Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Mit szabad és mit nem terhesként a fürdőben?

2020. 02. 11. 10:58
Forrás: termalfurdo.hu
Egészség
A fürdőzés mellett szól a stresszoldás, és az ízületeket nem megterhelő testmozgás élménye, de nagyon fontos figyelnünk arra, hogy milyen formában és hol hódolunk ennek a szokásnak. Néhány szabályt be kell tartani. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Mindenekelőtt szögezzük le, hogy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy várandósként szabad-e wellnessezni, termálvízbe menni, vagy úszkálni, mindenképpen kérdezzük meg nőgyógyászunkat, mert ő személyre szabottan tud tanácsot adni. Általános kérdésekkel fordulhatunk a fürdő orvosához is.
Nézzük először, hogy mi az ami ajánlott, mit hogyan szabad kipróbálni, és mire figyeljünk.

A watsu az anyaméh élményét adja

Terhesség idején nagyon hasznos a watsu-terápia. Mély nyugalmat, boldogságot ad, segíti az anya és a baba lelki egymásra hangolódását. A meleg vízben való lebegéssel az anya átélheti babájának mikro-világát, az éteri lebegést, amit mindannyian megtapasztaltunk magzatként. Egyszerre élhetjük át benne a masszázs, a lebegés, a stresszoldás és a meditáció áldásait, hatékony a lelki megterhelés okozta testi vagy pszichés panaszok enyhítésében. A watsu fizikálisan is segít a szülés-előkészítésben, hiszen ellazítja a medence- és a gerinctájékot. Akit érdekel, a Gellértben, a Széchenyi Fürdőben, a Dagályban, vagy az Aquaworldben ki tudja próbálni.

Nyugtató ülőfürdő - inkább otthon

Ha nem veszélyeztetett terhes valaki, akkor nyugodtan lehet kádban fürödni. Annál is inkább, mert ellazítja, relaxálja a várandóst, erre pedig nagy szüksége is van, azonban ügyeljünk, hogy a víz soha nem lehet forró, amikor beleülünk. Dobjunk a kádba 1-2 vanília rudat, mielőtt elkezdjük engedni a vizet!  Tanulmányok igazolják, hogy illata csökkenti a szorongást és serkenti a lazítást. Ha a terhesség alatti sajgó, fájó pontokat, és a száraz bőrt enyhítenénk, akkor próbáljuk ki a gyömbéres, vagy a tejes-zabpelyhes ülőfürdőt a kádban. A langyos-meleg fürdő szülés közben is segít, hogy jobban el tudjuk viselni a fájdalmakat.

Az úszás biztonságos?

Az úszást mindenki számára az egyik legjobb mozgásformának tartják, hiszen kellemes, nem terheli az ízületeket, ráadásul a vízben könnyebbnek érezzük magunkat, ami ilyenkor különösen kellemes érzés. Arról nem is beszélve, hogy az úszás a legtöbb izomcsoportot megdolgoztatja, így a lábakat, hátat, karokat is.
Nem árt azonban az átlagosnál körültekintőbbnek lennünk. Ha úszni szeretne az anya, akkor érdemes lehet olyan helyet keresni, ahol babaúszás is van, ott ugyanis jobban tisztítják a vizet az átlagos uszodáknál, így kevesebb esély van bármiféle nyavalya elkapására. A derék- és gerincproblémákkal küzdő kismamáknak kerülniük érdemes a mellúszást, mert a rossz technika miatt akár a panaszok is felerősödhetnek, a hátúszás viszont ajánlott. Könnyíti a légzést, erősíti a hát izmait, és jól formálja az alakot. Természetesen pillangózni nem kell, de minden más úszásnem jöhet, ha nem húzódik, feszül a has. A kismamáknak ajánlott mozgásformák közül az úszás mellett a vízi gimnasztika vagy a speciálisan fejlesztett vízi tornák különösen hasznosak és kellemesek. Különösen jól felpezsdíti vérkeringésünket a vízben járás, ha szeretnénk teljesen "újjászületni", akár 30 percet is gyalogolhatunk - kisebb megszakításokkal - a vízben.
Kizárólag olyan mozgást végezzünk, ami jólesik, és annyit, amennyi jólesik.
Úszás terhesen
Kép forrása

Figyeljünk a csúszásveszélyre

Az uszodák mellett akár egy élményfürdőt is meglátogathatunk, de javasolt ilyenkor is inkább egy jó könyvvel élvezni a hangulatot, a pihenőszobát, és kevés időt tölteni a vízben. 

A csúszásveszélyre azonban fokozottan figyelni kell, hiszen egy óvatlan mozdulatot követő esés akár a kicsi épségét is veszélyeztetheti. Olyan papucsot vegyünk fel, amelyiknek recés gumi a talpa, és a lábfejünk sem csúszkál benne!

Amit nem szabad kipróbálnunk

Terhesség esetén nem javasolják a termálvizeket, elsősorban azért, mert a túl meleg vízben felmelegedhet a magzatvíz is, ami nem tesz jót a babának. Emellett a meleg izomgörcsöt okozhat a méhben, de lehet a következménye alhasi vérbőség, méhösszehúzódás, legrosszabb esetben még vetélés is előfordulhat. A termálvizes medencékben a vízkezelés sajátosságai miatt nagyobb a fertőzések kockázata is, mint a hidegebb, forgatott vizű, több fertőtlenítőszert tartalmazó medencékben. Nyitott méhszájjal pedig semmiképp se kísérletezzünk a fürdőzéssel.
A szaunát, gőzkabint sem javasolják a szakemberek a várandósság hónapjaiban, de érdekesség, hogy Finnországban, ahol ennek nagy hagyománya van és a legtöbben rendszeresen járnak szaunába, így a szervezetük teljesen hozzá van szokva, még a terhes nők is legalább hetente egyszer szaunáznak. Pozitívan hat a közérzetükre, megakadályozza a szervezet túlzott vízvisszatartását, ezáltal megelőzi a veseműködés összeomlását és a vérnyomás emelkedését, meggátolja az anya és a magzat szervezetében a salakanyagok felhalmozódását, amely sok esetben terhességi mérgezést okoznak. Fontos, hogy minden esetben szaunázás előtt kérjük ki orvos véleményét! 

 

Nyitókép forrása

A cikkhez a babaszoba.hu írásait használtuk fel.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide