Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nagycenki Széchenyi-kastély

Hegykő
További információ

A nagycenki Széchenyi-kastély Magyarország kastély-építészetének egyik kiemelkedő alkotása.

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Jelleg: Kastély, vár, várrom

Fedett + Szabadtéri


A kastély építését 1750 körül Széchényi Antal kezdte meg a kiscenki majorház helyén. 1783-ban költözött be a kastélyba Széchényi Antal unokaöccsével, Széchényi Ferenccel. Több tízezer darabos híres gyűjteménye került elhelyezésre itt, amely kéziratokból, ősnyomtatványokból, könyvekből, érmékből, metszetekből és térképekből állt. Széchényi Ferenc 1799-ben átépíttette a kastélyt. Az épületegyüttes klasszicista homlokzatot kapott, az építkezési munkák Ringer József nevéhez fűződnek. 
 

Széchényi Ferenc halála után fia, István lett a cenki birtok tulajdonosa, aki 1834 és 1840 között megújíttatta a kastélyt. A főépület mellé mindkét oldalra egy-egy szárnyat emeltek, ahová építettek fürdőszobát és vízöblítéses WC-t, valamint bevezették a kastélyba a gázvilágítást is. Széchényi István fia, Béla és felesége, Erdődy Hanna számos növényritkaságot telepített a kastélykertbe, a második világháború bombázásai miatt az épület és a kert súlyos károkat szenvedett. A község és a kastély 1945-ig maradt a Széchényi-család birtokában.
 

A kastély felújítását követően a főépületben 1973-ban nyílt meg a Széchenyi István Emlékmúzeum, amely a Széchényi-család történetét és Széchenyi István életét mutatja be. Az épületegyüttes keleti részén, az egykori gazdasági szárnyban található a méntelep. A nyugati oldalon levő Vörös-kastélyban jelenleg kastélyszálló működik. 

 

Nézze meg a 360 fokos képeket a nagycenki Széchenyi-kastélyról!


 


 
Ha a nap végét egy közeli fürdőben töltené, akkor érdemes ellátogatni a kastélytól 7 km-re található Hegykőre, vagy a 8 km-re található Balfra. Nagyjából fél órás autóútnyira találjuk Bükfürdőt, de 45 perc alatt Sárvárt is elérhetjük. 

Hegykőn egy kisebb, családias fürdőt találunk. A fürdőben szabadtéren két gyógy-, egy termál, egy pancsoló egy úszó- és egy tanmedence várja fürdőzőket. Beltéren egy gyógy- és egy wellness medencében ejtőzhetünk.

A Balfi Fürdő fedett részében egy 28 fokos úszómedence, egy 34 fokos gyógymedence, egy taposómedence és egy váltakozó hőmérsékletű váltófürdő található. Emellett egy változó hőmérsékletű Kneipp-féle leöntő kezelés is igénybe vehető.

Bükfürdő igazi paradicsom a fürdőzőknek, 34 medencével, több mint ötezer négyzetméter vízfelülettel, gyógy-, strand- és élményfürdővel, modern szaunavilággal és wellness centrummal, elismert gyógyászati részleggel, kempinggel áll a vendégek rendelkezésére.

A sárvári fürdőben gyógyfürdő, élményfürdő, aquapark, szaunavilág, nyáron pedig a strand várja a fürdőzni vágyókat.  

 Fürdők
Sá-Ra Termál