Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely

Székesfehérvár
További információ
A székesfehérvári Középkori Romkertben az egykori bazilika, a középkori Magyarország szakrális központjának szabadtéri romjai tekinthetők meg.
Székesfehérvár belvárosában, a püspöki palota közelében sajátos jelentéssel bíró falmaradványok húzódnak – ezek őrzik a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét. A Szentföld felé vezető út történelmi szempontból nagy jelentőséggel bír: itt koronáztak meg 38 magyar királyt és itt temettek el 15 uralkodót. A jelentőségét növelte, hogy az Árpád-korban ezen a helyen őrizték a koronaékszereket, illetve a király trónját is a templomban helyezték el. A 11. századi épület félköríves szentélyét két, négyzetes alaprajzú torony fogta közre, egy évszázaddal később pedig a déli mellékhajóját kerengővel és két sírkápolnával bővítették. A törökök idejében lőporraktárként funkcionált, a város 1601-es ostrománál pedig felrobbant. A későbbi ásatások során a bazilika nagy részét feltárták, és szabadkerti romkertként vált megtekinthetővé.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Székesfehérvár látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...