Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Ivókúra

Ivókúra esetén a gyógyvízet szájon át fogyasztjuk, de legtöbbször a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, így az ivókúra fokozza a gyógyfürdő-kezelés hatását. Ivókúrát csak orvosi előírásra végezzünk, aki előírja, hogy a beteg milyen gyógyvizet, milyen mennyiségben, esetleg azt is, hogy milyen hőfokon fogyasszon. Sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért az ilyen gyógyvizeket csak a forrásnál lehet eredményesen használni.
A kúra átlagosan négy hétig tart, ez alatt a beteg 1/2-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz hőmérsékletétől, a szájban 38 °C-os víz tűnik közömbösnek, de a legtöbb esetben a 40-50 °C hőmérséklet közötti vízzel végzik. Így a meleg víz kitágítja a gyomor ereit, csökkenti a mozgásait, fokozza a gyomornedvek elválasztását, a hideg pedig a bélmozgásokat fokozza, ugyanakkor nem ritkán puffaszt.


Témába vág

Egy korty fürdőzés előtt – ivókúra a hazai fürdőkben

A hazai gyógyfürdőkben járva számos helyen találkozhatunk ivókutakkal is. Ezek pozitív hatásait gyűjtöttük csokorba.

Ezért éri meg belföldön utazni

Glázer Tamás, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese a TV2 hétfő reggeli műsorában a magyarországi turizmus eredményeiről és az „Egészségtudatos hegyvidék" mottóval népszerűsített észak-magyarországi régió szerepéről beszélt.

Milyen bajra, milyen gyógyvizet igyunk?

A múlt században az ivókúráknak nagy hagyománya volt: divatosnak számított fürdővárosokban üdülni, és a gyógyvizeket kortyolgatva gyógyulni. A legtöbb gyógyvizet ma már akár palackozva is megvásárolhatjuk, így a kedvező hatásaikat otthon is élvezhetjük.