Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Adventi és karácsonyi ajánlatokAdventi és karácsonyi ajánlatok További ajánlatok

Advent Szentendrén 2019

Szentendre 2019. november 30. - 2019. december 31.
Hely2000, Szentendre


Advent Szentendrén
Szentendre történelmi belvárosa ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakban. Adventi vásár a Dumtsa Jenő utcában, szabad- és beltéri rendezvények, változatos művészeti és kulturális programok és kiállítások várják a látogatókat. A négy adventi vasárnapon a város lakói már hagyományosan gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún.
2019. évi részletes program
A gyertyagyújtásokat műsor és fényfestés kíséri. Az adventi programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.
ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK SZENTENDRE FŐTERÉN
A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várjuk Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal és a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola népzene szakos diákjainak énekeivel veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően városunk keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárunk. A programok után pedig adventi fényfestéssel, forralt borral és teával köszöntjük az egybegyűlteket.
December 01. 17 óra
December 08. 17 óra
December 15. 17 óra
December 22. 17 óra
ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK 2019
2019. DECEMBER 01. vasárnap 17:00
– Harangjáték Elischer Lilianna, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola ütőhangszeres tanszakának 5. évfolyamos tanulójának előadásában.
– A Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanár: Tímár Sára
– Gyertyagyújtók: Fülöp Zsolt polgármester és Dr. Hasitz Ágnes háziorvos, Szentendre Város közegészségügyi-díjasa
– Közös ima Dr. Harmathy András református lelkésszel
– Szabó Enikő a Kárpát medence különböző tájegységeiről való, a karácsonyi ünnepkörbe tartozó sallamokat ad elő.
– Az ünnepséget követően teával és forralt borral kínáljuk a látogatókat.
– Fényfestés a Fő téren: zenei aláfestéssel kísért, karácsonyi diák vetítése a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 20 óráig
2019. DECEMBER 08. vasárnap 17:00
– Harangjáték Elischer Lilianna, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola ütőhangszeres tanszakának 5. évfolyamos tanulójának előadásában.
– A Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanár: Dömény Krisztián
– Gyertyagyújtók: Fekete Mária Ilona, a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal dolgozója Szentendre Város Szolgálatáért díjasa és Bella Péter, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság szolgálati igazgatóhelyettese Szentendre Város közbiztonságért díjasa
– Közös ima Dani Zsolt baptista lelkésszel
– Adventi dallamok a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre Fúvószenekara, a Tihi Wind Band közreműködésével
– Az ünnepséget követően teával és forralt borral kínáljuk a látogatókat.
– Fényfestés a Fő téren: zenei aláfestéssel kísért, karácsonyi diák vetítése a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 20 óráig
2019. DECEMBER 15. vasárnap 17:00
– Harangjáték Elischer Lilianna, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskolaütőhangszeres tanszakának 5. évfolyamos tanulójának előadásában.
– A Vujicsics Tihamér Zeneiskola Szentendre népzene szakos diákjai adnak elő karácsonyi énekeket. Felkészítő tanár: Sasvári Bori
– Gyertyagyújtók: Rédei István Józsefné, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központ vezetője Szentendre Város Közművelődési-díjasa és Balogh Sándor víz-gáz-központi fűtés szerelő mester, Szentendre Város Tisztes Iparosa-díjas
– Közös ima Blanckenstein György plébánossal
– Adventi Kórusművek – Musica Beata Kórus.
Vezényel: Bokorné Forró Ágnes.
– Az ünnepséget követően teával és forralt borral kínáljuk a látogatókat.
– Fényfestés a Fő téren: zenei aláfestéssel kísért, karácsonyi diák vetítése a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 20 óráig
2019. DECEMBER 22. vasárnap 17:00
– Harangjáték Elischer Lilianna, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola ütőhangszeres tanszakának 5. évfolyamos tanulójának előadásában.
– A Pro Musica Román Vegyeskar ad elő karácsonyi énekeket. Műsoruk címe: Kolindák karácsonyi énekek. Karvezető: Stefan Adrián Bughi
– Gyertyagyújtók: Adolf Balázs kenuversenyző, Szentendre Város Testnevelési és Sport díjasa és Szentgyörgyi Máté, az Offline Center önkéntese Szentendre Város Kucsera díjasa
– Közös ima Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkésszel
– Az ünnepséget követően teával és forralt borral kínáljuk a látogatókat.
– Fényfestés a Fő téren: zenei aláfestéssel kísért, karácsonyi diák vetítése a gyertyagyújtások ünnepi részét követően, este 20 óráig
A program ingyenes.
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
ADVENTI VÁSÁR A DUMTSA JENŐ UTCÁBAN
A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában tartott Adventi Vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. Célunk, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt megtalálják az ajándékokat, mellyel nagy örömet szereznek családtagjaknak, barátaiknak. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja is. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezzük, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett a barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre. 
A hangulatos Adventi vásárban nemcsak megvásárolhatunk néhány apró meglepetést a fa alá, hanem élvezhetjük a tél minden apró örömét, az ízletes forralt bortól a sült gesztenyéig. Baráti beszélgetések színhelye ilyenkor Szentendre belvárosa, mely idén is szeretettel vár minden látogatót.
A vásár nyitvatartása:
hétfőtől csütörtökig 12:00-20:00
péntektől vasárnapig: 10:00-22:00
December 24. 12:00-től 26-ig zárva.
Adventi Hütte
Aszalt gyümölcsös forralt borok, grog, krampampuli, gyerekpuncs, tea, karikás pálinkák, rumok és cseh sörkülönlegességek.
Bagoly Laura réz ékszerei és kerámia portékák
Réz és drót ékszerek, kerámia babák és virágok és egyéb kézműves különlegességek.
Erdélyi és hazai ínyencségek boltja
Erdélyi kistermelők kézműves termékei: mint például Zakuszka, padlizsánkrém, tárkony, mustár, Berri csokoládé, likőrök, lekvárok, szörpök, és még sok-sok finomság. A kisbolt a következő hétvégéken várja vásárlóit: december 7-8. 14-15.és 21-22.
Cuvée Szentendre
Forralt borok és koktélkülönlegességek.
Dombóvári Gyula helyben sült gesztenyéi
Helyben sütött, isteni sült gesztenyék: minden karácsonyi vásár elmaradhatatlan finomságai.
Epermester Pincészet
100% kiváló minőségű, tahitótfalui földieperből készült eperbor.
Förster Galéria
Egyedileg készített, kézműves és iparművészeti alkotások: órák, ékszerek, bögrék, gyertyák.
Gergely Dénes bőrös
Övek, táskák, pénztárcák, tarsolyok, kesztyűk és apróbb kiegészítők a bőrből készült termékek szerelmeseinek.
Gregorian Borpince Badacsony
Különleges, gondos kézimunkával készült badacsonyi tájegységből való egyedi borkülönlegességek és forralt borok.
LemonBar
Az adventi készülődés elmaradhatatlan, fűszeres, forró italait kínálják kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Merített papírok, fajátékok
Visegrádi papírmerítő műhelyben készült, kézzel merített papírtermékek, különleges, fa borítású noteszek, naplók, névre szóló hűtőmágnesek, fakanalak, fajátékok.
Quriozoom
Tradicionális spanyol fánk – édes és sós változatban, akár tej- és tojásmentesen, frissen, helyben készítve.
Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda Szentendre
Forró italkülönlegességek, bejglik és különleges szaloncukrok széles választéka.
Szentendrei Kemencés Lángos
Kolbászos lecsós, szalonnás, libatepertős, füstölt tarjás, kapros túrós, juhtúrós, bazsalikomos paradicsomos, mozzarellás, házi készítésű kemencés lángos.
Szentendrei Szappanmanufaktúra
Természetes alapanyagokból készített szappanok, samponok, krémek és testápoló szerek.
Szentendrei üvegképek és ékszerek
Egyedi olvasztott üvegékszer variációk, színes üvegből kreált ablakok, bútorüvegek, szentendrei témájú olvasztott üvegképek és mécsesek.
Tóth Krisztina virágkötő mester
Múltidéző varázzsal, egy kis régimódi hangulattal vár mindenkit Tóth Krisztina virágkötő-mester, a Barcsay Múzeum udvarán minden adventi hétvégén.
The Pancake Agency
Három féle különböző ízesítésű quasedillával, és közel 30 féle palacsintával várja az éhes vendégeket a hazai foodtruck család egyik legkiemelkedőbb palacsintázója.
Twist and Chips burgonyaszirom
Előkészített egész burgonyából, speciális spirál vágással szeletelt, burgonya-különlegesség, mely nem tartalmaz mesterséges összetevőt.
Az igazi Kürtőskalács: Vitéz Kürtős
A kürtőskalács, mely szívvel-lélekkel készül. Avagy a pattogó faszénparázs varázsa, az illatos kürtőskalács hangulata és különleges, ünnepi ízesítésű, málnás és gyömbéres kürtőskalács.
Zágon Judit és Morvay Bertalan üvegművesek
Ezer fokos lángban olvasztott, formázott, hajlított és csavart muránói transzparens és színező üvegrudakból készült üvegékszerek.
ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A TEMPLOMOK VÁROSÁBAN
Az ünnepre készülődés időszakában a templomok városában megtalálható összes felekezet számos egyházi programot, eseményt kínál. Szentendre templomaiban kigyúló fények és megszólaló művek -azon kívül, hogy betekintést nyújthatnak egymás hitébe és készülődésébe – felekezeteken átívelő hidat képeznek a közös élmények által.
A Mitől jó a világ? programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei már évek óta jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, hogy számukra is széppé váljon az ünnep.
A szentendrei óvodások énekes, verses műsorokkal élik meg a karácsonyi ünnepkört az adventi szombatokon és Vízkereszt napján, Szentendre belvárosában, a Menjünk mi is Betlehembe! programsorozaton belül.
SZOMBATI AKUSZTIKUS KONCERTEK A FŐ TÉREN
Az ünnepre hangolódást segítjük a szombat délutánonként, Szentendre gyönyörű főterén, a városi karácsonyfa közvetlen közelében megtartandó akusztikus koncertekkel.
ÚJÉVI KONCERT
Január első hetében az immár hagyományossá vált ingyenes koncerttel köszöntjük az újévet.
 


Több információ a programról


Témába vág

5 gyönyörű termálfürdő légifelvételen

Látványos légifelvételeken Magyarország termálfürdői! A drónnal készült fotók egy olyan nézőpontból mutatják be ezeket az épületeket és medencéket, amilyenből még biztosan kevesen látták.

10 + 5 érv a kivi mellett

Gyerekkorunk óta hallgatjuk és próbáljuk betartani a régi bölcsességet, mely szerint az őszi és téli időszakban érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hogy megőrizzük egészségünket. Ha a kivire esik a választásuk, számos okunk van rá, hogy ne csalódjunk. Ráadásul akár otthon is szüretelhetünk belőle...

Forró fürdővel a pihentető alvásért

Az alvászavar manapság szinte népbetegségnek számít, amit az egymást váltó időjárási frontok és az óraátállítás csak erősítenek. Forró fürdővel, gyakori szaunázással, és gyógynövényekkel azonban sokat javíthatunk a helyzeten.