Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

Hazánk gyógyiszapjai: fajták és jótékony hatásaik

2021. 06. 09. 15:52
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Nem is gondolnánk, milyen gazdag a gyógyiszap lelőhelyek száma az országban. Összegyűjtöttük Magyarország gyógyiszap fajtáit, soroljuk, melyiket milyen probléma esetén hívhatunk segítségül.
A gyógyforrások az évezredek alatt növényi és állati anyagokból finomszemcséjű üledéket termelnek, az így keletkezett iszap organikus összetevői rendkívül sokrétűek. Az iszapok azon fajtái, amelyek gyógyászati célra is felhasználhatók a peloidok. A szervetlen iszapok ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek lehetnek a hévíz források termékei, a szerves iszapok - algák, növényi és állati szervezetek - mésszel, homokkal alkotott keverékei. Ezen kívül ismeretesek még a kevert peloidok (iszapok keverékei), és gyógyföldek (vulkanikus kőzetek termékei).

Hazánkban az alábbi gyógyiszapokat ismerjük

Csongrád megyei Marosi gyógyiszap
Makón találjuk a marosi iszapot, mely enyhén radioaktív, idült mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati gyulladások, ideggyógyászati betegségek és bőrbetegségek kezelésére alkalmas.
Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kolopi gyógyiszap
A fővárosi fürdőkben 1945 és 1955 óta kizárólag kolopi gyógyiszapot használnak, melyet Tiszasülyön találunk. Elsősorban az ízületek és a gerinc idült megbetegedéseinél, köszvénynél, illetve sportsérüléseknél alkalmazzák.
Hajdúszoboszlói Városi Gyógyfürdő gyógyiszapja
A hajdúszoboszlói gyógyfürdőben saját iszapot használnak pakolásként, melyet csak orvosi felügyelet mellett lehet igénybe venni. A hajdúszoboszlói iszap általában 42 °C- on a kezelendő testrészre kenik fel 2-3 cm vastagon. A kezelés során értágulat jön létre, mely anyagcsere-fokozó és fájdalomcsillapító hatással is bír. A meleg hatására az izmok ellazulnak, ezért a gyógy-masszázs is hatásosabb lehet iszapkezelés után. Sportsérülésekre kifejezetten ajánlják.
Zala megyei alsópáhoki „Georgikon” természetes tőzeg gyógyiszap
Fertőtlenítő hatású és általában reumás betegségek kezelésére alkalmazzák. Javítja a kezelt testrész anyagcseréjét, fokozza a természetes méregtelenítést. A rendszeres iszapkezelések hosszú távon javítják az immunrendszer működését, jó közérzetet biztosítanak.
Zala megyei hévízi „Szent András” természetes gyógyiszap
A maga nemében egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. Javítja az anyagcserét, élénkíti a kiválasztószervek működését, emellett javítja a sejtregenerálódást, olyannyira, hogy emiatt kozmetikai célokra is felhasználják. Hévízen iszappakolás csak orvosi előírásra végezhető.
Iszappakolást az alábbi fürdőkben vehetünk igénybe, többségében TB támogatással: iszappakolás fürdőkben.
Az iszapkezelést ezekben a fürdőkben lehet kipróbálni: iszapkezelés fürdőkben.
Hazánk gyógyiszapjai: fajták és jótékony hatásaik

Hogyan alkalmazzuk az iszappakolást?

Az iszappakolás során az iszap-üledéket gyógyvízzel pépes keverékké formálják, felfőzik, sterilizálják és így alkalmazzák. A beborítás 10-15 percig marad az adott testrészen, vagy a teljes testen, kb. 3 cm vastagságban kenik fel, majd egy vászonnal, pokróccal lefedik. Ezután pihentetik, ez alatt az iszap hőmérséklete megmarad. Az iszapok kémiai hatása a termális ásványvizekéhez hasonlóan érvényesül, a meleg hatására vérbőség alakul ki. Az iszappal történő gyógyítás az iszapban lévő ásványi anyag tartalom, a hőtároló képesség, a lassú hőátadás révén mélyre terjedő átmelegítő, merevségoldó és vérbőséget előidéző hatáson alapszik.
Az iszapkezelés speciális formája az iszaptó kezelés, ahol az iszap hőfoka 38-42 C közötti, az ismert fizikai tulajdonságok miatt a meleg hatása kifejezettebb, mint a hasonló hőfokú vízben. Alkalmazható iszapkád kezelés is, amikor egy csőrendszeren keresztül híg iszapot engednek a kádba. Ezt főleg nőgyógyászati indokkal alkalmazzák. Az iszapkezelést főleg krónikus mozgásszervi, vagy nőgyógyászati betegségek esetén szokták alkalmazni. Az iszappakoláshoz más anyagokat is keverhetünk, pl. parafinnal, ezt a kezelési formát parafangónak nevezzük. Előnyei közé tartozik, hogy javulnak a hőhatási viszonyok, és könnyebb eltávolítani, de hátránya, hogy nagyobb kiterjedésű pakolásra nem alkalmas.
A parafangót nem sok fürdőben érhetjük el, íme a listájuk: parafangfó.
Felhasznált irodalom: Vajda Róbert-Vadas Vera: Magyarország gyógyidegenforgalma; Dr. Bodnár László: Barangolás a Kárpát-medencében. Nyitókép: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...