Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Rádkenik meggyógyulsz!

2014. 04. 02. 16:32
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A gyógyiszapok elmállott kőzetekből, elkorhadt növényi maradványokból jöttek létre hosszú évezredek alatt. Ezt a finom szemcsés, rendkívüli vízmegkötő képességű, földszerű és jellegzetes kémiai összetételű anyagot régóta használják a fürdőgyógyászatban is. Magyarországon négy minősített gyógyiszapot tartanak nyilván: a hajdúszoboszlóit, a kolopit, a hévízit és a marosit. Ezúttal utóbbit mutatjuk be!
A MAROSI GYÓGYISZAP
Szürkésfekete színű, szerves és a szervetlen gyógyiszap egyedülálló keveréke. A vas és a szulfát képez benne olyan vegyületet, ami a felmelegített iszapból a bőrön át felszívódva a mélyebb rétegekben fejti ki hatását, élénkítve a vérkeringést, gyorsítva a méreganyagok ürítését. Ezzel csökken a fájdalom, javul a mozgás. 
Mire alkalmazzák?
Mozgásszervi reumatológiai betegségek (pl. porckopás) enyhítésén kívül bizonyítottan kiválóan alkalmas végtagtörések utókezelésére, valamint nőgyógyászati és sebészeti utókezelésre, nőgyógyászati krónikus gyulladások gyógyítására.
Hogyan gyűjtik be?
A Maros tavaszi kiöntésekor beteríti a folyóparti strand területét. Miután az ár levonul  az ott maradó iszapot összeszedik.
Hogyan dolgozzák fel?
A nyers iszapot a makói fürdőben, a pincében kialakított speciális feldolgozóban teszik alkalmassá a gyógyászati kezelésekre, illetve a forgalmazásra. Az összeszedett száraz anyagot összetörik, porítják, majd kiszitálják belőle a homokot. Az iszapból természetesen rendszeresen vesznek mintát, hogy kiderüljön: nem tartalmaz-e szennyeződést, például káros biológiai vagy vegyi összetevőket.
Hol használják?
Marosi gyógyiszapot pakolnak a vendégekre Szegeden, Gyulán, Tótkomlóson, és Szarvason is. Egy fővárosi cég pedig azért vásárol belőle, hogy külföldi partnereinek szállítson belőle. Természetesen helyben is használják. A Hagymatikum Fürdőben nem csak iszappakolás, de iszapfürdő formájában is igénybe vehetjük. Előbbit 1800 Ft-ért (20 perc) - illetve TB-re mindössze 200 Ft-ért - utóbbit 3000 Ft-ért (30 perc).
Dr. Széll Sára a Hagymatikum remutológusa április 10-én Budapesten Makó természeti kincsei című előadásán számol be a marosi gyógyiszap kiváló fizikai és kémiai tulajdonságairól, melyeket balneoterápiás, placebo-ellenvizsgált kísérletekkel igazoltak.
"A vizsgálat célja volt, hogy csípőízületi vagy térdízületi arthrosisban szenvedő betegnél 15 thermal, 15 iszap és 15 csapvizes kezelés hogyan befolyásolja az érintett izületek mozgásterjedelmét, a betegek fájdalmát, életminőségét. A vizsgálatba 50-75 év közötti életkorú férfi és nőbeteget választottunk be, akiknél klinikailag és radiologiailag igazolt csípő, vagy térdízületi arthrosis volt bizonyított, és a panaszok legalább három hónap óta fennálltak. Kontrollként csapvizes csoportot alkalmaztunk. Csoportonként 30-30-30 beteget vizsgáltunk." Hogy milyen figyelemre méltó eredményre jutottak, megtudhatja az előadáson!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem