Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ázsia különleges spa hagyományai, amiket még ma is imádunk

2023. 10. 02. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Ázsia wellness hagyományai holisztikus módon közelítik meg a test, a szellem és a lélek egységét, ösztönzik a test gyógyítását. Nem véletlen, hogy a gyógyítás is a spiritualitásban gyökeredzik. Japánban az onszeneket, Indiában ájurvédát, Kínában a tai chit, Thaiföldön a thai masszázst, Koreában a fény és illatterápiákat érdemes kipróbálni.

Japán

Japánban nagy a vulkanikus aktivitás, így a természetben ősidők óta megtalálhatók a felszínre törő hévizek. A tradicionális japán fürdőt onszennek nevezik, amiket már egyre több turista fedez fel. A buddhista szerzetesek által létrehozott legöregebb onszent egyesek szerint már 1500 éve használják, több ezer található belőlük, amelyekről régen még azt gondolták, hogy spirituális lények lakják, amelyektől éleslátást, útmutatást kaphatunk. A vízhőmérséklet általában melegebb, mint a magyar termálfürdőinkben, legtöbbször 40 fok feletti. 1955-re már 90-nél több gyógyforrásra épült létesítmény működött. Manapság már a megtisztulás, társas érintkezés és a rituálék helyszíne. A nyugati spa-kból ismert siacu masszázs és a reiki gyakorlata is Japánból ered.

India

India kulturális és történelmi öröksége még Egyiptomnál is ősibb, ugyanis a világ legősibb gyógyászati rendszerének az ájurvédát tartják, mely India, Srí Lanka, és Nepál első számú gyógyító hagyománya. Nem csoda, hogy modern spa-kban is elkezdték alkalmazni. Az ájurvéda feladata, hogy megfelelő diéta, olajos és masszázsos kezelés, gyógynövényekből készült szerek, jóga és meditáció útján helyreállítsa az egyensúlyt. Indiában szent fesztiválokat tartanak, mely során a Gangesz és a Jamuna folyók találkozásánál megmártóznak a vízben, ami nemcsak a testet, hanem a lelket is megtisztítja, a zarándokokat megszabadítja bűneiktől.

Kína

Az időszámításunk előtti harmadik évezredtől ismerünk feljegyzéseket a kínai orvoslás tanairól is, amely a buddhizmus és taoizmus alapjain jött létre. Több mint 3000 gyógynövényt ismertek és használtak, nekik köszönhetjük többek között az akupunktúra és a tai chi tudományát és módszerét. A Jin és Jang filozófiáját finomítva jött létre az öt elem, a föld, a tűz, a fém, a víz és a fa elmélete, melyek mindegyike alátámasztja a többit. Az energia és az elemek egyensúlya adja a feng shui filozófia alapját.

Thaiföld

Thaiföld a thai masszázsról híres, amely ma már világszerte elterjedt masszázsnak számít. Jógaszerű mozdulatok sorozatával csökkentik az izmokban lévő feszültséget, és manipulálják a meridián- vagy senvonalakat. Célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.
Ázsia különleges spa hagyományai, amiket még ma is imádunk

Korea

A koreai fürdők, a jimjilbangsek több ezer éve szolgálják a helyiek testi-lelki megtisztulását. A fürdő itt eredetileg egészségügyi okokból jött létre, már korán rájöttek ugyanis, hogy a forró víz milyen jó hatással van az ízületekre és az idegekre. Az ázsiai országok közül a mai napig itt a legnépszerűbb a különféle illat és fényterápia, amelyet előszeretettel alkalmaznak orvosi célokra is.
Képek forrása: hiveminer.com (nyitókép), thaiauthenticmassage.com (2. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...