Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

2023. 04. 04. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A soknapos ázás-fázás után lassan végre itt a tavasz, a napfény, a jobb idő, végre kimozdulhatunk egy kicsit a négy fal közül, hiszen a napfényes tavasz akkor igazán szép, ha nem csak az ablakon át csodáljuk. Van néhány tippünk, hol kiránduljanak a fürdővárosok környékén.

Balatoni panoráma

Ha Hévízre utazik pihenni és fürdőzni a család – vagy akár az oda- vagy visszaút kis kitérőjeként – érdemes felkeresni a Balaton-felvidék leglátványosabb várát a Balaton északi partján. A tó fölé magasodó magányos sziklabércen álló szigligeti várból belátni az egész Balatont, a szikrázó napfényben szinte látjuk a víztükörben a várrom árnyékát. Érdemes a faluból gyalog felsétálni az ódon épülethez, útközben gyönyörű házak és kertek szegélyezik az utunkat. A vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosai az Eszterházy család tagjai voltak, akik a II. világháború végéig birtokolták is az építményt, melyet 1260 és 1262 között építtette a Pannonhalmi Apátság. A 2013-ra teljesen felújított vár méltán az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Balaton környékén.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

Tavasz a tanyán

A Szegeden vagy Gyula térségében pihenők számára is van ajánlatunk. Az Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény minden évszakban csodás élményt nyújt, de talán tavasszal a legszebb. A falumúzeumban csodás zöld környezet fogad, gyönyörű gyeppel, fákkal, növényekkel és virágokkal. A skanzenben 19 épületegyüttest és 3 szabadtéri kiállítást láthatunk, benne a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portáit, népi építészetének jellegzetességeit a 19. század közepétől az 1930-as évek végéig. A népviseletbe öltözött tanyagazdák bemutatják őseink életmódját, találkozhatunk a két világháború közötti időszak jellegzetes figuráival, a csendőrrel vagy a juhásszal a tanyai iskolában pedig előzetes bejelentkezéssel még egy múltidéző tanórán is részt vehetünk. A gyűjtemény házai között járva részesei lehettek az egykori paraszti világnak, saját bőrünkön tapasztalhatjuk, milyen gyönyörű lehetett a tavasz vidéken, paraszti birtokok környékén.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

„Kattognak a kerekek”

Ha Debrecenben pihenünk és fürdőzünk, a tavasz felé, a nyíló természet zöld illata felé zötyöghetünk a város jellegzetes és kedves közlekedési eszközével, a Zsuzsi kisvonattal. A Zsuzsi vonala – több mint 130 éve - a Dél-Nyírségi Erdős puszták debreceni részének legszebb tájain keresztül kanyarog. Az erdei utazás során a kisvasút, a túrázok körében igen kedvelt turistautakat keresztez, patakok felett robog át, de megcsodálhatjuk a környék madárvilágát, sőt nyulakat, őzeket, rókákat is láthatunk. A vonat ablakán keresztül beleshet az utazó a környékbeli tanyák jellegzetes világába, és az élményt fokozza a táj szépsége, különösen tavasszal. A Zsuzsi Vasút Debrecen-Fatelep – Hármashegyalja között közlekedik.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

„Állati jó” tavasz

A fővárosból akár egy könnyű túrával, akár tömegközlekedéssel, de lehetőség szerint személyautóval is könnyen megközelíthető Budakeszi, és az ott található csodálatos vadaspark. Ha gyerekekkel szeretnénk meglesni a tavaszt, csodás úti cél lehet, akár egy jó fürdőzés után vagy előtt is. A Budapest környéki hegyek között megbújó park 1979-ben nyitotta meg kapuit, célja a hazánkban és az Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. A vaddisznók, őzek, bivalyok, farkasok medvék és a többiek az erdő fái között, nagy elkerített erdő szakaszokon élik életüket, így természetes élőhelyükön láthatják őket a látogatók. A bejárattól néhány méterre a park középső részén, a természetes élőhelyükön ritkán megfigyelhető állatok- madarak, farkasok, kisragadozók, rágcsálók életét lehet tanulmányozni, majd rövid sétával lehet eljutni a nagyvadak bemutatóihoz, majd jöhet a gyerekek által rajongásig kedvelt egyedi játszótér. Természetesen van állatsimogató és a vidéki tanyák életét bemutató szakasz is. A közel huszonhat hektáros területen, a vadbemutató mellett pihenőpark, tűzrakó helyek teszik színesebbé és örömtelibbé a Vadasparkban eltöltött időt.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

Tavaszi kaland a legbátrabbaknak

Miskolctapolcáról kihagyhatatlan, de Egerből is érdemes felkeresni a Lillafüredi Sport- és Kalandparkot, az élmény ugyanis garantáltan kárpótol majd az utazásért. A kalandpark remek tavaszi élményt kínál gyerekek, kamaszok, de még akár fiatal felnőttek számára is, hogy végre kitombolhassák magukból a téli szürkeség emlékeit. A néhány éve átadott park Magyarország egyik legszebb természeti környezetében, festői szépségű tájon, a Bükk-hegység lábainál húzódó Szinva-völgyben, Garadna-patak mellett található, több mint két hektáros területen, a Bükki Nemzeti Park területén építették. Találunk itt kültéri és beltéri lézeres arénát, épületbe integrált magaslati kötélpályát, terep segway pályát, téli-nyári korcsolya és görkorcsolyapályát, tematikus játszóteret, streetball pályát, poolball pályát, valamint aktív pihenésre alkalmas piknikrétet is. Egyedülálló az a futball témájú kültéri és beltéri „szabaduló szoba”, amely 90 perces speciális logikai és ügyességi játékelemeket tartalmaz egy többtermes pályarendszerben. Az igazán bátrak kipróbálhatják az ejtőgépet és az óriási csúszdát, a kicsik pedig kedvükre szórakozhatnak, játszhatnak a légvárban és az aranymosónál.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

Színes tavaszi séta

A Budapesten és környékén frissülők rengeteg lehetőség közül választhatnak, ha gyönyörű növények között szeretnék köszönteni a tavaszt, de a budapesti füvészkert mellett a legszebb talán Vácrátót arborétuma. Budapesttől északra, 45 km-re fekszik Vácrátót - itt található Magyarország legnagyobb és legismertebb botanikai gyűjteménye, a Vácrátóti Botanikus Kert. A kert hosszú és kalandos múltra tekint vissza, a többszöri tulajdonosváltást követően 1871-ben Vigyázó Sándor vásárolta meg a birtokot összes felszerelésével, állatállományával, ingóságaival együtt. A nagyműveltségű birtokos nagyon szerette a természetet is, fiatal korában sorra látogatta Nyugat-Európa számos jelentős parkját. Rátóti kastélykertjének átalakítására a legjobb hazai kerttervezőt hívta meg és néhány évtized alatt az ő irányítása mellett létrejött a kor stílusának megfelelő kert, tagolt tórendszerrel, vízeséssel, tágas tisztásokkal, barlangokkal, különleges színű és formájú fákkal és a múltba tekintő épületekkel, amelyek közül a vízimalom, a várrom és a sziklaalagút a legkedvesebb elemek.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

Tóparti környezet, közel a fővároshoz

Az, hogy a Velencei-tó partján, a víztükörben csillogó napsugarak mellett csodás érzés köszönhetni a tavaszt, nem lehet kérdés senki számára. Nincs is jobb, mint az agárdi termálfürdő kipróbálása után tenni egy sétát a még néptelen strand szakaszon, vagy kirándulni egy jót a tó másik oldalán, vagy Pázmándnál felsétálni az Ingó-kövek melletti csodás panorámához. A Velencei-tó környéke már tavasszal, a strandszezon előtt is remek célpont, érdemes például felkeresni a Gárdonyi Rönkvárat, amely az egri vár kicsinyített mása, a közel 500 négyzetméteres területen megtalálható a Dobó-bástya, egy földalatti labirintus és egy 9 méter magas torony is. Az aprócska település, Pázmánd a Velencei-tó keleti végétől pár kilométerre található, egyik legismertebb nevezetessége a vízimalom. Sajnos az eredeti épületet lerombolták, ám 1998-ban szerencsére újjáépítették a zsilipet és a gépházat.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére

Hajóval Burgenlandba

Az ország észak-nyugati felén járva érdemes kipróbálni a Fertő tavi kirándulóhajók valamelyikét és kapitányként szalutálva köszönteni a régen várt tavaszt. Fertőrákos Szombathelyről vagy Győrből, de a burgenlandi fürdők valamelyikéből is könnyedén megközelíthető. A hajók innen indulnak és lényegében bejárják az egész tavat. Összetettebb kirándulásaikat igénybe véve megcsodálhatjuk a Fertő tó osztrák „oldalának” kis településeit: a történelmi Rustot vagy a vízi színpadáról híres Mörbish-t, de a lankák szőlészeteinek borait is végig kóstolhatjuk. A Fertő tavi körút során kapitányi ismertető segítségével megismerhetjük a tó egyedülálló élővilágát, növényvilágának szépségeit, világörökségünk természeti gyöngyszemét. A tó magyar szakaszán hajózva, az itt élő több mint 280 madárfaj közül számos egyed megfigyelhető.
Nyolc csodás hely a tavasz köszöntésére
Képek forrása: mapio.net (3.), zsuzsivasut.hu( 4.), Facebook / Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda (5.), eszakhirnok.com (6.), impressmagazin.hu (7.), velencei-to.hu (8.)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...