Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Gyógyvíz

Azokat a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizeket nevezik gyógyvíznek, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták.
A gyógyvizek Magyarországon általában - de nem feltétlenül - termálvizek, azaz 30 °C feletti hőmérsékletűek. Külföldön gyakoriak a 20 °C alatti gyógyvizek, ezeket melegíteni kell, hogy fürdőzésre alkalmasak legyenek.
Ásványvizet Magyarországon csak az Országos Gyógyhelyi és Fürdőügyi Főigazgatóság nyilváníthat gyógyvízzé a szükséges orvosi vizsgálatok után. A vizsgálat első lépése a víz kémiai analízise, amely az összetétel megállapítása mellett vizsgálja azt is, hogy a víz nem tartalmaz-e kórokozókat vagy olyan anyagokat, amelyek károsak az egészségre. Az orvosi vizsgálatokat általában kettős vakkísérletekkel végzik. Ez azt jelenti, hogy egyes betegeket gyógyvízzel, másokat azonos hőmérsékletűre melegített, és azonos színűre színezett vezetékes vízzel kezelnek; azonban sem a kísérletben részt vevő orvos, sem a betegek nem tudják, melyik a gyógyvíz. Erre azért van szükség, mert a gyógyulást gyakran befolyásolja a beteg tudata, hozzáállása.
Gyógyhatás szerinti fürdőkereső >>
Gyógyhatás szerinti keresőnkkel egyszerűen megtalálja azokat a fürdőket, amelyek gyógyvize speciálisan az Ön problémájára nyújthat megoldást.


Témába vág

Tudja, mekkora kincset őriz az alföldi fürdőváros?

Hajdúszoboszló egyik legkedveltebb egészségturisztikai központunk. Népszerűségét forró aranyának köszönheti: gyógyvize valódi kincs. Tudta, hogy gyógyvizet nem csupán a fürdőben találhatunk a városban?

Sok folyadékot iszik, mégis folyton szomjas?

Biztos, hogy elegendő folyadékot iszik, mert ügyel a megfelelő folyadékpótlásra, mégis állandó szomjúságot tapasztal nap, mint nap?

Fűben, fában, vízben orvosság van

Közeledik a víz világnapja, így egyre több szó esik a vízfogyasztás fontosságáról, szervezetünk folyadékháztartásában betöltött szerepéről. Vizeink azon csoportját amelyek nem szomjoltási célra használatosak, hanem gyógyhatásuk miatt fogyasztjuk, már jóval kevesebben ismerjük.