Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz

2021. 11. 18. 07:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A legszebb kilátások mindig azok, amikor hegyvonulatokra, vagy vizekre látunk rá, így nem véletlen, hogy a válogatásba bekerült a Prédikálószék, a fonyódi Várhegy kilátó vagy a Gellért-hegy. Ajánlunk a közelükben fürdőket is...

A fővárosban

János-hegy, Erzsébet-kilátó
A Normafát a kötelező randis helyszínek közé sorolhatjuk, de nem ok nélkül. Annyira gyönyörű a kilátás, hogy még 1882-ben Erzsébet királyné is több alkalommal tett kirándulást a János-hegy tetejére. A főváros legmagasabb pontját, az 527 méteren fekvő kilátót ismerik Erzsébet, de János-hegyi kilátónak is. Meseszép 360 fokos panoráma nyílik innen a Budai-hegységre, és a Dunára egyaránt. Összesen négy teraszról nézelődhetünk, ezek legmagasabbika egy apró kis torony a tornyon. A 4 teraszos neoromán stílusú 23 méter magas épület díjmentesen látogatható. Az 1040 méter hosszú Zugligeti Libegő kétszemélyes székei 15 perc alatt teszik meg az utat a kilátóhoz. Pihenésképp irány a pár km-re fekvő Irgalmasok Veli Bej Fürdője!
A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz
János hegyi kilátó Kép forrása
Gellért-hegy
A legnagyobb élményben akkor lesz részünk, ha nem tömegközlekedéssel, hanem gyalog indulunk felfelé a minden oldalról gyönyörű panorámát nyújtó Gellért-hegyre, mely 1987 óta a Világörökség része. A sok-sok lépcsőt megmászva nemcsak a tetőn, hanem útközben is lenyűgöző kilátásban lehet részünk a Dunára, a Petőfi hídra, a Lánchídra, az Erzsébet hídra és a Margit hídra egyaránt. Szemben velünk a Bazilika csúcsa magasodik és a Parlament is látható, távolban még a Pilis csúcsai is kirajzolódnak. A sétautak mentén sok helyen találunk padokat, kilátóteraszokat, szép, gondozott parkokat. A Citadellát az 1848-49-es szabadságharc leverése után emelték, ma már emblematikus helynek számít, a szabadság jelképe. A nagy túrázás után jól esik a pihenés, amit közvetlenül a hegy melletti Gellért Gyógyfürdőben tehetünk meg, mely a város legpatinásabb műemlékfürdője.
A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz
Gellért-hegy Kép forrása
Szent István Bazilika
A neoreneszánsz templom az ország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, a Szent István-kultusz egyik fő helyszíne. Szent István épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Az épület a maga 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb épülete, ezért is nyújt gyönyörű látványt, ha felsétálunk a tetejére, ahol elképesztő körkilátó létesült. Októberben 10:00-17:30-ig, novembertől-márciusig 16:30-ig tart nyitva a Panoráma Kilátó. Lifttel vagy gyalog is felmehetünk a kilátóteraszra, szűk csigalépcsőn, és öntöttvas lépcsőn. Nagyon érdekes a templom külső és belső kupolája közti hatalmas tér. Magassága megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, és egy igazán különleges perspektívából tárul elénk a főváros. Ha átmegyünk a Lánchídon, a budai oldalon csobbanhatunk a Rudas Gyógyfürdőbe, ha nem teltünk még el a mesés látványtól.
A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz
Kép: Tóth Mirandolína

Innen látni kell a Balatont

Fonyódi Várhegy kilátó
A fonyódi Várhegy kilátó 231 méteres magasságban egy Árpád kori földvár maradványaira épült 2011-ben. A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje, még a Tihanyi-félszigeten túl is ellátni. Az első szintre korlátlifttel juthatnak föl a mozgásukban korlátozottak: így valóban mindenki tudja élvezni a látványt. A kilátó első emelete a terepszinthez viszonyítva 3 m magasan van. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A város másik kilátója, a Valkó mellett találjuk az örök szerelem házát, a Kripta-villát, melynek legendája szerint, ha a nászágy fölött egy lány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart. Innen nem messze a Szaplonczay sétány jobb oldalán a balatoni panoráma, bal oldalán gyönyörű villasor húzódik, a Szerelmesek lakatfalán mi is kifejezhetjük érzéseink múlhatatlanságát. Ha maradnánk éjszakára is, itt találjuk a fonyódi szállásokat. Másnap ne hagyjuk ki a közelben való fürdőzés lehetőségét, a buzsáki Csisztafürdő egész évben várja a csobbanni, gyógyulni vágyókat.
A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz
Fonyódi Várhegy Kilátó Kép: Kajetán Jácint Photography

A Dunakanyar varázsa

Prédikálószék
A Visegrádi-hegység legmagasabb pontját Dömös településről közelíthetjük meg. Egy könnyű sétára találjuk a Kainz-forrást, majd a Rám-szakadékot, ami korlátokkal és létrákkal van biztosítva. A vadregényes Pilis rejt még csodát, ha továbbhaladunk a Prédikálószék felé a Vadálló-köveken át, ami nem egyszerű, de megéri! A Dunakanyar kilátójáról, a Prédikálószékről az egyik legszebb a panoráma a Dunára, ebben biztosak lehetünk. A sziklarengeteg mögött bújik meg a Duna csodálatos kanyarulata, 2016-ban pedig kilátótornyot is emeltek a hegy legmagasabb pontjára, 639 méter magasra. Aki az aktív kikapcsolódást részesíti előnyben, akkor kihagyhatatlan kiránduló helyszín. A körtúrában megfáradt pároknak kitűnő választás lehet a lazításra és feltöltődésre a visegrádi Lepence Spa. Ha Dömösön és környékén keres szállást, ide kattintson.
A legpazarabb magyar panorámák romantikus kirándulásokhoz
Prédikálószék - Kép: ng.hu

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...