Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Hogyan járul hozzá a víz a lelki egészségünkhöz?

2021. 10. 22. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
Honnan ered a víz utánozhatatlan varázsa? Miért érezzük magunkat jobban a puszta látványától is? Miért nyugszunk meg tőle? Hogyan képes fokozni kreativitásunkat? Ilyen kérdésekre kerestük a válaszokat!

Gyógyír testnek és léleknek

A víz külsőleges alkalmazása az egész szervezetre hatást gyakorol, nem csupán a kezelt testrészre. A vízgyógyászat, azaz a hidroterápia hatása magában a víz tulajdonságaiból ered: felold és erősít egyszerre. A vizes kezelések helyreállítják a belső egyensúlyt: a meleg víz lazító, görcsoldó és nyugtató hatású. A hidegvizes kezelések, például a váltófürdők viszont  javítják a vérkeringést, serkentenek minden élettani folyamatot, élénkítenek, javítják a hangulatot 
A vízzel történő kezelések fényesebbé és egészségesebbé teszik a hajat, javítják a bőr vérkeringését, tisztítják a bőrt, megőrzik annak tisztaságát, így a szépségápolásnak is elengedhetetlen kelléke.
Az úszás vagy a vízi torna során a víz felhajtóereje nemcsak tehermentesíti az ízületeket, de a víz ellenállásával szemben végzett mozgások szépítik az alkatot, mivel erősödnek az izmok, feszesebbé, rugalmasabbá válik a bőr és a kötőszövetek, intenzívebb lesz a légzés, felgyorsul a keringés.
Hogyan járul hozzá a víz a lelki egészségünkhöz?

Oldja a stresszt

Kimutatható, hogy a víznek már a puszta közelsége is oldja a stresszt. Ha halljuk a víz hangját, csobogását, a hatás csak fokozódik, szinte bárki meditatív állapotba kerülhet egy csobogó patak vagy szökőkút közelében, ugyanis képes lelassítani agyhullámainkat. Japán kutatók megállapították, hogy a kékes árnyalatú víz a színével is nyugtató hatást gyakorol.
A vízbe merülve testünk szinte súlytalanná válik, így izmaink és ízületeink, amelyek eddig a test tartásáról gondoskodtak, ellazulhatnak. Mindez pozitívan hat a tudatalattinkra, ezáltal a stresszes állapot is csökken. Testmeleg vízben ez a hatás még erősebb, hiszen a hőmérséklet ideális, szervezetünknek a "fűtésről" sem kell gondoskodnia, így még relaxáltabb állapotba kerülhetünk.
Érdemes tehát időt szakítani, és heti, havi rutinunkba beépíteni kedvenc termálfürdőnk rendszeres látogatását.

Vízpart mellett megnyugodni

Amikor a víz közelében vagyunk, az agyunk átvált egy másik üzemmódra, amely többek között magában foglalja a megnyugvás, a kreativitás és a pihentető alvás lehetőségét, írja Wallace J. Nichols tengerbiológus a Kék elme című könyvében. Nem csoda, hogy az alvást segítő eszközök is mindig az eső, az óceán vagy folyó csobogásának hangját játsszák le. Mindez jótékony hatással lehet az egészségünkre, a rugalmasságunkra és a hatékonyságunkra. Megszabadít az urbanizált, technológiafüggő ember stresszes, szorongó állapotától.
A hatáshoz az is hozzájárulhat, hogy a kellemes hőmérsékletű vízbe merülés 11-18 százalékkal csökkentheti a szívritmust. A víz láttán talán ez az érzet is felébred bennünk. Nem véletlen, hogy az elme állapotát gyakran hasonlítják a vízhez, illetve a víz felszínéhez, ami lehet csendes, megnyugtató és vészesen háborgó is.
Az emberek vonzalmát a természeteses vizekhez azzal is magyarázzák, hogy a túlélés szempontjából is elengedhetetlen a jelenléte. Nem véletlen, hogy eleinte a települések folyópartok, tópartok vagy tengerek közelében alakultak ki. Ráadásul az emberi test körülbelül 75 százaléka is víz, illetve egyes tudósok szerint mivel az élet a vízben fejlődött ki, már ezek is magyarázatot adhatnak arra, hogy miért is olyan vonzó és megnyugtató számunkra a víz közelsége. 
Saját bőrünkön is megtapasztalhattuk már, hogy a víz hullámzása, morajlása, általában a látványa mennyire megnyugtató lehet: feltöltődünk mellette, valamiféle egyensúly közeli állapotba kerülhetünk tőle. Kutatások igazolták, hogy azokat a tájakat értékeljük attraktívabbnak, amelyek víz közelében fekszenek.
Hogyan járul hozzá a víz a lelki egészségünkhöz?

A víznek a közelsége is egészségesebbé tesz

A fentieken túl is lehetnek olyan hatásai a víznek, amelyek szerepet játszanak az egészség megőrzésében.
Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy sós víz közelében élünk, akkor csökken az asztma, a bronchitis kialakulásának esélye, de a köhögés vagy más légúti probléma súlyossága is enyhül.
A víz mellett egy kellemes, napsütéses órában extra mennyiségű D-vitaminhoz jutunk, hiszen a napsugarak visszaverődnek a víz felszínéről, így biztos, hogy kisebb eséllyel alakul ki a rák, szív-és érrendszeri betegségek, depresszió vagy csontritkulás.
Felhasznált forrás: Víz- a szépség és a jó közérzet forrása
 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...