Aktuális akciók
Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek

Aranybulla-emlékmű

Székesfehérvár
További információ
A magyar alkotmány alapját jelentő szabadságlevelet, az Aranybullát 1222-ben II. András király hirdette ki a helyi hagyomány szerint székesfehérvári Csúcsos-hegyen, ahol ma az Aranybulla-emlékmű áll.
A király és a királyi birtokon élő népesség jogait és kötelességeit rögzítő határozat európai viszonylatban itt született meg elsőként – az 1215-ös Magna Charta után. Az oklevél tiszteletére állított első emlékmű egy 1922-ben emelt obeliszk volt, amely megsérült a világháborúban, ezért eltávolították. Természetesen felmerült az igény a pótlásra, amire az Aranybulla kihirdetésének 750. évfordulóján került sor a Rétfalvi Sándor emlékmű képviseletében. Ennek különlegessége, hogy a talpazatán a rendelkezés egy szövegrészletét olvashatjuk.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Székesfehérvár látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Székesfehérvári Bányató
A székesfehérvári Bányató 1917-ben váratlanul jött létre, amikor a magas sziklafalak között működő kőbányát egyetlen éjszaka alatt elárasztotta a víz. 
Részletek

Bory-vár
Székesfehérvár talán legkülönlegesebb építménye a Bory-vár, mely az örök szerelem jelképeként épült, 36 éven keresztül.
Részletek

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely
A székesfehérvári Középkori Romkertben az egykori bazilika, a középkori Magyarország szakrális központjának szabadtéri romjai tekinthetők meg.
Részletek

Órajáték
A székesfehérvári Kossuth utcában található órajáték figurái a magyar történelem legendás királyait és jól ismert figuráit ábrázolják.
Részletek

Budenz-ház
Az egyemeletes, copfstílusú Budenz-ház az Arany János utcában található Székesfehérváron. 
Részletek

Programajánló