Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Miért fontos időskorban (is) úszni?

2022. 11. 25. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
Az egyetlen sport, mely nem terheli az ízületeket, egyszerre remek ellenszere a hátfájásnak, a derékfájásnak és a mozgáshiány okozta elhízásnak, az úszás. Ha a derekunk fáj, ússzunk gyorsban, vagy háton, ha a csípőnk, akkor mellen. Mindezek után pedig lazítsunk egy termálvizes medencében.

Miért fontos időskorban sportolni?

Nincs egyetlen olyan orvosi kezelés sem, amely annyi szervre hatna pozitívan, mint a fizikai aktivitás.”
Ahogy öregszünk, egyre nehezebb magunkat rávenni a mozgásra, sportolásra. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az idősebb korosztálynak alig 6-8 %-a mozog rendszeresen. A 65 év felettieknek már mindössze 3,8 %-a végez a hét minden napján a WHO által ajánlott testmozgást. A rendszeres fizikai aktivitás, testedzés, sport ellensúlyozza a szervezet képességeinek romlását, csökkenti a betegségek kockázatát, illetve  segít a jobb életminőség elérésében, segít fenntartani az önálló életvitelhez szükséges fizikai és szellemi teljesítőképességet. A testedzés, sport kedvező hatásai minden életkorban érvényesülnek, de 60 év felett különösen fontos a hanyatló képességek szinten tartása, az életminőség romlásának megelőzése, lassítása.
Az talán magától érdetődő, hogy az úszástól erősödnek az izmok, és megfelelő étrend mellett a testtömeg is csökken, a szív pedig erősödik, de az úszás jótékony hatásai rendkívül szerteágazók:  javul tőle az agyműködésünk, csökken a depresszió kialakulásának kockázata, elősegíti az inzulintermelést, növeli az erek rugalmasságát.

Miért az úszás a legjobb?

Megmozgatja a test összes izmát, rendben tartja a gerinc stabil állását, nyújtja az izmokat, megnöveli a tüdő kapacitását. A víz ráadásul leveszi az ízületekről a gravitáció terhét, így szinte súlytalanul tudjuk mozgatni magunkat. A vízen való lebegés azonban nem csak a testet, hanem a lelket is feltölti energiával, így nem csupán egészségesebbek lehetünk általa, hanem sokkal frissebbek és energikusabbak is. Ha testmozgást gyógyvizes fürdőzéssel egészítjük ki, még a vízben található ásványi anyagok jótékony hatását is élvezhetjük. Idősebb korban tehát mindenképpen tanácsos rendszeresen fürdőbe járni és úszni, tornázni.
Az úszás remek ellenszere a hátfájásnak, a derékfájásnak és a mozgáshiány okozta elhízásnak is. Annak érdekében, hogy a jótékony hatása minél inkább érvényesüljön, érdemes több úszásnem segítségével átmozgatni testünket, illetve elsajátítani a különböző úszásnemek helyes technikáját, amit akár felnőttként is elkezdhetünk. Idősek számára szervezett úszótanfolyamok alatt különböző mozgásszervi panaszok, mint pl. az ízületi bántalmak és a gerincmeszesedés megelőzése érdekében végeznek gyakorlatokat .
Az úszás az egyetlen olyan sport, amelyik képes mérhetően csökkenteni az idősebb korosztály számára az egyik fő kockázatnak számító esések veszélyét. A kutatás szerint az összefüggés a következő: szárazföldi mozgásformákkal ellentétben úszás közben mindenki kénytelen megteremteni magának (némi képzavarral fogalmazva) a "biztos talajt", és ezzel egy időben minden végtagot egyszerre bevonó koordinált mozgást végezni. Ezáltal az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt is javítja, erősíti az izmokat, növeli a végtagok mozgástartományát. A rendszeresen úszók általánosan stabilabb testtartásnak örülhetnek, mint a többiek.
Ráadásul ez a sport nem csak a szabadidő eltöltésére és az egészségünk megőrzésére alkalmas kiválóan. Új célokkal is megajándékozza az embert, hiszen van miért lelkesedni, ha valaki egy kicsit hosszabb távot vagy jobb időt tűz ki maga elé és el is éri azt.
Miért fontos időskorban (is) úszni?

Hogyan lássunk hozzá?

A kornak, az egészségi állapotnak, az edzettségnek megfelelően kell kiválasztanunk a megfelelő fizikai aktivitást. Melegítsünk be kellőképpen, de figyeljünk, hogy ehhez olyan mozdulatokat válasszunk, amelyek nem terhelnek rá az egyébként is sérülékeny vagy fájós ízületeinkre. Ha megtehetjük, hetente 5 alkalommal járjunk el úszni és közepes intenzitású edzést tartsunk. 

Melyik úszásnemet mikor alkalmazzuk?

Derékproblémák esetén az úszásnemek közül elsősorban a hát, illetve a gyorsúszás ajánlott. A mellúszás ilyen esetben csak akkor javasolt, ha közben a fej is a víz alá merül. Ha a fej tartósan a víz felett van, akkor az ágyéki gerinc fokozott terhelésnek van kitéve, valamint a nyak helyzete sem optimális.
Csípőproblémáknál viszont (függetlenül a fej helyzetétől) a mellúszás az elsősorban ajánlott úszásnem, ugyanis a lábtempó segít megőrizni a csípő szabad mozgásterjedelmét.
A gyorsúszásnak a hátfájástól szenvedő páciensek számára megvan az az előnye, hogy végig egyenes marad a törzs. Noha a gyorsúszás eleinte nagyon megterhelő, azoknak, akiknek fáj a hátuk, érdemes elsajátítaniuk ezt az úszásnemet. Az viszont fontos, hogy úszás közben ne csavarodjon el nagyon a törzs, és figyeljünk a természetes fejtartásra is, vagyis a lélegzetvételek között a medence alját nézzük, ne pedig előre tekintsünk.

Mire figyeljünk még?

Magyar Kardiológus Társaság szerint nélkülözhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés, mivel az időskori sport kapcsán az adott személy állapota fogja meghatározni, milyen terhelésnek lehet kitenni a szervezetet. Fontos, hogy az edzést ne túl magas pulzusszámon végezzük, a szívverésünk, a légzésünk ne legyen túl szapora! Ügyeljünk az ásványi anyagok, a magnézium, nátrium, kálium folyamatos pótlására! Hirtelen mellkasi fájdalom, légszomj, szapora pulzus esetén azonnal kérjünk segítséget! Nagy melegben lehetőleg csak reggel vagy este végezzünk a szabadban testmozgást, az extrém meleg könnyen észrevétlenül is túlterheli a szervezetünket.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...