnevezetesebb Hévízen található. A mesterséges iszapfürdőt 39-40 °C hőmérsékleten alkalmazzák, erős hatása miatt kizárólag orvosi javaslatra kaphat ilyen kezelést a beteg. Az alkalmazás szabályai is szigorúak:  általában 10-30 percet írnak elő. Iszappakoláskor az iszapot először felfőzik (ezzel fertőtlenítik), majd az orvos utasítása szerint a 42-50 °C-os iszapot a kezelendő testtrészre kenik 5-10 cm vastagon, aztán jön a göngyölés, vagyis a többrétegű takarás száraz lepedővel. A gyógykezelés enyhíti az ízületi duzzanatokat, az izomfeszülést, illetve a porcok, kötőszövetek és a porckorongok tápanyag ellátását is javítja. Emellett támogatja az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Hogyan hat az arcbőrre, a cellulit ellen, és melyek az ország legkedveltebb mai iszapforrásai? Ezekről ebben és ebben a cikkben írtunk.
Iszappakolást az alábbi fürdőkben vehetünk igénybe, többségében TB támogatással: iszappakolás fürdőkben.
Az iszapkezelést ezekben a fürdőkben lehet kipróbálni: iszapkezelés fürdőkben.
Forrás: Balneológia, Gyógyfürdőügy, Gyógyidegenforgalom

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...