Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

5 gerincvédő technika mindenkinek, minden napra

2022. 11. 02. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Fájó derék, görcsös tartás, zsibbadó vállak. Sokunk jól ismerjük a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmakat. Az íróasztal mellett dolgozók nagy része küzd ezekkel a gondokkal, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet.
A problémára a hétköznapokon több megoldás is létezik. Fontos a jó kialakítású szék beszerzése, de érdemes speciális eszközökkel, ergonómiai párnával, gimnasztikai labdával is próbálkozni. Nagyon fontos az is, hogy óránként egyszer mozgassuk át a testünket, ellazítva izmainkat. A szervezett sportolásra nem mindenkinek van módja, legalább napi fél órás intenzív testgyakorlásra azonban életkortól és aktivitástól függetlenül mindenkinek szüksége van, iktassuk be a napi rutinba. A fürdőkben és spa komplexumokban ma már korszerű módszerek és gerincerősítő kúrák segítenek a problémák kezelésében, megelőzésében. Hadd ajánljunk közülük néhányat:
 
1. Az egyik legrégebbi és legtöbbek által ismert megoldás a súlyfürdő, amely víz alatti trakciós eljárást jelent. A módszert Moll Károly hévízi magyar orvos fejlesztette ki 1953-ban. A súlyfürdővel elérhető, hogy a meleg vízben az izmok ellazuljanak, ilyenkor a gerinc megnyúlik, és ennek következtében a porcsérv visszahúzódik, amit a testre nehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegít. A meleg vízben a kellemes érzés következtében jelentősen nő a kezelés hatásfoka, mivel az izomzat ellazul.
 
2. A legtöbb wellness központban és gyógyfürdőben kihasználható gerinc gimnasztika magában foglalja a has-, hát- és farizmot erősítő, valamint nyújtó gyakorlatokat. A gerincoszlop az emberi tartás és az egészség tartópillére. Fontos szerepe van a fej és a felső végtagok megtartásában, az állásban, járásban és a teherviselésben is. Ehhez kapcsolódik a gyógytorna, ahol szakképzett gyógytornász megtanítja az izmok lazítását, nyújtását, erősítését szolgáló gyakorlatokat, a mindennapi életet segítő tanácsokkal látja el az érintetteket. Ilyen mozgásformák: a medence- és a csípő izomzatának erősítése és nyújtása a hátizomzatot, hasizmokat erősítő gyakorlatok precíz elsajátítása.
3. Az aquafitness az aerobik és a fitness gyakorlatait ötvözi a vízben való mozgással. A víz felhajtóerejének köszönhetően nem nehezedik akkora súly a gerincoszlopra, így a gyakorlatok jótékony hatásúak. Az ízületi betegek számára kimondottan előnyös, mert nem terheli a test teljes súlya az ízületeket. A vízben lévő nyomás hatására kitágulnak az erek, így a szív is több oxigént kap, ami a légzést könnyíti meg. Az idősebb korosztály számára is megfelelő mozgás, akik ízületi problémák mellett más egészségügyi gondokkal is küszködnek, mint a csontritkulás, vagy a gerincfájdalmak.

 
4. McKenzie módszer  – melyet Robin McKenzie újzélandi gyógytornász dolgozott ki az 50-es években – egy világszerte elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv (porckorongsérv) kezelésére. A McKenzie módszer alapján lefolytatott vizsgálat során a McKenzie terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a betegség kiváltó okára. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott McKenzie kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, s az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni.
 
5. A Spineliner a hátfájás és gerinc problémák kivizsgálására és kezelésére, valamint az izom-ízületi rendszer számítógépes elemzésére, kezelésére alkalmas mechanoterápiás készülék. A modern „csontkovács” berendezés elemző funkciója lehetővé teszi a gerinc csigolyáról csigolyára történő vizsgálatát. A kezelés hatékony segítséget nyújt az ülőmunkát végzőknek, javítja a testtartást, fokozza a test és a szellem terhelhetőségét. A SpineLiner önmagában egy számítógéphez kötött, érzékelő szenzorral rendelkező fej/kalapács. A processzor által vezérelt kalapács pontosan szabályozott erősségű és frekvenciájú ütéseket ad le a vizsgált területre. A szoftver a szövetekből visszaverődő hullámokat érzékeli és felméri az adott gerincszakasz, szegmentum állapotát.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...