Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Egy igazi hungarikum: a súlyfürdő

2014. 08. 15. 10:11

Fürdőzés
Az OEP-finanszírozott fürdőkúrát bemutató sorozatunkban ezúttal a súlyfürdővel foglalkozunk.

A súlyfürdő víz alatti kezelés, célja, hogy gerincünk csigolyáit - melyek az évek előrehaladtával, vagy az ülőmunka miatt összecsúsztak - eltávolítsa egymástól. Gerincoszlopunk kíméletes megnyújtásával a porckorongok visszanyerhetik eredeti, egészséges állapotukat. Ez a porckorongsérv gyógyításának hatásos, és nem mellékesen természetes módszere. Emellett a nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítésére is szolgál, valamint izomgörcsök oldására, a szalag-, és izomzsugorodások mérséklésére.

A pácienst nyakánál, vagy hónaljánál függesztik fel a vízben - attól függően, gerincének mely táján jelentkezik a probléma. A betegség akut eseteiben súlyokat is helyeznek el a derékon vagy a bokán. Maximum 20 kg mennyiségben. A súlyfürdő teljesen fájdalommentes.

A kezelést mindig röntgen vizsgálat előzi meg: a gerinc állapotát szakembernek kell felmérnie, hiszen a kezelés mikéntjét ez alapján határozzák meg. A merítés 34-35 C°-os gyógyvízben történik, melyet sem hidegnek, sem melegnek nem érzünk. A súlyfürdő így nem csak egy technika, de hidroterápia is egyben. A meleg gyógyvízben ugyanis jelentősen megnő a kezelés hatásfoka.

Maga a módszer magyar találmány, vagyis igazi hungarikum. Dr. Moll Károly, hévízi fürdőorvos találmánya, mely 1953-ban született. Első kísérletei során erős hevederövre rögzített súlyokat, közben a beteg a korláton vagy egy tutajon lógott a tóban - hónaljánál fogva. Az izmok ellazulnak a meleg vízben, a gerinc megnyúlik, így a porcsérv visszahúzódik. A folyamatot a testre nehezedő hidrosztatikai nyomás is elősegíti. A módszer továbbfejlesztett változata a fürdőtutaj volt, ahol a hónaljtámaszon kívül már fejtartót is alkalmazott, ezzel a pácienst három ponton: a két hónaljánál és a nyakánál függesztette fel.  Moll doktor a mainál nagyobb súlyokkal, és hosszabb ideig végezte a húzatást. Az elmúlt fél évszázadban tovább finomodott a módszer - változott az időintervallum, a súlyok nagysága - ám lényege nem változott. Ma a kezelés időtartama 10-25 perc közötti súlyokkal, anélkül 5-15 perc.

A kezelés a magyar reumatológia egyik legnagyobb gyakorlati jelentőséggel bíró felfedezése.
Termálfürdő.net
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...