Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Amire a szultán engedélye kellett, avagy a törökfürdők hagyatéka

2022. 06. 15. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőtörténet
Bármilyen hihetetlen, még a 150 éves török hódoltságnak is volt jó oldala, hiszen a törökök ittlétének köszönhető, hogy Magyarországon a 17. században újból fejlődni kezdett a fürdő kultúra. A muzulmán törökök a hévízi forrásokban gazdag magyar földön is tucatszám építették a fürdőket. Ezek hagyományainak olvastunk utána.

Fürdőépítéshez szultáni engedély kellett

Az a teória, mely szerint a fürdés szokása a törököknél a vallásgyakorlat része volt, nem teljesen elfogadott. Az iszlám csak az imádkozás előtti tisztálkodást írja elő, ezt azonban a dzsámik és a mecsetek udvarában elhelyezett csorgó kutaknál is megoldhatták, sőt a sivatagban akár a homokot is használhatták a megtisztuláshoz. Fontos volt viszont a hívők közösségének szolgálata, amely vallási szempontból kegyes cselekedetnek számított, ráadásul a jótékonykodás öregbítette az alapító hírnevét. Nem beszélve arról, hogy bár a fürdőhasználat sokszor szinte ingyenes, vagy legalábbis nagyon olcsó volt, mégis bevételhez juttatta az építtetőt, aki az így befolyt összeget később más kegyes alapítványok ellátására fordíthatta, például dzsámijának alkalmazottait fizethette belőle. Nem véletlen tehát, hogy a török időkben a fürdőalapítás annyira komoly ügynek számított, hogy a szultán beleegyezésére is szükség volt hozzá.

A hódoltsági fürdők fajtái

A törökök kétféle fürdőt ismertek, a gőz- és a termálfürdőt. A gőzfürdők kialakításához komoly tervező és építő munkára volt szükség. Ezek a fürdők a török történelmi forrásokban kizárólag „hammam” néven fordulnak elő. A teljesen kiépített „hammam” fürdő öltöző teremből, átmeneti helyiségből és forró fürdő teremből állt. Ez utóbbi közepét egy nagy márványlap, a „köldökkő” foglalta el, amely masszírozásra szolgált. A fal mentén kis mosdómedencék sorakoztak, ezekből locsolgatták felhevült tagjaikat a vendégek. A fürdőtértől elválasztva állt a víztartály és a fűtőkemence, ahonnan a forró levegő a padló alatt elhelyezkedő fűtőrendszerbe áramlott. A fürdők másik nagy csoportját a termálfürdők képezik. A hódoltság viszonylag sok termálfürdővel dicsekedhetett, számukat – a források bizonytalansága miatt – csak megbecsülni lehet. Egyes szakértők szerint a legkisebbeket is beleszámolva, akár 70-75 török fürdő is létezhetett az török lakta egykori Magyarország területén.

Nemcsak fényűző fürdők épültek

A hódoltsági intézmények döntő többsége hammám volt, de fürdő és fürdő között óriásiak lehettek a különbségek. Budán, Pécsen, Egerben vagy Székesehérváron pompás épületek várták a pihenni vágyó vendégeket. A babócsai ásatások azonban arra vallanak, hogy korántsem minden fürdő készült remekbe: a közfürdő szabálytalan alaprajza merőben szokatlan; öltözőhelyisége másodlagosan, hitvány anyagból épült. Hasonlóképpen egyszerű megoldásokkal készült a parancsnoki palota kicsiny magánfürdője is. S nem szabad elfeledkeznünk Vác – nyilvánvalóan nem egyedülálló – példájáról sem, ahol egy közönséges lakóházat alakítottak át tisztálkodási célokra.

Pontos munkabeosztás a fürdőzők kényelméért

A fürdőket a két nem természetesen csak külön látogathatta. Ezt vagy úgy oldották meg, hogy a látogatási időket osztották be, vagy pedig rögtön két egymáshoz tapadó intézményt, „ikerfürdőt” építettek. A fürdő életét a fürdős irányította, aki tulajdonképpen egy vállalkozó volt. Ő tartozott elszámolni a kiadásokkal és a bevételekkel az intézmény tulajdonosa felé. A vendégek masszírozása, szőrtelenítése a dellákok feladata volt. Rajtuk múlott, hogy a vendégek mennyire érezték magukat kellemesen, nem csoda, hogy a leírásokban őket dicsérik leginkább. Az üzemeltetési feladatokat – a fűtést, a takarítást – további fürdőszolgák végezték.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...