Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Így fürdőzzünk télen a szabad ég alatt

2023. 12. 08. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Összegyűjtöttünk néhány fontos szabályt, melyek betartásával a havas télben gőzölgő medencében való fürdőzés csak jó élményekkel teli emlékeket és nem torokfájást vagy náthát hagy maga után.
Szabadtéri fürdőzés télen is? Ma már több hazai termálfürdő is alkalmat ad erre a hihetetlenül jó élményre. A lehetőségekről már mi is írtunk korábban:

Termálvíz a szabad ég alatt egész évben – a keleti országrészben >>>
Termálvíz a szabad ég alatt egész évben a Dunántúlon >>>

Semmihez sem hasonlítható élmény

A télen is fedetlen, termálvizes medencék napközben csillogó téli napsütésben vagy sejtelmes téli ködbe burkolózva, este pedig hangulatos kivilágítással várják a vendégeket. A sejtelmesen szép fürdőkörnyezet, a gyógyhatású forróvíz, a szabadtéri friss levegő egészséges és üdítő élményt kínál. A forró vízben üldögélve igazán kellemes alkalom adódik az elcsendesedésre, merengésre. Ha mindezt a szabad ég alatt tesszük talán még jobban alakul a hangulat, hiszen a kinti hidegben nem szívesen kezdünk beszélni, helyette inkább orrunkig a meleg vízbe süllyedve élvezzük a gőzölgő forróságot. Van azonban néhány szabály, amelyet érdemes betartani, ha nem akarjuk, hogy a téli szabadtéri fürdős élmény egy kiadós megfázásba torkolljon.

Nem árt betartani a szabályokat

1. Ha a fürdőben benti és kinti medencék is vannak – és természetesen ki akarjuk próbálni mindegyiket – akkor célszerű érkezés után először a kültéri medencét választani. Még ha nem is vizezzük be a fejünket, akkor is könnyen megizzadhat a forró vízben vagy a szaunában, vizes hajjal pedig nem szerencsés a hidegben tartózkodni.
2. Közvetlenül szaunázás vagy gőzfürdő után ne menjünk kültéri medencébe. A nagy forróságban valószínűleg a hajunk is vizes lett ezért jobb, ha várunk egy kicsit.
3. Mindig vigyünk magunkkal vastag, frottír fürdőköpenyt, amelynek lehetőség szerint kapucnija is van, sőt egy plusz törölköző is hasznos lehet. Próbáljunk minden esetben száraz törölközőt használni, amennyire lehetséges. Ha párás az idő, esetleg esik a hó, nem árt a még száraz törölközőt és köpenyt egy táskába tenni, hogy ne ázzon meg.
Így fürdőzzünk télen a szabad ég alatt
4. Ne szégyelljünk fürdősapkát hordani a medencében. A testünk ugyanis nem fázik, miközben a meleg vízben ücsörgünk, de a fejünk kint van. A sapka ilyenkor a hidegtől is védi a fejünket.
5. Amikor kijöttünk a vízből, ne ácsorogjunk a medence szélén, hanem siessünk be minél hamarabb az épületbe. Mivel átmelegedtünk a medencében, nem érezzük a hideget, de nagyon csúnya megfázás lehet a dolog vége.
6. Hideg időben ne rohanjunk haza a fürdőből. Hagyjunk időt szervezetünknek a lehűlésre, és szárítsuk meg alaposan a hajunkat. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg legyen nálunk sapka is.

Feltétlenül ki kell próbálni

Aki még nem tapasztalta, annak mindenképpen meg kell élni a „hideg-meleg“ téli élmények jótékony hatását. Az uszoda öltözőtermeiben természetesen kellemes meleg van, hogy az átöltöző, hajat szárító vendégek is komfortosan érezzék magukat. Nem kell félni a hidegtől, a kültéri medencéig vezető „út” nagy része általában fedett folyosó, néhány métert kell csak megtenni a medencéig a hidegben. A medencébe csobbanva az áthűlőben levő testünket hirtelen körbeveszi a termálvíz melege, amely az öltözőben kitágult, majd a kinti hidegben összehúzódott ereket ismét kéjes elernyedésre készteti. Ezt a hideg-meleg váltakozást és annak előnyeit jól ismerik a finn szauna rajongói is.
A képek a Széchenyi Gyógyfürdőben készültek.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...