Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Úszunk a termálban - avagy melyik fürdőben találunk termálvizes úszómedencét?

2021. 06. 16. 10:27
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás

Van néhány fürdő, ahol a termálvíz és úszás pozitív hatásait egyidejűleg élvezhetjük. Az egyidejűség itt teljesen szó szerint értendő, ugyanis ezekben a fürdőkben van olyan úszómedence, ahol termálvízben róhatjuk a hosszokat.

Az úszásnak önmagában is számos pozitív élettani hatása van. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy annyi előnyös hatást gyakorol a szervezetre, mint az összes többi mozgásforma együtt. Egyszerre nyújthatjuk és erősíthetjük az izmainkat, számos ízületi problémára jelenthet megoldást, a szívünket és a tüdőnket is erősíti. Mindeközben ráadásul negatív hatások nem jelentkeznek: nem terheljük az ízületeket, a sérülések veszélye minimális. 

 

A termálvizes-gyógyvizes fürdőzés a víz összetételétől függően szintén számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre. A legismertebb természetesen, hogy egy sor ízületi betegség kezelésére sikeresen alkalmazzák a gyógyvizeket, de vannak olyan gyógyvizek is, amelyek nőgyógyászati vagy anyagcsere problémák esetén is hatásosak.

 

Ezt a két hatást élvezhetjük egyszerre, ha kipróbálunk egy termálvizes úszómedencét.

 

Ezeknek a medencéknek a hőmérséklete úgy van beállítva, hogy abban még kellemes a tesmozgás, viszont ezek a medencék általában melegebbek, mint a legtöbb úszómedence. Így ha valakit az tart vissza az úszástól, hogy kellemetlennek tartja az első pár métert vagy hosszt egy hagyományos úszómedencében, az is jó helyen jár a lenti felsorolásban található fürdőkben. 

Ugyanakkor természetesen ezek a medencék sokkal hűvösebbek, mint az ülőmedencék, hiszen ezekben úsznunk kell, ami túl meleg vízben jelentősen megterhelné a teljes keringési rendszerünket.  Cserében így hosszabb ideig tartózkodhatunk bennük, ha bírjuk erőnléttel, így a termálvíz, illetve gyógyvíz is hosszabban fejtheti ki a hatását.

 

Lássuk hát, az országnak mely fürdőiben úszhatunk termálvízben.

 

Gyulai Várfürdő

A várfürdő fedett részén működik a gyógy úszómedence, aminek 28-30 fokos vize alkalmas sportolásra is. A 20 méteres medencében így a mozgást és a termálvíz jótékony hatásait együtt élvezhetik a fürdő vendégei. A Lovarda több gyógyvizes medencével dicsekedhet, ezek eltérő hőfokúak, természesen az úszásra is ajánlott medence vize a legalacsonyabb hőmérsékletű mind közül. 

 

Gyógyvizes úszómedence a Gyulai Várfürdőben

Gyógyvizes úszómedence a Gyulai Várfürdő Lovarda épületében

 

Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő, Kiskunmajsa

A kiskunmajsai gyógyfürdő 11 medencéje közül 3 a fedett csarnokban található. A két meleg gyógyvízzel feltöltött medence mellett helyet kapott egy feszített víztükrű, gyógy úszómedence is. A medencék, a belső térben található 2 gyógy- és egy gyógy úszómedence valamint a külső, 36 fokos vízzel feltöltött körmedence egész évben várja a fürdőzni vágyókat. 

 

Sá-Ra Termál, Hegykő

A hegykői fürdőben a külső úszómedencét töltik fel termálvízzel. Az úszómedence 24-26 fokos, azaz itt nem áll meg az az állítás, hogy melegebb lenne a vize, mint a legtöbb úszómedencéé. De természetesen azok is megtalálják számításukat Hegykőn, akik inkább a meleg vízben ejtőznének, akár pár hossz leúszása után, hiszen a dögönyözővel is ellátott kinti medence 36-38 fokos, a fedett wellness részlegben pedig 30-32 Celsius fokos hőmérsékletű víz várja a fürdő vendégeit. 

 

Bihar Termálliget, Berettyóújfalu

Berettyóújfalu fürdője is dicsekedhet egy termálvizes úszómedencével. A június elején megnyitott strand medencéinek nagy része gyógyvízzel működik, elsősorban mozgásszervi panaszokkal küzdőknek ajánlják. A fürdőben a gyógyulni vágyók mellett a szórakozni érkezők is válogathatnak a lehetőségek közül, például megmártózhatnak az úszómedencében, amit szintén a helyi gyógyvízzel töltenek fel. A fürdőnek van még egy hagyományos fedett úszómedencéje, szabadtéri jacuzzija, élménymedencéje és gyerekmedencéje is. Mindehhez pedig nagy zöld terület társul sok árnyékkal.

 

Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark

A lenti fürdőben is termálvízzel töltik a külső, nyitott részen található úszómedencét. A vízforgatós megoldással épült termálvizes úszómedence 27-28 fokos, 5 pályán lehet itt tempózni.  Reggel 9-től, egészen este 7-ig várja a szabadtéri strandon a gyógy- és élménymedencék valamint a roppant népszerű beach szomszédságában a látogatókat ez a medence is. A fedett részleg használata, előreláthatóan 2021. novemberéig, felújítás miatt korlátozott. 


 

Az összeállításunk elkészítésében nagy segítségünkre volt a termalfurdo.hu Facebook csoportja. A csoport közel 50.000 a fürdők, wellness és belföldi utazás iránt érdeklődő aktív tagot számlál. Ha szeretne véleményeket kérni olyanoktól, akik már jártak ott, ahová Ön szeretne menni, akkor érdemes csatlakozni. A csoport ide kattintva érhető el...

 

Mutatjuk fenti fürdőket térképen is.
Bővebb információért kattintson az ikonokra, majd a megjelenő szövegdobozra.

 

 

 

A nyitóképünk Berettyóújfaluban készült a Bihar Termálligetben 2019. júliusában

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...