Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Budapest kincsei: ismerje meg a műemlékfürdőket

2015. 12. 13. 20:12
Szerző: Werkner Anita  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A tél közeledtével egyre inkább csábítanak a mindig forró termálfürdők. Ha igazán különleges fürdőzésre vágyik, látogasson el Budapest leghíresebb műemlékfürdőinek egyikébe.
Budapest igazi fürdőfőváros, sehol másol nincs olyan főváros, ahol hat történelmi gyógyfürdő is működne. Ezek közül kétségtelenül a Széchenyi, a Rudas és a Gellért a leghíresebb.
A Széchenyi Gyógyfürdő gyönyörű épülete Czigler Győző tervei alapján készült, aki húsz éven át dolgozott ezen a nemes feladaton, azonban víziójának megvalósulását már nem élhette meg. Az építkezés 1909-ben vette kezdetét, a fürdőt 1913-ban nyitották meg. A Városligetre néző délkeleti szárny klasszicista stílusú, elemei azonban inkább a neoreneszánsz jegyeit viselik magukon. Az épületet díszítő elemek fő motívuma a víz; a stilizált vízi szörnyek, kagylók, halak és sellők szinte mindenhol fellelhetők a fürdőben.
Budapest kincsei: ismerje meg a műemlékfürdőket
Széchenyi 
A Széchenyi bővítésére nagyon hamar igény mutatkozott nagy népszerűségének köszönhetően, a fejlesztés 1927-ben meg is valósult Francsek Imre tervei alapján. Ekkor került sor a fürdőstrand-uszoda létesítésére, a pesti oldal első uszodájának megépítésére. Az új részek a reneszánsz jegyeit viselik magukon, és bár a két szakaszban megépített fürdő építészetileg egységes képet mutat, stílusában mégis inkább eklektikus, historizáló. A fürdő nemcsak esztétikai szempontból egyedülálló; a Széchenyi Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma.

Rudas, fél évszázadnyi történelem egy fürdőben

A több mint 450 éves Rudas fürdő igazán különleges helyszín egy kellemes mártózáshoz, a kivételes épület szinte minden szegletében akad egy cseppnyi történelem. A török fürdőt 1566-1572 között építette fel Szokollu Musztafa budai pasa. Az ekkor épült nyolcszögletű medence és a félgömb kupolával fedett nyolcoszlopos medencetér máig az épület fő magját képezi. A török időkből megmaradt az eredeti rózsaszín vakolat is, sőt a 2004-es rekonstrukció során még eredeti török kerámia vízvezetékeket is találtak.
A 19. században a Rudas a társasági élet központja volt, a gyógyudvarban zenekar játszott. Ebben az időszakban többször is átépíttették a fürdőt. 1883-ban a törökfürdőt egybenyitották az akkor elkészült gőzfürdővel. 1876-ban Ybl Miklós tervei alapján belül is átépítették a fürdőt, és bővítették az 1831-32-ben készült, klasszicista Dankó-szárnyat – ez sajnos 1944-ben elpusztult. 1896-ban megnyílt a Rudas úszócsarnoka is.
Budapest kincsei: ismerje meg a műemlékfürdőket
Rudas
A II. világháború súlyos nyomokat hagyott a Rudas épületén, 1951-52-ben Tőkés György tervei alapján építették újjá a fürdőt, melyben később kialakítottak egy kórházi osztályt is. 1965-ben felépült az ivócsarnok, az uszodát azonban csak 1986-ban hozták rendbe. 2014-ben a régi palackozó üzem épületében egy modern wellness részleget alakítottak ki, a tetőtérre pedig egy panoráma medencét helyzetek, így a Rudasban a modern kor és történelem egyszerre van jelen.

A szecessziós csodafürdő

A Gellért Gyógyfürdő épülete a hazai szecessziói egyik kiemelkedő alkotása, emellett pedig a területén feltörő „csodahatású” forrásokról már a XV. században is írtak, forró vizét a törökök is kedvelték. A világhírű Gellért Gyógyfürdő és Szálló azonban csak 1918-ban nyitotta meg a kapuit a főváros első luxus kategóriájú létesítményeként, és Európa legkorszerűbb gyógyfürdőjeként. A hullámfürdő később, 1926-27-ben épült meg.
Budapest kincsei: ismerje meg a műemlékfürdőket
Gellért
A Gellért épületét Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor tervezte. A későszecessziós épületet barokkos vonalvezetésű kupolák fedik. A főbejáratot Róna József gyógyulást jelképező szoborcsoportja díszíti, a fürdőben számos egyéb csodás kúttal és szoborral lehet még találkozni. Az előcsarnokot színes mozaikok burkolják, és színes üvegtető fedi be. Mindkét termál részleg – anno női és férfi – hihetetlenül gazdagon díszített, a falakat színes Zsolnay porcelán borítja.
A Gellért, a Rudas és a Széchenyi egyaránt kivételes élményt nyújt, hiszen nemcsak a termál- és gyógyvízben, de a történelem és a művészet szépségeiben is elmerülhetünk.