Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Járdányi Paulovics István Romkert

Szombathely
További információ
Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét a szombathelyi Járdányi Paulovics István Romkert tárja a látogatók elé. 
A Szombathely központjában található Colonia Claudia Savariensium épületcsoportjait az 1930-as években kezdték feltárni Járdányi Paulovics István vezetésével. A 4. században a császár fogadására épített palotában Nagy Constantin, II. Constantius és Valentinianus is megfordult. Az egykori épület alapterülete 200x200 méter lehetett, ma viszont csak a nyugati, illetve az északi határai ismertek. Ezeken a területeken áll ugyanis a középkori kerek vár, a székesegyház, valamint a leánykollégium. Az épülettömbből kiemelkedik a fogadóterem, melynek egybefüggő mozaikfelülettel borított padozata vonzza a tekinteteket. Az udvaron megpihenve az egykori fürdőház, valamint a Mercurius szentély alapfalait tekinthetjük meg, a sétánk során pedig azon az úton lépkedhetünk, ahol egykor a római légiók meneteltek.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Szombathely látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...