Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kanizsai Dorottya Múzeum

Mohács
További információ
A Kanizsai Dorottya Múzeum tematikus gyűjteményének autentikus helyszíne Mohács városa, amely mindenekelőtt a Duna, a Dráva és a Mura mentén élő déli szláv nemzetiségek kulturális központja.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


Az a kulturális közösségi tradíció, amelyet ezek a nemzetiségek ma is ápolnak, egyedi módon találkozik Mohács történetével és a helyi közösségi hagyománnyal.

 

A Kanizsai Dorottya Múzeum „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítása ezért négy nagyobb tematikus részből áll: egyrészt Mohács és szűkebb környezete hely- és kultúrtörténetét interpretálja a vallási és etnikai hagyományok jellegzetességeire koncentrálva, másrészt a magyarországi horvát, szerb, szlovén népcsoportok tárgyi kultúráját és folklórját mutatja be imponáló részletességgel.  Harmadrészt betekintést nyújt a messze földön híres mohácsi busójárás farsangi alakoskodó népszokásába, amely az előbbi két kiállításrészt köti össze, és amelyhez hasonló hagyomány a 19. században még minden magyarországi horvát népcsoportnál jelent volt, a 21. századra azonban már csak Mohács városában maradt fent. Negyedrészt pedig az 1526. évi mohácsi csatával kapcsolatos helyi kulturális emlékezetszervezés folyamatába nyújt betekintést.

 

A Kanizsai Dorottya Múzeum 2014-ben megnyílt és 2023-ban az NKA Magyar Géniusz Program pályázati támogatásából megújított „Népek találkozás a mohácsi Dunánál” címet viselő állandó kiállítása az intézmény néprajzi és helytörténeti gyűjteményének segítségével mutatja be a magyarországi horvát, szerb és szlovén népcsoportok kultúráját, valamint a török hódoltság korának és az azt követő időszak lenyomatait a Duna-parti városban.

 

Felejthetetlen élményt nyújt a kiállítóteremhez szervesen kapcsolódó látványraktár sok ezer darabos, egyedülálló kerámiagyűjteménye és a különböző korok népi ruhatároló bútorainak tárháza.

 

A múzeum időszaki kiállításai amellett, hogy felelevenítik a régi szokásokat, hagyományokat és ezek szerepét a mai kor emberének életében, kortárs művészek munkáit is bemutatják a nagyközönség számára.

Szolgáltatások:

  • múzeumshop
  • tárlatvezetés
  • múzeumpedagógiai foglalkozások
  • bőröndmúzeum
  • terembérlés

 

NYITVATARTÁS

május 1. – szeptember 30.           10.00-17.00
kedd-szombat

október 1. – április 30.                  10.00-16.00
kedd-szombat

További információ: www.kanizsaidorottyamuzeum.hu

 

 

Tekintsen meg egy rövid bemutató videót a Múzeumról: 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Mohács látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...