Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Egy korty fürdőzés előtt – ivókúra a hazai fürdőkben

2018. 10. 31. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A hazai gyógyfürdőkben járva számos helyen találkozhatunk ivókutakkal is. Ezek pozitív hatásait gyűjtöttük csokorba.
Tudták, hogy sok hazai fürdő vize nemcsak akkor gyógyír, ha sajgó végtagjainkat, derekunkat áztatjuk benne, vagy esetleg bőr- vagy nőgyógyászai problémáinkra remélünk megoldást a rendszeres fürdőzéstől?
Több magyarországi gyógyfürdő vize is alkalmas ivókúrára, amely akár kiegészítője is lehet az orvos által felírt fürdőzésnek. Az értékes cseppeket néhány helyen palackozzák is, de több olyan gyógyvíz forrást vagy kutat is találunk, ahol csak helyben érhető el a gyógyító víz. A különböző források vizének hatása természetesen az összetételétől függ, a teljesség igénye nélkül: kénes, glaubersós, jódos, szénsavas gyógyvizek találhatók Magyarországon. A legtöbb ivókút gyógyvize emésztőrendszeri panaszok, vagy éppen a csontritkulás megelőzése esetén ajánlott, de aglaubersós vizek székrekedéskor is segíthetnek. A kénes vizek az emésztési panaszok esetén, illetve a gyomorsav termelés szabályozásában segíthetnek, de több gyógyvíznél is azt tapasztalták, hogy makacs légúti hurutok esetén nyákoldó hatásúak.
Miért is nem használjuk többet ezeket a föld alól feltörő folyékony kincseket? Nos az a helyzet, hogy amikor még nem volt ilyen fejlett az orvostudomány és nem volt ilyen sokféle gyógyszer, mint ma, amivel ma, az iható gyógyvizeket sokkal gyakrabban használták a betegségek megelőzésére és kezelésére is. Ma azonban már gyorsabb és egyszerűbb megoldás bekapni egy pirulát, mint a gyógyvizek terápiás hatását kivárni. A kívánt hatás eléréséhez, a gyógyulási folyamat beindulásához ugyanis viszonylag sokáig, rendszeresen és nagy mennyiségben kell belőlük fogyasztanunk.
Egy korty fürdőzés előtt – ivókúra a hazai fürdőkben
Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház
Ha azonban valaki rászánja magát, akár fájdalmainak enyhülése okán, akár a betegségek megelőzése végett, nem fogja megbánni. Fontos azonban tudni, a gyógyvizek rendszeres fogyasztása csak orvosi vélemény kikérése után javasolt, hiszen bár túladagolni nem lehet, vannak olyan gyomor és vesebetegségek, melyek esetében kedvezőtlen hatással lehet a szervezetünkre. Aki tehát úgy dönt, hogy kipróbálja ivásra alkalmas gyógyvizet, előtte kérje ki orvosa véleményét, aki segíthet akár a megfelelő víz kiválasztásában, az adagolásban vagy a kúra hosszának megállapításában is.
A kúrák időtartama három-öt hét, általában napi kétszer vagy háromszor kell fogyasztani. A felszívódás akkor a legeredményesebb, ha éhgyomorra testmeleg vagy melegebb állapotban isszuk a gyógyhatású vizet. Az ivókúrák alkalmazása során az oldott ásványi anyagok változásokat indítanak be szervezetünkben, hatással vannak a gyomor-bél működésére, a só- és vízháztartásra és a vízkiválasztó szervekre. A felszívódás során a vérrel eljut a májba, majd szétáramlik a szervezetben, anyagcseretermékeket juttat ki a szervezetből, innen adódik méregtelenítő hatása. Összegyűjtöttük, hogy néhány gyógyvíz belsőleg történő használata milyen panaszok esetén javasolt.
A fővárosi fürdőket tekintve a budapestgyogyfurdoi.hu oldal szerint a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda bejáratánál található kút vizét hurutos légzőszervi betegségekre, a csontritkulás megelőzésére és kezelésére ajánlott kortyolgatni. Ugyanakkor nem javasolják székrekedés, ödéma, szív- és veseműködés gyengesége esetén. A Rudas Gyógyfürdő ivócsarnoka az Erzsébet híd budai hídfőjének lábának falába van beépítve, ennek a kútjából háromfajta gyógyvizet kaphatunk, a nevük: Hungária, Attila és Juventus. A Hungária víz különböző gyomorpanaszokra, gyomoridegesség csillapítására és vesemedence bántalmakra jó, az Attila vizet már inkább vérkeringési zavarokra és csontritkulásra ajánlják. A Juventus vízről pedig úgy tartják, hogy a gyomor, a vese és a húgyutak megbetegedései mellett köszvényes anyagcserezavarra, érelmeszesedés ellen, klimaxos panaszok enyhítésére és a szervezet korai öregedésének megelőzésére is kiváló. A Széchenyi Gyógyfürdő mellett is találunk ivókutat, melynek vizét gyomor panaszokra, vesemedence és a húgyutak gyulladására, légzőszervek hurutos megbetegedésére, köszvényes anyagcserezavarra, és az epehólyag és epeutak betegségeire ajánlják.
Egy korty fürdőzés előtt – ivókúra a hazai fürdőkben
A Bükfürdő Thermal & Spa területén is találunk ivókutakat, melyek vize krónikus gyomorhurut, fekélybetegség és emésztési zavarok esetén, és csontritkulás megelőzésére, kezelésére ajánlott. A hévízi gyógyvizet radon tartalma miatt nem lehet palackozni, de helyben a város több pontján is találunk lehetőséget a „vízvételre”. Az értékes gyógyvíz bélműködés és gyomorsav-képződés fokozására, idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén javasolt, de enyhíti az epebántalmakat, segíti a légúti hurutok gyógyulását. Öblögetésre használva pedig a szájnyálkahártya-gyulladást is csillapítja. Végül, ha valaki a vérnyomását szeretné renden tudni, vagy a vércukorszintet mérsékelni, annak érdemes kipróbálnia a kénes harkányi vizet, kis mennyiségben ugyanis ez is ivókúrára javallott a szakemberek szerint.
A palackozva árul gyógyvizek közül kiemelendő a Csevice (parádi kénes gyógyvíz), amely a nyelőcső, a gyomor és a bél idült gyulladásos megbetegedéseiben, epepanaszok, idült hörghurut esetén fogyasztandó. A glaubersós Mira víz az epe kiválasztási-, epeürülési panaszok, székrekedés kezelésekor hasznos. Sokan ismerik és használják a Salvus-vizet is, melyet gyomor- és nyombélfekély kiegészítő kezelésére, gyomorsav-túltengés, cukorbetegség kiegészítő kezelésére, refluxos panaszok enyhítésére és felső légúti megbetegedések kezelésére ajánlanak. A sor természetesen nem teljes, de ami a legfontosabb, mielőtt belekezdenek az ivókúrába, olvassák el az adott (akár palackozott akár helyben fogyasztandó) gyógyvíz összetételét és kérjék ki orvosuk véleményét a fogyasztás mikéntjéről.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem