Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Tünetmentessé tehető a gyógyíthatatlan betegség

2014. 10. 29. 07:39

Fürdőzés
Október 29. a pikkelysömör világnapja. Hazánkban megközelítőleg a lakosság két százalékát - nőket és férfiakat egyenlő mértékben - érinti ez a roppant kellemetlen bőrbetegség. Gyógyvízzel jelentősen lehet enyhíteni a tüneteket.
A pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis a bőrt, a körmöket és nagyon ritkán a nyálkahártyát érintő bőrbetegség. Leggyakrabban kamaszkorban jelenik meg, de gyakorlatilag bármelyik életszakaszban kialakulhat. A psoriasist egyrészt genetikus hajlam, másrészt külső környezeti tényezők okozzák. A veleszületett hajlam azonban önmagában nem elegendő a betegség kialakulásához, ehhez külső környezeti, úgynevezett provokáló faktorok hatása is szükséges. (Provokáló faktorok mindazon hatások, melyek a pikkelysömörre hajlamos beteg bőrén psoriasist képesek megjeleníteni, ez lehet valamely más belső betegség is). A tünetek akkor alakulnak ki, ha a hajlam és a provokáló faktorok együttes hatása eléri azt a küszöbértéket, melynél a betegség már megjelenhet.
Sokszínű betegség
A pikkelysömör igen sokszínű betegség, rengeteg formája van és egy betegnél a különböző életszakaszokban is változhat. Az egész testen bárhol megjelenhet, azonban leggyakrabban a hajas fejbőrön, a végtagok feszítő felszínén (térd, könyök) vagy a körmökön fordul elő.
Bár a psoriasis a hagyományos értelemben nem tekinthető súlyos betegségnek, nem veszélyezteti életünket, azonban jelentősen ronthat a beteg életminőségén. Nehezíti a kapcsolatokat és a társadalmi érvényesülést, kezelése pedig költséges.
Gyógyvízzel tünetmentessé tehető a pikkelysömör
A pikkelysömör a tudomány mai állás szerint nem gyógyítható, azonban a teljesen tünetmentessé tehető akár több évre is. Ebben játszhatnak igen a komoly szerepet a különböző balneoterápiás kezelések. Erre az egyik módszer a Holt-tenger magas sótartalmú vizében való fürdőzés, a másik pedig a gyógyvíz. Hazánkban a harkányi gyógyvíz bizonyítottan hatásos a psoriasisos tünetek enyhítésére, de a tapasztalatok szerint a hajdúszoboszlói és mezőkövesdi víz is alkalmas a pikkelysömör kezelésére, így a magyar betegek több lehetőség közül választhatnak.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nem bírod már a kánikulát? Szakadj ki a hétköznapokból és tölts egy éjszakát a Kis-Duna partján különleges ajánlatunkkal!

A ráckevei felnőttbarát Duna Relax Hotel**** ideális választás ebben a forróságban. Wellness-sziget, kültéri medencék, szabadtéri Relax Beach Bár és a Duna-part… kell ennél több?Megnézem