Quantcast

Ivókúra

Ivókúra esetén a gyógyvízet szájon át fogyasztjuk, de legtöbbször a fürdőkúrával együtt alkalmazzák, így az ivókúra fokozza a gyógyfürdő-kezelés hatását. Ivókúrát csak orvosi előírásra végezzünk, aki előírja, hogy a beteg milyen gyógyvizet, milyen mennyiségben, esetleg azt is, hogy milyen hőfokon fogyasszon. Sok gyógyvíz idővel elveszíti gyógyító hatását, ezért az ilyen gyógyvizeket csak a forrásnál lehet eredményesen használni.
A kúra átlagosan négy hétig tart, ez alatt a beteg 1/2-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet. Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz hőmérsékletétől, a szájban 38 °C-os víz tűnik közömbösnek, de a legtöbb esetben a 40-50 °C hőmérséklet közötti vízzel végzik. Így a meleg víz kitágítja a gyomor ereit, csökkenti a mozgásait, fokozza a gyomornedvek elválasztását, a hideg pedig a bélmozgásokat fokozza, ugyanakkor nem ritkán puffaszt.


Témába vág

Fűben, fában, vízben orvosság van

Közeledik a víz világnapja, így egyre több szó esik a vízfogyasztás fontosságáról, szervezetünk folyadékháztartásában betöltött szerepéről. Vizeink azon csoportját amelyek nem szomjoltási célra használatosak, hanem gyógyhatásuk miatt fogyasztjuk, már jóval kevesebben ismerjük.

Így gyógyulhatunk ivókúrával

Milyen betegségre, milyen gyógyvizet igyunk? Mire kell figyelnünk, mire számíthatunk a kúra alatt? Vajon micsoda, és milyen tünetekkel jár az ivókúra-reakció? Minden kérdést megválaszolunk az alábbiakban.

Hogyan gyógyítanak a magyar gyógyvizek?

Nem mindig van lehetőségünk arra, hogy helyben élvezzük a gyógyvizek áldásos hatásait fürdő- és ivókúrák formájában. Szerencsére, a magyar gyógyvizek egy része palackozott formában is kapható gyógyszertárakban, gyógynövény boltokban.