Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

Állati sztorik a termálfürdőkből

2022. 11. 17. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A gyógyvizek és termálvizek jó tulajdonságait, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait oldalakon keresztül sorolhatnánk. Mindenki esküszik valamelyik csodás fürdőnk vizére, mindenkinek megvan a maga kedvence. Tudták azonban, hogy nemcsak nekünk, hanem az állatoknak is jót tesz a gyógyvíz? Sokhelyütt felismerték és ki is használják már ezt Magyarországon. Jöjjön néhány állati jó példa állati jó fürdőkből!

Már csak városi legenda a debreceni víziló-wellness

Debrecenben régóta tartja magát az a városi legenda, hogy a helyi állatpark vízilovai a nagyerdei termálvízben lubickolnak, attól olyan szép egészségesek. Az állatok ápolója azonban néhány éve az egyik helyi lap kérdésére elmondta, hogy jó másfél évtizeddel ezelőtt még valóban gyógyvízben fürdőztek a vízilovak, a szomszédos fürdőt egy csővezeték kötötte össze a parkkal, amely az állatok medencéjét látta el meleg vízzel. Mára azonban megszűnt az „hippo wellness” a debreceni állatkertben, a víz szállítására használt cső ugyanis az ezredforduló táján tönkrement és már nem lehetett gazdaságosan megoldani az állatok gyógyvízzel való ellátását.

A Széchenyi Fürdő termékenységi legendáját igazolják a vízilovak

A debrecenieknél szerencsésebbek a Fővárosi Állat és Növénykert vízilovai, akik medencéjébe a mai napig érkezik víz a Széchenyi Gyógyfürdőből. S hogy miért került az értékes gyógyvíz az óriás állatok medencéjébe? A szakemberek már az állatkert alapítása után nem sokkal felismerték, hogy az artézi víz jó hatással van a hatalmas állatokra, ez emlékezteti őket ugyanis legjobban a Nílus vízének összetételére, így az állatok medencéjébe is a fürdő termál vizét töltik. Külön érdekesség, hogy a vízilovak úgy tűnik, erősíteni tudták azt a hiedelmet, hogy a Széchenyi fürdő vize a termékenység szolgálatában áll. Az elmúlt majd száz évben nagyon sok víziló utód született a budapesti állatkertben, kis túlzással akár azt is állíthatjuk, az európai állatkertek vízilovainak nagy része a budapesti állatok leszármazottja.

Lábfájós elefánt a hévízi tóban

Nemcsak vízilovat, de elefántot is gyógyítottak már termálvízzel. 1914 nyarán esett meg, hogy a Fővárosi Állat és Növénykert Nelly nevű ifjú elefántja Hévízre utazott, ahol fájós lábát gyógyították a tó víziében. Nellyt a Fővárosi Nagycirkusz akkori igazgatója adományozta az állatkertnek, mert úgy vélte, a fájós lábú állatból nem lesz cirkuszi „művész”. Az akkor három éves növendék elefántnál reumát állapítottak meg és az állatorvosok úgy döntöttek, gyógyfürdővel segítenek Nelly baján. Az állatkert szomszédságában álló Széchenyi Fürdőben akkor még nem volt akkora medence, ahol egy ekkora állat megmártózhatott volna, így Nelly Hévízre utazott. A fotók tanúsága szerint a kiselefánt nagyon szerette a tóban fürdőzést, amelytől állítólag reumája is sokat javult.
 Állati sztorik a termálfürdőkből

A profi japán majmok paradicsoma

Végül nem mehetünk el szó nélkül az „állati wellness” legismertebb és legprofesszionálisabb nemzetközi példája, a Japánban, a Nagano környéki hegyekben élő majmok fürdőzési szokásai mellett. A japán makákók, vagy becenevükön hómajmok ma már igazi turistalátványosságnak számítanak. Az állatok hozzászoktak a hideg télhez, de ebben sokat segít nekik a hegyekben található hőforrások vize. A vulkáni utóműködés által fűtött termálvizes tavak 50 fokos vizét csak az élelem begyűjtésének idejére hagyják el. A 850 méter magasan fekvő területre, a Pokol-völgy meredek szikláihoz nemcsak a turisták, hanem a kutatók és a fotósok ezrei is érkeznek. A makákók szemmel láthatóan imádják a meleg vizet, ugyanúgy pihennek, wellnesseznek a gőzben, akár mi emberek.
 Állati sztorik a termálfürdőkből

Aquafitnesz lovaknak

Kaposvár a lovak és gazdáik fellegvára. A városban már évek óta a lótartók rendelkezésére áll a víz alatti futópad, ami egy változtatható magasságú és hőmérsékletű vízoszlop alatt működő futószalag, amely segítséget nyújthat lovak tréningezésében, mind verseny-, díj, táv- és ugrólovak esetében. Műtéteket, sérüléseket követően a rehabilitáció során javítja a gyógyulási esélyeket és csökkenti a rehabilitációs időt. Ráadásul Kaposváron a világon egyedülállóan termál- és gyógyvizek alkalmazásával is hozzájárulnak a lovak gyógyulásához. A gyógyvíz pozitív tulajdonságait pont ugyanúgy hasznosítják, mint a humán gyógyászatban, mozgásszervi és reumatikus problémákat orvosolnak a segítségével.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...