Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Európa legkülönlegesebb termálfürdői

2021. 11. 28. 10:20
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A termálturizmus legszebb helyszínei között találunk olyat, amit a világ 8. csodájaként emlegetnek, olyat, ami a Világörökség része, olyat, ami Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, vagy a Monarchia legszebb kultúrfürdője volt.
Világszerte sok hiedelem tartja, hogy bizonyos forrásban, kútban vagy folyóban való megfürdés fizikai és lelki megtisztulást eredményez. Rituális tisztulási formák léteztek már a bennszülött amerikaiaknál, perzsáknál, babilóniaiaknál, egyiptomiaknál, görögöknél és rómaiaknál egyaránt. A középkorban a vallási buzgalom korában a víz jótékony hatásait Istennek vagy egy szentnek tulajdonították. A 18. század folyamán a forrásvizek gyógyászati felhasználását újra fölfedezték, ez a fajta reneszánsz pedig megváltoztatta a fürdőzés gyógyászati ajánlásait. Magyarország, mint - „európai gyógyvíznagyhatalom” - nemzetközi összehasonlításban is jelentős termálvízkészletekkel és rendkívül kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, azonban Európa más országaiban is találunk gyógyvízre épült, gyönyörű termálfürdőket.

Pamukkale, Törökország

Pamukkale, egy ritka csoda, az UNESCO világörökség része. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C-os forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet, mint gyógyfürdőt már az ókorban is látogatták. Pamukkale környezetében több melegvizű forrás is található, emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett. A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya is a gyógyító erejű forrásnak köszönhetően gyógyult meg.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Bath, Egyesült Királyság

Az egyetlen természetes melegvizes forrása az Egyesült Királyságnak Bath. A 19. században The Royal Bath névre keresztelve gyógykezelő központot hoztak létre. Maga a fürdő a legépebben fennmaradt, 2000 éves római emlék Angliában, csodálatos, emeletes, oszlopos nagy medencével, kilátással a később mellé épült gyönyörű gótikus katedrális tornyára. A fürdőt a rómaiak a gyógyforrás felé építették, mely meg is tekinthető. Fürödni azonban nem lehet benne: erre új, modern fürdőközpont épült. Az impozáns, történelmi helyszín a város szívében helyezkedik el, és építészetileg a mai kor szellemét idézik.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Miskolctapolca Barlangfürdő

Európában egyedülálló a Miskolctapolca Barlangfürdő, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A barlang klímája is gyógyhatású. A 30 fokos víze főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. A vendégek több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhetnek, és megcsodálhatják az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Blue Lagoon, Izland

Izland délnyugati részén található a Blue Lagoon, amit a világ 8. csodájaként is emlegetnek. A gőzvíz természetes földalatti képződése az egyik legritkább földi folyamat a világon. Forró termálvize, gyógyhatású iszapja miatt rengetegen látogatják, és persze a látványa is mesés. Teljesen véletlenül alakult ki egy hőerőműnek köszönhetően 1976-ban. A víz hőmérséklete általában 37-39 °C fok. A lagúna területén szauna és gőzfürdő is működik, sőt, a gyógyvízre épített klinikán egyéb gyógyszolgáltatásokat is igénybe vehetnek a vendégek.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Terme di Saturnia, Olaszország

A legenda szerint a Saturnia geotermikus forrásait Jupiter hozta létre, amikor világító csavarokat dobott a földre. A festői toszkán vidéken fekvő Terme di Saturnia forrásnál feltörő 37,5 fokos víz természetes úton létrejött zubogó ‘kőkádakban’ folyik, majd folyóként tűnik el a nádasban. Másodpercenként 800 liter víz tör fel, de a forrást elhagyva a víz lelassulva folyik lefelé, érdemes keresni egy helyet, ahol masszírozó hatását megtapasztalhatjuk. A vízben lévő ásványi anyagok és gázok kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Karlovy Vary, Csehország

Az egykori Monarchia legismertebb és legpatinásabb fürdőhelye a német határ közelében Karlovy Varyban található. A kultúrfürdő tipikus példája, régi házakkal, egységes városképpel. Körülbelül 20 forrást használnak, vizeinek némelyike ivókúrára való, amelyeket az utcán is élvezhetünk. A földalatti forrásokat is meg lehet tekinteni. A város legattraktívabb gyógycentruma a Castle Spa, a tradicionális terápiák helyszíne az Erzsébet-fürdő. A hőforrások Európa valamennyi szegletéből vonzzák a gyógyulni vagy üdülni vágyókat. A Császárfürdő és a Malomkút Kolonnád ma már műemlék csupán, de Csehország legnagyobb fürdője, az 1906-os V. számú fürdő ma is várja a vendégeket.
Európa legkülönlegesebb termálfürdői

Képek forrása: tournal.com (nyitókép), girassolviagens.com (2. kép), asecretadmirer.com (3. kép), wallpapercave.com (5. kép), ideeinviaggio.it (6. kép), globalblue.com (7. kép)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...