Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Kisjankó Bori Emlékház

Mezőkövesd
További információ
A Kisjankó Bori emlékház egy kivételes tehetségű népművésznek, elismert rajzolóasszonynak állít emléket. Az épület a huszadik század első felének népi életmódjába enged betekintést. Jelenleg alkotóházként működik, egész évben látogatható.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1 óránál kevesebb

Kb. ennyibe kerül egy főre: 500

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


Az emlékház nagyjából 150-200 éves nádtetős parasztház, mely ma alkotóhelyként működik. A népművészet mestereként elismert, különös tehetségű Kisjankó Bori hímzőasszony és mintaíró egykori háza. Az asszonynak emléket állító ház 1974-től működik kiállítóhelyként, és egész évben látogatható.
A ház parasztház jellegéből adódóan annak beosztását követi. Belépést követően a pitvarba jutunk, mely a konyha előtere. A házban egy szoba és egy kamra található. A pitvarban a pitvari tányérokat tekinthetjük meg, a szobában az ennél díszesebbeket találjuk. A konyha kemencéje és padkája mellett szabadkéményt láthatunk, benne füstölőrudakat. A szoba korabeli stílusban és elrendezésben látható, búbos, padka, sut, ülcsik és ágy van benne. A falon olajnyomatok, szentképek és díszes tányérok láthatóak. A kamrában tárolták a fiatalasszony hozományát: ágyat, komódot és kaszlit, mivel amíg anyósa élt, saját bútorát nem vihette be a szobába. 
A Kisjankó Bori Emlékház Mezőkövesd központjában, a Hadas városrészben, a Kis Jankó Bori utca 22. szám alatt található.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Mezőkövesd látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...