Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Nincs kegyelem: tovább tombol a hőség

2015. 08. 12. 18:46
Forrás: MTI
Fürdőzés
Nem lesz enyhülés a héten, meghosszabbították a hőségriadót; a budapesti strandok egy része tovább tart nyitva.
Vasárnap éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az MTI-hez eljuttatott keddi közleményük szerint a következő napokban sem lesz enyhülés, folytatódik a kánikula, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul.
Emlékeztetnek, hogy az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg múlt szerdától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, „hőségriadó” szintre emelte.
Közölték azt is, hogy a mostani hosszabbítással már biztos, hogy a magyarországi hőségriasztások rendszerében ez lesz a valaha kiadott leghosszabb figyelmeztetés. Tíznapos riasztásra már korábban is volt példa, a jelenlegi azonban – vasárnappal bezáróan – már 11 napos lesz.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján arra figyelmeztetett, hogy szerdán kis mértékben tovább erősödik a nappali felmelegedés. A hőség legalább a jövő hét elejéig kitart.
A nagy kánikulára való tekintettel a Dagály, a Gellért és a Palatinus fürdők előreláthatólag 2015. augusztus 5. és 16. között egy órával tovább tartanak nyitva – olvasható a BGYH honlapján.

Veszélyes a hőség

Az ÁNTSZ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ismételten a hőség veszélyeire figyelmeztetve felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
Mint írják, ajánlatos ilyenkor több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető azoknak a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.
A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők is, a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...