Aktuális akciók
Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek

Elfeledett, és még ma is működő híres, történelmi fürdők nyomában

2020. 01. 31. 08:07
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
A Monarchia, a híres színészek, és politikusok kedvenc fürdőhelyei közül néhányat ma is meglátogathatunk határunkon kívül, melyek hírneve a mai napig nem csorbult. Hova látogatott szívesen Sissi, vagy Kossuth Lajos, melyik ivókúra volt a legismertebb, és hol gyógyulnak ma a legtöbben?

Császár Fürdő, a korabeli legszebb

A Császár Fürdő magában foglalja az elmúlt 2000 év építészettörténetét. A római korban már ismert volt „Aqua Calidae Superiores” néven, majd a török hódoltság alatt 1570-ben Szokolli Musztafa budai pasa átépíttette, és megnagyobbította, később a 18. század végére, a Marczibányi család birtokába került. 1806-ban ezt az Irgalmas Rendnek adományozták azzal a rendeltetéssel, hogy a fürdő összes tiszta jövedelmét szegény betegek ápolására fordítsák, amit ők 1950-ig meg is tettek, amíg fel nem oszlottak. Időközben folyamatosan fejlesztették, 1841-ben Hild Józsefet bízták meg az új gyógyudvar és szálloda tervezésével, aki klasszicista stílusban építette fel az új, elegáns külsejű gyógyházat, a híressé vált félkör alakú oszlopsoros gyógyudvarral együtt. A fürdőhöz a század második felének végén további lakóházak csatlakoztak, így Európa egyik legszebb fürdőhelyévé vált. Öt épületben 120 berendezett, fűthető szoba állt rendelkezésre, mellettük pedig török fürdők, iszapfürdő, női és férfi uszoda szolgálták a vendégek kényelmét. A Veli bej fürdő a Császár megmaradt épületének egy részét alkotja.
Császár fürdő
Császár Fürdő – Kép forrása

Pöstyénfürdő, és a mankómúzeum

A Monarchia időszakának egyik legismertebb fürdőhelyeként tartották számon a Nyitra megyei Pöstyénfürdőt. Erdődy Ferenc gróf hamar felismerte, hogy a 67-70 ºC-on felfakadó forrásvíz hasznosítását meg kell oldani. Az itt dolgozó, iszapban sokat járó halászok és földművesek, miután ízületi fájdalmaik elmúltak és a sebeik begyógyultak, bizonyították, hogy a víznek gyógyító hatása van. E hatalmas természeti kincsre hamar, termális gyógykezelő házat építettek, a Vág-folyó szigetén. Egymás után kezdtek épülni a szállodák, szórakozóhelyek, színház, melyek az 1910-es évekre a legismertebb karlsbadi, badeni fürdővárosok méltó versenytársává tették a helyet, amelynek gyógyító hatása világhírűvé vált. Pöstyén szimbóluma – a kettétört mankót kezében tartó férfi képmása – világhírűvé vált, éppen azáltal is, hogy valóban sokat otthagyták mankóikat, mivel már nem volt rájuk szükség. 1913-ban mankómúzeumot is létrehoztak a hírességek otthagyott mankóiból. A ma már Szlovákiában található Pöstyénfürdőbe manapság is évente 40.000 beteget kezelnek és 60 különböző gyógykezelést kínálnak.
Pöstyénfürdő
Pöstyénfürdő – Kép forrása

Szliácsfürdő, ahol Kossuth is járt

A korszakban ugyancsak híressé vált Szliács fürdője Zólyom vármegyében, mely egy magas dombon helyezkedik el, ahonnan csodaszép volt a kilátás a zólyomi és a liptói hegyekre. Hírnevét négy savanyú vizű forrásnak: Ádám-, Dorottya-, Lenkei-forrásnak, valamint az ivókútként is közkedveltté vált, József-forrásnak köszönhette. Utóbbi elnyerte az Európa legvasdúsabb ásványvize elnevezést, és egész Közép-Európában keresett gyógyvízzé vált. A fürdőhely kedveltségét fokozták a palotaszerű szállodák, a hatalmas rendezett park, és színháztermek. A ma már Szlovákia területén elhelyezkedő fürdő híres látogatói voltak Kossuth Lajos, Hruscsov, Božena Nemcová cseh írónő, T.G. Masaryk csehszlovák elnök.
Szliácsfürdő
Szliácsfürdő – Kép forrása

Bártfafürdő, ahol Sisi is sokáig nyaralt

Egy szűk völgyben, magas fenyvesek között barangolhatunk egy újabb nevezetes fürdőhelyen, Bártfafürdőn. Az első fürdőházi épületeket a 17. században kezdték építeni. A legszebb épület a szecessziós elemekkel díszített Astoria fürdőház. A fürdőnek 13 ásványvizes forrása van, melyeknek egy részét a korábbi évszázadokban is használták, majd az 1890-es években újakat fúrtak. A legnevezetesebb vendég kétségkívül Erzsébet királyné volt, azaz Sisi, aki 1895 augusztusában egy teljes hónapot töltött itt. Bártfafürdő területén ma található egy skanzen, wellness központ, szabadtéri strandfürdő és sífelvonók is.
Bártfafürdő
Bártfafürdő

Parád, az ország egyik legrégibb gyógyhelye

A Kékestető alatti szép völgyrészben régóta híres gyógyvizek törnek fel Parád közelében. A Károlyi-család tagjai hamar rájöttek, hogy a vasgálic-tartalmú források gyógyhatásúak és kitűnőek a gyomorbetegségek ellen. Ezek alapján már 1880-as évektől fogyasztásra alkalmas formában palackozni kezdték. Parádon egy másik ásványvíz, a földes-vasas Clarisse-forrás szintén kiváló gyógyhatású, ivakúraként is alkalmazott vizére a későbbiekben fürdőtelep is épült a Mátra csodaszép völgyében. Az itt készült korabeli képeslapok is mutatják, mennyire kedvelt és fontos gyógyüdülővé vált. 1932-ben bővítették a szállodákat, 1934-ben egy rendeletben „Parádfürdői Gyógyfürdő” néven az intézetet gyógyfürdővé minősítették. 1952-től létrejött a Parádfürdői Állami Kórház.
Parádfürdő
Parádfürdő – Kép forrása

Erdély kincsei

Ma híres erdélyi fürdőnek számít Szováta, melynek fürdője a jól ismert Medve-tó partján épült. Magas sótartalma miatt gyakran „Erdély Holt-tengerének” is nevezik, semmihez sem hasonlítható élményt jelent a víz felszínén lebegve gyönyörködni a festői környezetben.  Tusnádfürdő, azaz „Erdély gyöngye” ivó- és fürdőkúrára használt forrásai, hideg és meleg fürdői kiváló gyógytényezők. A Borszéken lévő forráskutak, a Boldizsár-kút, és a Kossuth-kút mellett a legismertebb az ún. Fő-kút, melynek vizét már évszázadok óta ismerik, és árulták Európa nagyvárosaiban is az itt palackozott vizet. Többször megfordult itt Jászai Mari is.  
A Monarchia egyik legismertebb fürdőhelye a Herkulesfürdő volt, melynek látogatottsága elérte a karlsbadi, badeni fürdőhelyekét. A csodás erdőben álló kórházban és szállodában ivókúrát, masszázst, fürdőt és sportolási lehetőséget kínáltak a vendégeknek. Herkulesfürdő emlékét regény, novella, vers és film is őrzi. Gyógyászati hatásán túl a korszak egyik legkedveltebb és legismertebb üdülőhelyének számított Félixfürdő. Forrásvizét a történelmi Magyarország legbővebb hévízforrásának tekinthetjük. Erre a nagy mennyiségű vízre gyógyházak, szállodák sora épült fel. A kedvező klímának köszönhetően az erdélyi Félixfürdő környéki meleg vizű tavakban – ahogyan Hévízen – csodás látványt nyújt a színes tavirózsa, amelyet még a törökök honosítottak meg Nagyvárad környékén.
Ezeket a fürdőket ma is felkereshetjük, ha Erdélyben járunk.
Felix furdo
Félixfürdő – Kép forrása
Nyitókép forrása - Herkulesfürdő
Felhasznált irodalom:
Magyar Fürdőalmanach – Nagy Zoltán: A magyar fürdőfejlődés aranykora
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ajándékozzon fürdőbelépőt karácsonyra!

Nincs ajándékötlete? Adunk pár tippet! Az élmény a legszebb ajándék, kerüljön fürdőbelépő a karácsonyfa alá! Megnézem