Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Meditáció: így érdemes elkezdeni

2015. 07. 04. 19:40
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
A meditációnak számos kedvező egészségügyi hatása van, segítünk megtenni az első lépéseket.
Túlságosan ijesztően hangzik, hogy egyedül üljünk egy csendes szobában, miközben próbálunk megszabadulni a saját gondolatainktól? Felesleges túlságosan aggódni, a meditáció egyszerűbb, mint hinnénk, és számos előnnyel jár – több pihenés, kevesebb stressz, és még a depresszióra is kisebb lesz az esélyünk. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogyan érdemes kezdőként neki állni a meditációnak.

A zajos szobákat felejtsük el

Nincs rossz hely a meditációhoz, azonban kezdőként érdemes nyugodt körülményeket teremteni. Az elménk úgyis könnyen talál majd valamit, ami megpróbálja elvonni a figyelmünket.

Legyen világosság

Ha aluszékony típusok vagyunk – főleg kezdőként –, érdemes olyan helyet választani, ahol van elég természetes fény ahhoz, hogy éberen tartson minket. Ahogy rutinosabbá válunk, elkezdhetünk egyéb fényviszonyokkal is kísérletezni. Sokan kedvelik az enyhe félhomályt némi gyertyafénnyel.

Ellenőrizzük a testtartásunkat

Számtalan pózt fel lehet venni a meditációhoz, ülhetünk, térdelhetünk vagy le is fekhetünk, a lényeg, hogy kényelmes legyen. Testtartásunk legyen laza, ne szorítsuk ökölbe a kezünket, ne feszítsük az álkapcsunkat és ne keresztezzük se a karjainkat, se a lábainkat. Szükség esetén nyugodtan igazítsunk a testtartásunkon.

Legyünk következetesek

Az emberek többsége a reggeli és az esti meditációt tartja a leginkább hatékonynak, mivel segít előkészíteni a terepet a napi teendőkhöz, illetve lelazulni a nap végén. Azonban van, aki napközben is beiktat egy-egy „tudatos pillanatot”, hogy kieressze a gőzt és újraértelmezze az aznapi feladatait. Kezdetben érdemes többféle variációt kipróbálni, végül pedig ahhoz ragaszkodni, ami a leginkább bevált számunkra.

Fogadjuk el a gondolatainkat, ne harcoljunk ellenük

A stresszes gondolatok kizárása általában a kezdők elsődleges problémája. Meg kell értenünk, hogy elménknek az a dolga, hogy gondolkodjon, ezért el kell fogadni, hogy időnként vándorolni kezd. A gondolkodást nem tudjuk abbahagyni, azonban átirányíthatjuk a figyelmünket. A lényeg, hogy ne ítéljük meg az érzéseinket és gondolatainkat, csak figyeljük meg őket, így könnyebben maradunk majd nyugodtak a mindennapi stresszhelyzetekben is.

Fókuszáljunk a légzésre

Fókuszáljunk az érzésre, ahogy levegő be és ki áramlik az orrunkon át, illetve ahogy a hasunk emelkedik és süllyed. Mikor felbukkannak a stresszes gondolatok, ne aggódjunk, egyszerűen próbáljunk meg újra a testünkre koncentrálni – újra és újra. A légzésre tekinthetünk meditációnk központjaként, használhatjuk egyfajta horgonyként, ami megtartja a figyelmünket. Érdemes a meditációt arra is használni, hogy megismerjük saját gondolatainkat és megértsük, miként működik az elménk.

Kezdjük kicsiben

Eleinte elég csak három-öt percet meditálni. Egy rövid meditáció mindennap, mindig ugyanabban az időben lassan szokássá válik. Az időtartamot pedig fokozatosan elkezdhetjük növelni 15, 20, 30 percre, mikor úgy érezzük, felkészültünk rá.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Soproni feltöltődés

Tökéletes kikapcsolódásra vágyik? Irány Sopron, a hűség városa és a város legnagyobb szállodája az Alpok lábánál! A Hotel Szieszta felhőtlen pihenést és kikapcsolódást biztosít nyugodt erdei környezetben, svédasztalos reggelivel és vacsorával, illetve a szálloda wellness szigetének használatával. Megnézem