Aktuális akciók
Szezonindító fürdőzésSzezonindító fürdőzés Nyári akciókNyári akciók További ajánlatok

Ásványvíz

Azt a felszín alatti vízrétegekből származó vizet nevezik ásványvíznek, amely tiszta mikrobiológiai és kémiai szempontból egészségre ártalmatlan, összetétele, oldott ásványianyag-tartalma közel állandó és literenként legalább 1000 mg, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 500-1000 mg literenként, de tartalmazza a meghatározott (kalcium, magnézium, fluorid, jodid)  aktív biológiai anyagok valamelyikét.
Az ásványvizeket külsőleg és belsőleg is használják. Köznapi értelemben természetesen a belsőleg fogyasztható ásványvizekről beszélünk, azonban a fürdőkben is ásványvizekben fürdünk, még ha ez nem is tudatosul bennünk.
A víz összetételét általában ismertetik a fürdő bejáratánál. A kifüggesztett táblázat első oszlopa rendszerint a kémiai elem milligramm értékeit, a második a milligramm %-ot, a harmadik a Than-féle egyenérték %-ot mutatja. Ez utóbbiból a víz fő csoportosítása tudható meg, ha az 20 % feletti értéket mutat. Ha pl. a Na és a Cl ion értéke 20% feletti, konyhasós vízről van szó; ha a Ca, a Mg, a HCO3 értékei haladják meg a 20%-ot földes-meszes vízről beszélünk. Az ezen táblázatokban feltüntetett ún. makroelemek mellett még 30-50 kisebb mennyiségben előforduló, ún. mikroelemet is ki lehet mutatni. Ezek vagy erősítik egymás hatását, vagy egymással ellentétes hatást fejtenek ki. Az ásványi anyagok komplex módon fejtik ki hatásukat a szervezetre, így a hatás az összetétel ismeretében automatikusan nem állapítható meg. Szükség van orvosi vizsgálatokra a gyógyvízzé nyilvánítás előtt, azonban a főbb kémiai elemek ismeretében általánosságban értékelhető az egyes típusok élettani hatása.


Témába vág

10+1 tény, amit az ásványvízről tudni érdemes

Nem minden ásványvíz termálvíz, de minden termálvíz ásványvíz!

Egy forró ital a forróságban? Higgyék el, jó ötlet

A hirtelen érkező melegben nem vágyunk semmi másra, csak egy pohár jéghideg vízre, üdítőre vagy sörre… De gondolták volna, hogy egy forró teával talán többre megyünk?

10 ok, amiért érdemes ásványvizet fogyasztani

Nézzük, milyen szerepet játszik biokémiánkben a klór, a kálcium, vagy éppen a foszfor.