Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza

2021. 10. 23. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Arany csempével borított medence, Zsolnay-mozaikok, Hundertwasser stílus, autentikus orosz gőzfürdő, emelhető, mozgatható olimpiai medence. Csak néhány kifejezés, melyek jellemzik ezeket a lélegzetelállító fürdőket

8. Zaha Hadid Aquatic Centre

A Zaha Hadid Architects építészeti iroda által tervezett Aquatic Center, a 2012-es Londoni Olimpiai Játékokra készült úszóstadion. A 17.500 nézőt befogadó létesítmény volt a színhelye az úszó, műugró, szinkronúszó és vízilabda versenyeknek, mérkőzéseknek. Az acéltető 160 métert ível át és 90 méter a legszélesebb pontján, teteje egy olyan híd, melyen át lehetett sétálni az olimpiai faluba. Medencéi mozgathatók, az oldalfalak és az aljak eltolásával, vagy emelésével.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Zaha Hadid Aquatic Centre - Kép forrása

7. Umaid Bhawan Palace

Az 1943-ban Indiában épült palota akkoriban a világ legnagyobb otthona volt. A manapság már szállodaként is üzemelő hely kb. 225.000 dollárba került, látványos fedett medencéje art deco stílusú, alját mozaikok díszítik, melyek csillagjegyeket ábrázolnak. Ami igazán különleges itt, talán az, hogy a falak és a mennyezet aranyozott burkolattal rendelkeznek.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Umaid Bhawan Palace - Kép forrása

6. Gellért Gyógyfürdő

A világ egyik leghíresebb fürdője az 1912–1918-ban, szecessziós stílusban épült budapesti Gellért Gyógyfürdő. Zsolnay-mozaikokkal, márványoszlopokkal, díszes ablakokkal és szobrokat díszítették. Medencéinek értékét 640.000 dollárra becsülik. Hullámmedencével, pezsgőfürdővel, ülőmedencékkel, úszómedencékkel bővült a kínálat az évek során, ami mellett széles körű gyógyszolgáltatások, inhalatórium és szépségkezelések várnak a fürdőzőkre a Gellért-hegy lábánál.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Gellért Gyógyfürdő

5. Bad Blumau

A mind építészetében, mind szolgáltatásaiban egyedülálló Bad Blumau Fürstenfeld kisváros közelében, Stájerország keleti részén található. Európa legjobb fürdőkomplexuma címére is joggal pályázó Hundertwasser fürdő 2500 tarka ablakkal, virágokkal, növényekkel fedett hullámzó tetőkkel és két gyógyforrásból táplálkozó termálvizű medencékkel várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. A festői tájba beépülve talán itt valósult meg leginkább az osztrák építész vágya: az organikus építészet műremekét alkothatta meg.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Bad Blumau - Kép forrása

4. Bath

Az egyetlen természetes melegvizes forrása az Egyesült Királyságnak Bath. A 19. században The Royal Bath névre keresztelve gyógykezelő központot hoztak létre. Maga a fürdő a legépebben fennmaradt, 2000 éves római emlék Angliában, csodálatos, emeletes, oszlopos nagy medencével, kilátással a később mellé épült gyönyörű gótikus katedrális tornyára. A fürdőt a rómaiak a gyógyforrás felé építették, mely meg is tekinthető. Fürödni azonban nem lehet benne: erre új, modern fürdőközpont épült. Az impozáns, történelmi helyszín a város szívében helyezkedik el, és építészetileg a mai kor szellemét idézik.

3. Stadtbad Neukölln

1914-ben nyitották meg és Európa egyik legszebbjeként tartják számon a berlini városi uszodát, mely hatalmas méretekkel rendelkezik, a forgalmasabb napokon 10 ezren fordulnak meg benne. A legnagyobb medence egy hatalmas csarnokban kapott helyet, a mészkőoszlopok, a mozaikok és a boltíves tető olyanná varázsolják a helyet, mintha egy görög templom lenne.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Stadtbad Neukölln - Kép forrása

2. Sanduny fürdő

Oroszország legrégebbi, 1808-ban alapított közfürdője a moszkvai Sanduny Banya. Ez az oroszos eleganciával díszített fürdő a leginkább fényűző a városban, és több meleg gőzös szobából és rendkívül hideg medencékből is áll. Egyedülálló rekreációs központ, amely bármely ügyfél igényeit kielégíti. Három fürdőosztály áll rendelkezésre az úriemberek számára és kettő a hölgyek számára, tágas társalgóval, úszómedencékkel és klasszikus orosz gőzfürdővel, illetve jakuzzival.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Sanduny fürdő - Kép forrása

1. Hearst kastély

Együttesen mintegy 10 millió dollárba kerül az a 2 medence, amelyek a Kalifornia állambeli Hearst kastélyban találhatók. Az 1924-ben és 1936-ban épült medencék hasonlítanak az ókori római fürdőkhöz, felbecsülhetetlen értékű márvány és csempe mozaikokkal borítottak. A kültéri Neptune medence 32 x 18 méter, míg a fedett római medence kicsit kisebb, partján ókori szobrok és egy klasszikus görög stílusú templom homlokzata áll. Ahol a beltéri római medence található, ott a helyiség egész felületét 22 karátos aranyból és kék velencei üvegből készített mozaik fedi, ezek elkészítése hét éven át tartott. Hearst örökösei Kalifornia államnak adományozták a birtokot; ma védett műemlék és 1958 óta nyitott a látogatók számára.
A világ 8 legszebb uszodája és fürdőháza
Hearst kastély - Kép forrása
Nyitókép forrása: Hearst kastély

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...