Quantcast

Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Légvédelmi Múzeum

További információ

A Légvédelmi Múzeum egyedülálló látnivaló hazánkban, kötelező zarándoklat minden hadtörténet iránt érdeklődőnek, de a Kádár-rendszer életérzéséből is jókora dózisokat kap itt a látogató.

Nekik ajánljuk: Családok, Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Szabadtéri


A múzeum a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület szervezésében a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével 2006. szep-tember 22-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Magyarországon elsőként megvalósuló speciális fegyvernemi múzeum a magyar légvédelem történetét mutatja be. A hajdani Zsámbéki Légvédelmi Rakétaosztály harcál-láspontjának területe teszi lehetővé a cseppet sem kisméretű légvédelmi berendezések bemutatását. A korábban szigorúan titkos katonai objektum a Budapest körüli légvé-delmi rendszer részét képezte. A 60-as évektől a 90-es évek végéig működő rendszer vegyes típusú légvédelmi rakétaosztályokból állt, melyek eszközei 500 m-től egészen 257 km hatótávolságig képesek lehettek volna ellenséges légi célok megsemmisítésére, magassági tartományuk pedig 20 m-től 40 km-ig terjed. A rendszerváltás, a Varsói-szerződés megszűnése és a NATO-hoz való csatlakozás szükségessé tette a magyar haderő átalakítását is. Az átszervezés 1990-2001-ig tartott. Ebben az időszakban osztályok szűntek meg, és sok eszközt vontak ki a hadrendből, melyeket a Múzeum létrehozása mentett meg az enyészettől.

 

A zsámbéki Légvédelmi Múzeum nem üzemel. A kiállított eszközök elszállításra kerültek az ország különböző pontjaira.

 

 

Közeli fürdő

A tatabányai fürdő háromemeletes fedett élményfürdője a múzeumtól fél órányi autóútra található. Beltéren nyolc, a nyári időszakban üzemelő strandon öt, míg a téliesíthető uszodában két fürdőmedence szolgálja a vízi kikapcsolódás szerelmeseit. A számos élményelemet, fekvő- és ülőfelületet kínáló élménymedence a kedvenc a tatabányai fürdőben, a sodrófolyóval, masszázs- és pezsgőfürdővel rendelkezdő kiúszós élménymedencében pedig óriáskivetítőn figyelhetjük a sportközvetítéseket. Kültéren a hullámmednce elhozza a tengerpart csodás élményeit, az adrenalin szerelmesei pedig csúszhatnak az UFO, Anakonda, Kamikaze és Rafting csúszdákon. A játszótér 700 négyzetméteres területen kapott helyet, ahol kalandvárral, mászókákkal, hintákkal és tengerpartot idéző homokozóval várjűk a legkisebb családtagokat. 

 

Ha inkább Budapest felé utaznánk, akkor szintén fél óra autózással elérhető a Gellért és a Rudas fürdő is. A műemléki környezet és a tetőtéri medence a dunai panorámával igazán különleges hangulatú fürdőzést ígér a Rudas fürdőben. A Rudasban gyógyfürdő, törökfürdő, élményfürdő, szauna és uszoda várja a vendégeket. A szomszédságában található Gellért fürdő Budapest egyik legkülönlegesebb műemlékfürdője. Az öt beltéri termálmedence mellett két merülőmedence várja fürdőzőket, a sportolni vágyók pedig egy úszómedencében csillapíthatják a mozgás iránti igényüket. A szabadban egy hullám és egy termálmedencében lehet mártózni. Emellett egy gőzkabin, egy finn szauna, és egy hőlégkamra biztosítja a felmelegedést.