Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely

Székesfehérvár
További információ
A székesfehérvári Középkori Romkertben az egykori bazilika, a középkori Magyarország szakrális központjának szabadtéri romjai tekinthetők meg.
Székesfehérvár belvárosában, a püspöki palota közelében sajátos jelentéssel bíró falmaradványok húzódnak – ezek őrzik a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét. A Szentföld felé vezető út történelmi szempontból nagy jelentőséggel bír: itt koronáztak meg 38 magyar királyt és itt temettek el 15 uralkodót. A jelentőségét növelte, hogy az Árpád-korban ezen a helyen őrizték a koronaékszereket, illetve a király trónját is a templomban helyezték el. A 11. századi épület félköríves szentélyét két, négyzetes alaprajzú torony fogta közre, egy évszázaddal később pedig a déli mellékhajóját kerengővel és két sírkápolnával bővítették. A törökök idejében lőporraktárként funkcionált, a város 1601-es ostrománál pedig felrobbant. A későbbi ásatások során a bazilika nagy részét feltárták, és szabadkerti romkertként vált megtekinthetővé.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Székesfehérvár látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Székesfehérvári Püspöki Palota
A székesfehérvári barokk Püspöki Palota az egykori koronázó templom köveiből épült, az épületen copfstílusú díszítőelemek is találhatók.
Részletek

Országalma
A székesfehérvári Városház téren látható Országalma a hajdani koronázó város szimbóluma.
Részletek

Szent István-székesegyház
A székesfehérvári Szent István-székesegyház Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa, elődjét még Géza nagyfejedelem alapította a 970-es években.
Részletek

Hetedhét Játékmúzeum
Régi babákkal, letűnt korok játékaival a székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum egy „valós mesevilágba” kalauzolja a látogatókat.
Részletek

Budenz-ház
Az egyemeletes, copfstílusú Budenz-ház az Arany János utcában található Székesfehérváron. 
Részletek

Programajánló