Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Radioaktív termálvíz - nem veszélyes, de gyógyít

2014. 10. 04. 09:58
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Időről-időre felmerül, kell-e félni a radon tartalmú vizektől. Nemrégiben a National Geographic online kiadásában is előkerült a téma, éppen a Rudas fürdő kapcsán. Nem árt eloszlatni a kételyeket!
A radon tartalmú termálvizek igen ritkák
Az egyes felszín alatti vizekben megtalálható rádiumionokat a vízben oldott, színtelen-szagtalan radon gáz tartalmazza. A radon a gyógyvizeinkben fellelhető anyagok között - például a kénnel együtt - azon ritka csoportba tartozik, mely nemcsak bőrünkön át, de a légtérből belélegezve is szervezetünkbe jut.
Ez baj?
Korántsem! A természetes háttérsugárzás hétköznapjainkban is jelen van. Éppígy a radonos víz sem jelent semmiféle veszélyt a fürdővendégre. A sugárzás ugyanis teljességgel elhanyagolható értéket mutat. Ennél fontosabb, hogy ezeknek a vizeknek speciális gyógyhatását sikerült bizonyítani!
Milyen problémákra hasznos?
A gyógyvízminősítés során alkalmazott un. kettős vakteszt kísérletekkel már sikerült igazolni, hogy a radonos vizeknek speciális gyógyhatása van! Az elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a radon tartalmú vízzel kezelt betegeknél jobb eredményeket értek el a krónikus fejfájás, a krónikus polyartritis (ízületi gyulladások egy fajtája) és a Bechterew-kór (szintén gyulladásos ízületi betegség, mely elsősorban a csigolyákat támadja) gyógyításában.
Ihatjuk is!
Ahogy más gyógyvizeket is, a radonos vizet is fel lehet használni ivókúra formájában. A magasan legnagyobb radontartalmat mutató fürdőnk forrásait előszeretettel fogyasztjuk. Holott az Attila forrás mintegy 400 Bq/liter radont tartalmaz (a mérési eredmény némileg változhat). De a Hungária-forrásé is megközelíti a 300-at, a Juventusé is 100 Becquerel felett van. (2004-ben, Várhalmi Márta ELTE TTK-s hallgató vigzsgálta a budapesti fürdők vizének radontartalmát.)
Henri Becquerel
A becquerel (Bq) a radioaktivitás mértékegysége. Henri Becquerel 1903-ban megosztott Nobel-díjat kapott a Pierre és Marie Curie-vel közösen végzett munkájáért.
Hol találhatóak radon tartalmú gyógyvizek?
A Rudason kívül a Gellértnek is vannak jelentős radon-tartalommal bíró forrásai, de az egri, miskolctapolcai és hévízi gyógyvízben is ott a radon gáz. Hogy az átlagos természetes háttérsugárzáshoz képest némileg jobban sugároz? Dr. Szerbin Pável biofizikus (Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet) Rudas fürdőben és a Hévízi-tónál végzett mérései kimutatták, hogy mint fürdővendégnek ezzel nem kell foglalkoznunk.
Sokkal inkább azzal, hogy a radonos gyógyvíznek még fájdalomcsillapító hatása is van.
Fotók: BGYH
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Nyári füdőtippek

Tombol a nyár! Élvezze a strandmedencék, csúszdák, a melengető termálvíz, a kényeztető wellness kezelések és a széleskörű gyógyszolgáltatások különleges hatását! Válogasson a legjobb ajánlatok között!Megnézem