Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Tényleg kinyitnak a strandok május 4-én?

2020. 05. 01. 09:24
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Orbán Viktor április 29-i bejelentésében említette, hogy a vidéki szabadtéri strandok május 4. után látogathatóak lesznek. Annak próbáltunk utánajárni, mennyi ennek a realitása.
Fölhívtuk több nagy vidéki fürdő vezetőjét és a Fürdőszövetség főtitkárát is, hogy megtudjuk, mikor nyitnak a fürdők, de egyelőre több kérdésben is nagy a bizonytalanság. A miniszterelnök bejelentésében szereplő megfogalmazás miatt egy darabig azt sem lehetett teljesen biztosan tudni, hogy a "szabadtéri strandok" kifejezés az épített fürdőkre vonatkozik-e vagy csak a szabadvízi – például balatoni, tisza-tavi – strandokra. A csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet már így fogalmaz: "A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható."

Előbb engedélyeket kell beszerezni

A strandok nyitása azonban békeidőben sem történhet meg egyik napról a másikra, mivel minden esetben az ÁNTSZ engedélyére van szükség abban az esetben, ha egy medencét újra használatba akarnak venni. A strandok nyitását egy akár több hetes tesztelési időszak előzi meg, amelynek során több alkalommal is laboratóriumban vizsgálják a vízminőséget, az engedélyt pedig csak tökéletesen fertőzésmentes medencékre adják ki. A tesztidőszakot a fürdők április elején elindítják, ha májusban ki szeretnének nyitni, a jelenlegi helyzetben azonban legjobb esetben is csak május 4-én lehetne bejelentkezni az ÁNTSZ-nél, ráadásul többen is  arra számítanak, hogy az átfutási idő idén hosszabb lesz, mivel minden fürdő egyszerre akarja bevizsgáltatni a vizét.
Ezen kívül a kényszerű leállás miatt több helyen előrehoztak olyan karbantartási munkálatokat, amelyeket vagy később terveztek, vagy különböző okokból régóta szerettek volna elvégezni. A Gyulai Várfürdőben például 61 éve nem volt teljes leállás, így most lehetőségük van néhány régi műszaki berendezést kicserélni, medencék árnyékolóit korszerűsítik. Kisebb árusító bódékat is lebontottak, a helyüket parkosítják, így nagyobb lesz a zöldfelület.

Szabályozásra várnak

Nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban is, hogy milyen szabályokat kell majd betartaniuk, illetve betartatniuk a fürdőknek, ha kinyitnak. Eleve szigorú higiéniai előírások vonatkoznak rájuk, amelyeket a legtöbb helyen saját hatáskörben fokoztak is februárban és márciusban, mielőtt a járványügyi helyzet miatt időlegesen bezárni kényszerültek.
A jelenlegi helyzetben mindenki arra számít, hogy a szabályok tovább fognak szigorodni.
A Magyar Fürdőszövetség kidolgozott egy javaslatot ezzel kapcsolatban, amelyet az MTÜ-n keresztül felterjesztett a jogalkotóknak, ezért megkérdeztük Balogh Zoltánt a Fürdőszövetség főtitkárát, hogy mire kell számítanunk. Konkrétumokat nem szeretett volna elárulni addig, amíg a rendelet nem jelenik meg, de az irányvonalakról annyit elmondott, hogy azt tartották szem előtt, hogy a szabályozás összhangban legyen az általánosabb előírásokkal, például a megfelelő távolság tartásával, illetve a veszélyeztetett csoportok védelmével.

Nem lesz tömeg

Az általunk megkérdezett fürdővezetők közül többen is úgy kalkulálnak, hogy az eredeti befogadóképességüknél lényegesen kevesebb vendéget engedhetnek majd be egyidejűleg a strandok területére, illetve a medencékben is kevesebben tartózkodhatnak majd, mint ahányan egyébként elférnének. Tömegtől tehát garantáltan nem kell tartanunk.
Az idősebbekre továbbra is vonatkoznak az eddigi korlátozások, így a 65 év fölöttiek az eddigi információk alapján valószínűleg nem látogathatják majd a strandokat.
Nagy kérdés, egyelőre hogy a fedett vagy akár a kiúszós medencék kinyithatnak-e, ahogy azt sem lehet tudni, hogy a zárt öltözők és zuhanyzók hogyan működhetnek majd.

Mikor nyitnak?

A fentiek miatt biztosat egyelőre senki nem tud mondani. A makói Hagymatikum igazgatója, a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő marketingvezetője és a Gyulai Várfürdő igazgatója is a pünkösdi hosszú hétvégét jelölte meg a legvalószínűbb nyitási időpontként, de hozzátették, hogy ez a még nem ismert részletszabályok és a fent említett engedélyek beszerzésének függvényében módosulhat. A Harkányi Gyógy és Strandfürdőben azonban a július 1-i időpont a legvalószínűbb jelen pillanatban.
A Zalakarosi Fürdőben egyelőre nem mertek időpontot mondani, ahogy a debreceni Aquaticumban sem, igaz ott épp egy gigaberuházás keretében épül teljesen új szabadtéri strand.
Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradtak, így az itt található strandok csak később kezdhetik meg a felkészülést a nyitásra, így több mint valószínű, hogy csak később tudnak kinyitni, mint az ország többi részében. Ebbe a körbe tartozik például a Leányfalui Fürdő is.
Többen említették, hogy abban az esetben is megnyitnak, ha az a korlátozott vendégszám miatt eleve csak veszteségesen tehető meg, igaz ezt olyan fürdők vezetői jelentették ki, ahol a település bevételeinek a jelentős része a fürdőre épülő turizmusból származik.
A szabályozás megjelenését mindenki május 4-re várja, így akkor még biztosan nem nyitnak a strandok, de már többet fogunk tudni a nyitási időpontokról.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Ősz Hévízen!

A hévízi Hotel Európa fit**** ősszel is minden korosztálynak szóló ajánlatokkal, exkluzív környezetben, kiváló szolgáltatással várja Vendégeit. Megnézem