Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Őszi napok fürdőinkbenŐszi napok fürdőinkben Gyermekbarát ajánlatokGyermekbarát ajánlatok Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok További ajánlatok

Ázsia különleges spa hagyományai, amiket még ma is imádunk

2018. 10. 04. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Ázsia wellness hagyományai holisztikus módon közelítik meg a test, a szellem és a lélek egységét, ösztönzik a test gyógyítását. Nem véletlen, hogy a gyógyítás is a spiritualitásban gyökeredzik. Japánban az onszeneket, Indiában ájurvédát, Kínában a tai chit, Thaiföldön a thai masszázst, Koreában a fény és illatterápiákat érdemes kipróbálni.

Japán

Japánban nagy a vulkanikus aktivitás, így a természetben ősidők óta megtalálhatók a felszínre törő hévizek. A tradicionális japán fürdőt onszennek nevezik, amiket már egyre több turista fedez fel. A buddhista szerzetesek által létrehozott legöregebb onszent egyesek szerint már 1500 éve használják, több ezer található belőlük, amelyekről régen még azt gondolták, hogy spirituális lények lakják, amelyektől éleslátást, útmutatást kaphatunk. A vízhőmérséklet általában melegebb, mint a magyar termálfürdőinkben, legtöbbször 40 fok feletti. 1955-re már 90-nél több gyógyforrásra épült létesítmény működött. Manapság már a megtisztulás, társas érintkezés és a rituálék helyszíne. A nyugati spa-kból ismert siacu masszázs és a reiki gyakorlata is Japánból ered.

India

India kulturális és történelmi öröksége még Egyiptomnál is ősibb, ugyanis a világ legősibb gyógyászati rendszerének az ájurvédát tartják, mely India, Srí Lanka, és Nepál első számú gyógyító hagyománya. Nem csoda, hogy modern spa-kban is elkezdték alkalmazni. Az ájurvéda feladata, hogy megfelelő diéta, olajos és masszázsos kezelés, gyógynövényekből készült szerek, jóga és meditáció útján helyreállítsa az egyensúlyt. Indiában szent fesztiválokat tartanak, mely során a Gangesz és a Jamuna folyók találkozásánál megmártóznak a vízben, ami nemcsak a testet, hanem a lelket is megtisztítja, a zarándokokat megszabadítja bűneiktől.

Kína

Az időszámításunk előtti harmadik évezredtől ismerünk feljegyzéseket a kínai orvoslás tanairól is, amely a buddhizmus és taoizmus alapjain jött létre. Több mint 3000 gyógynövényt ismertek és használtak, nekik köszönhetjük többek között az akupunktúra és a tai chi tudományát és módszerét. A Jin és Jang filozófiáját finomítva jött létre az öt elem, a föld, a tűz, a fém, a víz és a fa elmélete, melyek mindegyike alátámasztja a többit. Az energia és az elemek egyensúlya adja a feng shui filozófia alapját.

Thaiföld

Thaiföld a thai masszázsról híres, amely ma már világszerte elterjedt masszázsnak számít. Jógaszerű mozdulatok sorozatával csökkentik az izmokban lévő feszültséget, és manipulálják a meridián- vagy senvonalakat. Célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.
Ázsia különleges spa hagyományai, amiket még ma is imádunk

Korea

A koreai fürdők, a jimjilbangsek több ezer éve szolgálják a helyiek testi-lelki megtisztulását. A fürdő itt eredetileg egészségügyi okokból jött létre, már korán rájöttek ugyanis, hogy a forró víz milyen jó hatással van az ízületekre és az idegekre. Az ázsiai országok közül a mai napig itt a legnépszerűbb a különféle illat és fényterápia, amelyet előszeretettel alkalmaznak orvosi célokra is.
Képek forrása: hiveminer.com (nyitókép), thaiauthenticmassage.com (2. kép)

Szóljon hozzá