Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Milliókat lehet spórolni a gyógyvíz kísérőgázának hasznosításával

2018. 12. 04. 19:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Új fejlesztési tervek nyújtanak lehetőséget a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő gyógyvizét kísérő gáz hasznosítására. A fejlesztések érintik a campinget, és egy új kétszáz négyzetméteres kültéri gyógyvizes medence építésére is sor kerül majd.
Kisújszálláson a fürdőben lévő 1-es termálkút kísérőgázát már évek óta hasznosítják, segítségével két kollégium és a gimnázium áramellátását biztosítják.
– A gimnáziumi kollégium udvarára egy gázmotort építettünk, amely elégeti a gázt, és áramot termel – nyilatkozott a hulladékhő újrahasznosításának metódusát Tatár Zoltán alpolgármester a megyei hírportálnak.
A második kútban rejlő lehetőségek feltárása is folyamatban van, egy sikeres pályázattal - az úgynevezett trigenerációs (kapcsolt hő- és villamosenergia termelés) gázhasznosítási formát szeretnék megvalósítani. A hulladékhővel télen fűteni, nyáron hűteni lehet majd.
Milliókat lehet spórolni a gyógyvíz kísérőgázának hasznosításával
A Kumánia Gyógyfürdőben is hasznosítják már a kísérőgázt. Ennek segítségével fűtik a hotelt, kempinget, gyógyászati részleget és a fürdőt. A második kút kísérőgázának felhasználására egy kiserőmű épül, s ez szolgálja majd néhány intézmény (bölcsőde, védőnői szolgálat, a szálloda konferenciaterem, orvosi rendelő, iroda) fűtését.
Milliókat lehet spórolni a gyógyvíz kísérőgázának hasznosításával
– Milliókat takarítunk meg a gáz és villany árából a kísérőgáz-hasznosítással és a napelemekkel évente. A második ütemtől ötven százalékos – tizennyolc-húszmilliós – nagyságrendű megtakarítást remélünk – nyilatkozta Zámbori Péter, a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője. Zámbori Péter a megyei lapnak azt is elmondta, hogy a kemping területére kétszáz négyzetméteres kültéri gyógymedencét terveznek, melyhez a forrást a képviselő-testület biztosította számukra, a szerződést a napokban írták alá.
Képek: Kumánia Gyógy- és Strandfürdő