Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Magyar csodák: járt már az ezer éves tónál?

2014. 09. 12. 09:23

Fürdőzés
Folytatjuk nyárbúcsúztató cikksorozatunkat, melyben a kéktúra azon útvonalait mutatjuk be, ahol lehetőség nyílik egy kis fürdőzésre, wellnessezésre is.
A kéktúra harmadik útvonala Sümegről indul és Keszthelyen ér véget. Legnagyobb szerencsénkre keresztülhalad Hévízen is, így itt alkalmunk nyílik kipihenni a 45, 7 kilométeres kirándulás fáradalmait.
Magyar csodák: járt már az ezer éves tónál?
 
Ha kétségei lennének azt illetően, hogy érdemes-e beiktatni egy kis a fürdőzést, már is megszabadítjuk ezektől a galád gondolatoktól. A Hévízi-gyógytó már önmagában is egy igazi különlegesség, ugyanis a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. Továbbá ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A több ezer éves gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják.
A leghidegebb napokon is meleg
A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 Celsius fok. A tó vizének hőmérséklete nyáron eléri a 37 C-t, de télen sem csökken 24 C alá, így még a leghidegebb hónapokban is alkalmas a fürdőzésre.
Magyar csodák: járt már az ezer éves tónál?
 
A Hévízi Gyógytó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kalcium, magnézium, hidrogén karbonátos és enyhén radioaktív gyógyvizek kedvező tulajdonságait.
Egyedülálló gyógyiszap
Külön említést érdemel a tó medrét vastagon borító radioaktív gyógyiszap. A maga nemében egyedülálló hévízi gyógyiszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek, a szerves savak alkotta gyógytényezők különleges értéket képviselnek.
Magyar csodák: járt már az ezer éves tónál?
 
A több mint tízezer éves, kénes, enyhén radon emanációt tartalmazó gyógyvíz és gyógyiszap a komplex fizioterápiás kezelésekkel együtt igen előnyös elsősorban a reumatikus és mozgásszervi betegségek kezelésére.
Természetesen nem kell, hogy bármilyen komoly, vagy kevésbé komoly bajunk legyen ahhoz, hogy profitáljunk a hévízi gyógytó, áldásos hatásaiból. Már önmagában a fürdőzés pihentető élménye és a csodálatos, tündérrózsákkal tarkított környezet miatt is kiváló kiegészítése ez egy kis túrázásnak.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...