Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Gyógyiszap

A gyógyiszap olyan gyógyhatású készítmény, amelynek hatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. Magyarországon hat államilag elismert gyógyiszap található, a Csongrád megyei Marosi gyógyiszap, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kolopi gyógyiszap, a Hajdúszoboszlói Városi Gyógyfürdő gyógyiszapja, a Zala megyei alsópáhoki „Georgikon” természetes tőzeg gyógyiszap, az osztrák Felső-Ausztriai Szövetség Tartománybeli Neydharting gyógyiszap, valamint a a Zala megyei alsópáhoki „Szent András” természetes gyógyiszap.
Az elismert gyógyiszapokkal több hazai gyógyfürdőben és gyógyszállodában végeznek iszapkezelést. A gyógyiszapok kezeléseken való felhasználása egyenértékű a természetes úton felszínre törő, meleg vizű forrásokban való fürdéssel. Az iszappal történő gyógyítás az iszapban lévő ásványi anyag tartalom, a hőtároló képesség, a lassú hőátadás révén mélyre terjedő átmelegítő, merevségoldó és vérbőséget előidéző hatással biztosított. Elsősorban az ízületek és a gerinc idült megbetegedéseinél, köszvénynél és sportsérüléseknél alkalmazzák az iszapkezelést vagy iszappakolást.


Témába vág

Iszapkezelés Gyopárosfürdőn

Új szolgáltatást vezettett be a gyopárosi fürdő, amelynek gyógyászati részlegén immár iszapkezelést is igénybe vehetnek a vendégek.

Rádkenik meggyógyulsz!

A gyógyiszapok elmállott kőzetekből, elkorhadt növényi maradványokból jöttek létre hosszú évezredek alatt. Ezt a finom szemcsés, rendkívüli vízmegkötő képességű, földszerű és jellegzetes kémiai összetételű anyagot régóta használják a fürdőgyógyászatban is. Magyarországon négy minősített gyógyiszapot tartanak nyilván: a hajdúszoboszlóit, a kolopit, a hévízit és a marosit. Ezúttal utóbbit mutatjuk be!

Hazánk gyógyiszapjai: fajták és jótékony hatásaik

Nem is gondolnánk, milyen gazdag a gyógyiszap lelőhelyek száma az országban. Összegyűjtöttük Magyarország gyógyiszap fajtáit, soroljuk, melyiket milyen probléma esetén hívhatunk segítségül.