Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta

2021. 10. 19. 15:15
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Filmekben szoktuk látni, amikor a színes őszi falevelek között egy tóparton sétálva vallanak egymásnak szerelmet a párok, vagy döntenek életre szóló kérdésekről. Hasonlóan romantikus élményt élhetünk át mi is egy hangulatos, őszi tóparti séta során.

Öreg-tó, Tata

Tata földrajzi fekvése, természeti szépsége, művészi emlékei maradandó élményt nyújtanak azoknak, akik szívesen felfedeznék az őszi hónapokban is. Az Által-ér felduzzasztásából, és meleg forrásokból táplálkozó, 230 ha kiterjedésű, gyönyörű fekvésű Öreg-tó északi részét a tatai belváros házai, parkjai, délen a mély fekvésű, vizenyős szántóföldek veszik körül. A tó ligetes partjain szép sétautak, kemping, csónakkölcsönző, teraszos bisztrók és a csodaszép Tatai-vár hívogatja a kirándulókat. Jelenleg a tó elsődleges feladata az árvíz tárolása, de kiemelten foglalkoznak az itt átvonuló vízimadarak védelmével is. Ha nyáron járunk a városban, érdemes a Fényes Fürdőt is meglátogatni. Ha helyben szállnánk meg, a legjobb szállások között itt válogathatunk.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Öreg Tó - Kép forrása

Bokodi-tó

A mesterségesen kialakított Bokodi-tó Oroszlány és Bokod között terül el, az oroszlányi hőerőmű hűtővizeként szolgált. Hossza 1,5-2 km, szélessége 0,5 km. Az utóbbi évtizedekben kiépített ún. úszó falu miatt érkeznek ide a kirándulók, a különleges, cölöpökre épült horgász házikókhoz hosszú fapallókból álló stég vezet. Hőmérséklete a leghidegebb napokon is 12-17 fokos, nyáron a 30 fokot is elérheti, azonban fürdőzni vagy csónakázni nem szabad benne, inkább a horgászok birodalma.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Bokodi Tó - Kép: Erberling Bálint

Tihanyi Belső-tó

A Tihanyi-félsziget közepén elterülő festői Belső-tavat természeti értékei miatt 1952-ben védetté nyilvánították. A mintegy 700 m hosszú, 400 m széles, szabálytalan háromszög alakú, 30 ha nagyságú tavat egykori hévizek forráskúpjai koszorúzzák. A 110 tihanyi forráskúp között a legszebb az ún. Aranyház, mely a nevét a felületét borító sárgás színű zuzmótelepről kapta. A Balatonnal semmilyen kapcsolata nincs, 25 méterrel magasabban fekszik, fürödni nem szabad benne, de tökéletes kirándulóhelyszín az őszi időszakban is. Ritka vízimadarak egész serege fészkel itt, rendkívül gazdag a madárvilága. A hátteret a bencés apátság tornyai ékesítik, míg az idillt tovább fokozza a gémeskút, a szürkemarhák és a tavon ringatózó csónakok.
Ha egy kirándulás során Tihanyban szállnánk meg, ide kattintva találjuk a legjobb szállásokat.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Tihanyi Belső-tó - Kép: Sebestyén Blanka

Hévízi-tó

Hévíz hazánk egyik gyógyhelye, melynek geológiai érdekessége egyedülálló a világon. A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Gyógyító erejét évszázadokon át csak a környék népe ismerte, manapság már sok ezer hazai és külföldi beteg jön ide gyógyulni. 250 méter átmérőjű, átlagosan 2,8 méter mély tó vize 3,6 nap alatt cserélődik ki teljesen. A 38 méter mélyen fekvő torkolatból 38-39 Celsius fokos víz tör fel, percenként 30-40 ezer liter, ami évszaktól függően a felszínen 22-36 fokos. A gyógyvíz bizonyos fokú radioaktivitását a legalább 200 millió éves triász rétegek alatt fekvő régebbi kristályos kőzetek idézik elő. Elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére ajánlják, de a gyógyulók emellett felfedezhetik még az ékszerdoboz városka minden szegletét, hiszen itt ősszel is zajlik az élet, szüreti fesztiválok, zenés mulatságok, hangulatos sétálóutcák és festői környezet vár minket, ha Hévízre látogatunk. A szállások közül pedig ide kattintva válogathatunk.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Hévízi-tó - Kép forrása

Deseda-tó

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda-tó, melynek erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak nyújt kellemes időtöltést. Egyik oldalán a város, másikon a természet. A Fekete István Látogatóközpont mellett madármegfigyelőt, szitakötőházat, teknős-lest, madárkifutót hajókikötőt, vízi játszóteret is kialakítottak, és egy 14 kilométeres ökoturisztikai gyalogút is létesült.  Körülötte 17 km hosszú kerékpárút vezet, útközben egy gyönyörű arborétummal, melynek félszigetét 100 méteres fahídon át közelíthetjük meg.
Sokan nem tudják, de Kaposváron kiváló fürdő is található, fedett élményfürdővel, uszodával, szaunavilággal. A kiránulást érdemes lehet itt levezetni. A város szállásai itt láthatóak.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Deseda-tó - Kép forrása: Kis-Bankné Kondákor Marianna

Nagykanizsai Csónakázó-tó

Nagykanizsa városközpontjától 5 km-re található a 40 hektáros, változatos kikapcsolódási lehetőséget nyújtó Csótó, melynek környéke horgászási, kerékpározási, túrázási, táborozási lehetőséget egyaránt rejt, de találunk itt erdei tornapályát, és kajak-kenu centrumot is. A csodálatos panorámát nyújtó kilátóból letekinthetünk az erdők övezte tóra, ami mellett cross pálya, lovas pálya, hotel és rendezvényhelyszín is fekszik. A horgászversenyek mellett szerveznek még itt lovas military programokat, kajak-kenu és sárkányhajó futamokat, mountain bike versenyeket, és Spartan futamokat.
Nagykanizsától csak néhány perc autóútra van az ország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb fürdőjének otthont adó Zalakaros. Ha itt szállnánk meg, itt találunk szállásokat.
A Dunántúl eldugott, népszerű és romantikus tavai, ahol igazán jól esik az őszi séta
Nagykanizsai Csónakázó-tó - Kép: Győrfy Éva
 
Borítókép: pixabay
A cikk megírásához Dr. Fogarasi László: Legérdekesebb kis tavaink című könyvét használtuk fel.
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...