Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek

2023. 03. 13. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Kifogyhatatlan játszótér a gyerekeknek, remek időtöltés a felnőtteknek, ha erdei túrára vállalkozunk a családdal. Vadregényes tájak, hangulatos vízesések, völgyek a Balatonnál, Pilisben, Mecsekben és a Bükkben.

Balaton környékén

A Tihany közelében lévő Aszófőn, Balaton-parti nádasokkal körülvett természetvédelmi terület szomszédságában fakad az Almás-forrás a kövesdi templomrom mellett, melyet egy liget is körülvesz. Itt akár egy egész napot is eltölthetünk nyugodt környezetben, meseszép kilátással a Balatonra, és a Tihanyi-félszigetre. Érkezhetünk biciklivel, vagy gyalogosan, a békesség garantált!
A Veszprém megyében található Vászolyban, a Balatontól pár km-re, a friss és tiszta vizű Szent Jakab-forrás környékét is érdemes bejárni kisgyerekekkel és nagyszülőkkel egyaránt. A faluban táblák jelzik az útirányt a tó és a patak felé, ahol asztalokkal, padokkal felszerelve egy kiadós ebédet is rendezhetünk a romantikus környezetben, és ha szerencsénk van, még teknősöket is láthatunk.
Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek
Vászoly (forrás: funiq.hu)
A balatonfüredi térség egyik legszebb kirándulóhelye a Koloska-völgy, ahol szorosokkal, völgyekkel tarkított térségbe érve esővédő tetőkkel, padokkal, asztalokkal, szalonnasütő helyekkel találkozunk, és még egy kis szabadtéri színpad is van itt. Az itt található erdei tornapályán fából készült sporteszközök segítségével tornázhatsz a friss erdei levegőn.
Nagyobb gyerekekkel akár kúszó-mászó túrán is részt vehetünk Gulács vadregényes tájain, ahol hosszú, enyhe emelkedők és meredek kaptatók váltogatják egymást. Mikor felérünk a csúcsra, a Tapolcai-medence tárul szemünk elé, a túra hossza kb. 1 órás, de gyerekekkel másfél órás is lehet, érdemes Káptalantóti és Nemesgulács felől elindulni. 
A bakonynánai római fürdőnél csodaszép vízesések, medencék, sziklafalak fogadják a kirándulókat. A turistaút azért is kiválóan járható, mert a Római-fürdő az Országos Kéktúra része. A szurdokban a Gaja-patak vízesése az egyik legszebb látnivaló, a bátrak a 12 méter hosszúságú Savanyú Jóska-barlangba is betekinthetnek.
Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek
Bakonynána (forrás: erdeiprogramok.hu)

Bükkben, Pilisben, Mecsekben

Szilvásvárad mellett igazi családbarát kirándulóhelyként tartják számon a Szalajka-völgyet, ahol, ha elfáradunk, egy kisvasútra is felülhetünk. A Fátyol-vízesésig akár babakocsival is eltúrázhatunk, de kerékpárral és gyalogosan is egyszerűen megközelíthető. A hangulatos Gloriette-tisztáson piknikezhetünk, a Felső-tó és a Szikla-forrás szépségében gyönyörködhetünk, az Istállós-kői ősemberbarlangban pedig megelevenedik a történelem.
Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek
Szalajka-völgy
A 1,5 km-es hosszúságú Dera-szurdok a Pilis egyik leghangulatosabb, és legromantikusabb patakvölgyeinek az egyike, mely a Dobogókőre vezető főúttól délnyugatra található. A közlekedést fahidak könnyítik meg, a patakmederben nyáron alig csörgedezik víz, sokszor teljesen kiszárad, de esőzéskor, hóolvadáskor látványos zuhatag keletkezik. Fahidak sokaságán haladhatunk végig a gyerekekkel is egyszerűen, könnyen teljesíthető, jól kiépített túraútvonalon.
Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek
Dera-szurdok (forrás: utazom.com)
A Mecsekben számtalan jól kiépített útvonalon haladhatunk, amely a gyerekek számára sem megterhelő, az talán az 535 méteres magasságban elterülő Misina-tetőről indul és a Nagy Tubes-kilátóig tart, mely akár babakocsival is bejárható, és ahonnan meseszép panoráma tárul elénk a kilátóból Pécs városára. Ha a TV-toronyig eltúrázunk, kis kiállítás is várja ott a látogatókat, amely segít egy picit jobban megismerni és megszeretni ezt a vidéket a kiállított kőzeteivel, a megkövült növényeivel és a Mecseki dinoszaurusszal, változatos növény- és állatvilágával.
Erdei séták, melyek gyerekeknek sem megterhelőek
Misina-tető (forrás: kirandulababa.hu)

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide