Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Hét csúcs túra, amely után jöhet a megérdemelt pihenés

2017. 04. 14. 09:14
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Egy kellemes, fürdőzős wellness hétvége vagy a családi kikapcsolódás mindig a pihenésről, a relaxálásról szól. A meleg vízben való kellemes lazítás mellé azonban - különösen, ha több napra utazunk - jól jön egy kis kirándulás.
 

Ha pedig túrázunk, mi is jelenthetne nagyon élményt, mint meghódítani a hazai „hegycsúcsokat”! Ajánlunk néhány úti célt, melyek a fürdővárosokból jól megközelíthetők és könnyen teljesíthetők az egész család számára!

 

Irány az ország legmagasabb pontja!

A Mátrában fellelhető kisebb fürdők környékéről kihagyhatatlan, de akár Egerből, Egerszalókról vagy Mezőkövesdről is megér egy kis autózást Mátraházáig, hogy megmásszuk Magyarország legmagasabb csúcsát, Kékestetőt. A legkönnyebb, de mégis szép túra a 620 méter magasan fekvő Mátraházáról indul, és 3,6 km hosszú. Az üdülőfalu központjában lévő parkolóban kell megkeresni a piros kereszt jelzést, és már indulhat is a menet. A jelzett ösvény egy büszke bükkösön és egy látványos patakvölgyben megy végig. Az út nem túlzottan meredek, de azért alattomosan emelkedik, végül pedig az utolsó pár száz méteren egy kaptatóba torkollik. Bár sehol sem kell meredek falakat mászni, a 390 méteres szintkülönbség azért próbára teszi a kevésbé gyakorlott csúcshódítók tüdejét, de kis pihenőket beiktatva azért mindenkinek sikerülni fog a csúcs meghódítása.
Hét csúcs túra, amely után jöhet a megérdemelt pihenés

A Bükk csodája, Bánkút

Miskolctapolcáról a Barlangfürdőből könnyedén elérhetjük a csodás Bükk hegység egyik legmagasabb pontjára, Bánkútra vezető túra ösvényt. Már az is fantasztikus élmény, ha a lillafüredi erdei vasúttal elmegyünk Ómassáig, a gyerekek imádni a fogják a dombok között kanyargó, hidakon áthaladó, a Hámori-tóra és a Palota Szállóra is remek kilátást nyújtó vonatot. A végállomásról pedig indulhat a hegy meghódítása, a Bükk hegység természeti adottságai révén minden évszakban csodálatos élményt nyújt az ide érkezőknek. Bánkút a hegység központjában helyezkedik el, hazánk egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas. Bánkúton vezet keresztül az országos "Kék-túra", valamint a "Vásárhelyi" emléktúra útvonala. A jelzett turista utak zöme alkalmas arra, hogy - gyalogos és kerékpáros túrázás mellett - kedvező hóviszonyok esetén sítúra útvonalként is szolgáljanak.

Királyrétről Csóványosra

Az Esztergomból vagy Komáromból jól elérhető, de akár a fővárosból is könnyen megközelíthet Csóványos 938 méteres magasságával a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa. A hegyre számos turista útvonal vezet fel, a legfontosabb az Országos Kéktúra kék sáv jelzése. A csúcsról remek körpanoráma tárul a látogató szeme elé, jó időben a Magas-Tátra is látható. A túra kisgyerekkel egész napos kirándulásnak is tekinthető. Kismarosról erdei kisvasúttal kell elutaznunk Királyrétig, onnan indulhat a hegymászás. A csúcs meghódítása után visszatérve kellemes kikapcsolódást nyújt a nagyon hangulatos helyi játszótér, de akár a baby vonat vagy a kézi hajtány kipróbálása is.
Hét csúcs túra, amely után jöhet a megérdemelt pihenés

Az ország legszebb panorámája

Talán Leányfalu fürdőjéhez esik legközelebb az ország szívcsakrájaként is nyilvántartott Dobogókő, a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsa, amelynek tengerszint feletti magassága 700 méter. Autóval, motorral és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, de bátrabbak kerékpárral is nekivághatnak a kanyargó emelkedőnek. Dobogókő klimatikus gyógyüdülőhely, téli-nyári kiránduló- és síközpont és zarándokhely, ahol számtalan meditációra alkalmas hely található. Dobogókő kilátóiból  az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk, de több közkedvelt túra útvonal is indul innen, így például a Rám-szakadékhoz vezető kalandos útvonal is.

A természet csodája, a Pákozdi ingókövek

A Velencei-tó mellett, Agárdon vagy Gárdonyban pihenve akár egy gyalogos vagy kerékpáros „tókerülő” túra részeként is felkereshető a Pákozdi ingókövek területe. Ez a Velencei-hegység legérdekesebb látnivalója, amely a tó északi partján fekvő Pákozdról egy rövid, könnyű kirándulás keretében is felkereshető. A faluból a domb felé kell indulnunk, és az enyhe emelkedő néhol kaptatókkal tarkított séta után jutunk el az ingókövekig. A hely legjellegzetesebb sziklaformációi, a híres Kocka, mely tényleg úgy tűnik, mintha bárki el tudná mozdítani évezredes helyzetéből, körpanorámájával a legmagasabb ponton lévő Pogány-kő fantasztikus és a legimpozánsabb mind közül a hatalmas Pandúr-kő.
Hét csúcs túra, amely után jöhet a megérdemelt pihenés

A Káli-medence gyöngyszeme

A Balaton felvidék kihagyhatatlan kirándulását ígéri a Káli medence, amely minden évszakban egyedi világot kínál akár az autós, akár a kerékpáros, akár a túrázó családoknak. Balatonfüredről vagy Hévízről autóval könnyen megközelíthető. A térség egyik legismertebb látványossága a Hegyes-tű, amely egy tanúhegy Monoszló és Zánka között. Tengerszint feletti magassága 338 méter, a korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, s láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.
Hét csúcs túra, amely után jöhet a megérdemelt pihenés

Sokkal több, mint borvidék

A harkányi vagy siklósi pihenésnek mindig elmaradhatatlan programja a Villányba induló bortúra és pincelátogatás. Mit szólnának hozzá, ha a villányi kirándulás ezúttal nem merülne ki – az egyébként gyönyörű – pincesor látogatással? Villány mellett, Nagyharsányban található a szoborpark, ahonnan egy könnyű kirándulással meghódíthatjuk a Villányi-hegység legmagasabb pontját, Szársomlyót. A magaslatra csak vezetővel lehet felmenni szervezett túra keretében. A szakvezetéses kirándulás hossza 5 km, időtartama 3 óra, és belépődíjat kell érte fizetni, amellyel a szoborpark is ingyenesen megtekinthető.  A hegy sajátos formájának köszönhetően déli lejtőin különleges mikroklímával rendelkezik. E mediterrán jelleget mutató klíma következtében rengeteg ritka növényfajnak ad otthont, ezekből négy csak itt fordul elő az egész országban.

Szóljon hozzá