Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában

2018. 04. 30. 08:30
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Szlovákia csodás kirándulóhelyei mellett szinte mindenütt találunk egy-egy színvonalas és különleges termálfürdőt is. Nézzék át a következő párosításokat!
Sokak kedvenc kirándulóhelye  - és Magyarország északi tájairól könnyen megközelíthető hegyvidék  - Szlovákia és a Tátra, ahol a csodás hegyvonulatok és a dombok között kéklő tavak hívogatják a kalandvágyó turistákat.

A Magas-Tátra meghódítása

A Tátra hegyvonulatai között kirándulva kihagyhatatlan úti cél a Magas-Tátra fővárosa, Poprád, amely Szlovákia szepességi régiójában található. A város az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül, az óvárost, számos történelmi műemléket, valamint külső kerületeit is felújították. Nemcsak a síelést, de a kirándulást kedvelők is előszeretettel választják ezt a hegyektől csupán pár percnyi autóútra lévő, történelmi nevezetességekben gazdag városkát, mely igen közel van olyan látnivalókhoz, mint Lőcse, Kézsmárk vagy a Szepesi vár. Ha mindezt bejártuk, jöhet a jól megérdemelt pihenés, amelyre kiváló lehetőséget kínál a Poprád mellett található AquaCity. Az egész évben nyitva tartó, modern fürdőkomplexum több részből áll, az eredetileg 50 Celsius-fokos kristálytiszta termálvize nagyon jó hatással van mozgásszervi panaszokra, légzőszervi megbetegedésekre, javítja a vérkeringést és nyugtatóan hat az idegrendszerre. A fürdő wellness és spa részlege szintén nem hagy kivetnivalót, rafinált megvilágítású, elegáns terek, számos különböző szauna, gőzfürdő, inhalációs kabin, tepidárium, hideg és forró vizes sétáló utak, jakuzzik, masszázs zuhanyok kényeztetik a vendégeket, a Swarowski kristályokkal díszített, alulról megvilágított medencék valódi luxus élményeket kínálnak.
Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában
Lőcse

Történelmi örökségünk Bártfán

Akit a gyönyörű erdei séták és a csúcsok meghódítása mellett a történelem is érdekel és a kulturális örökség maradványait is kutatja, annak a számára Bártfa a megfelelő célpont. Szlovákia egyik legszebb történelmi városa a Világörökség védelme alatt álló ódon Bártfa (Bardejov). Városfallal és bástyákkal szegélyezett belső városmagjának főterén áll legkiemelkedőbb épülete, a reneszánsz lépcsőfeljáróval díszített, jellegzetes tetőszerkezetű városháza, mintegy ékszerdobozaként, legféltettebb kincseként az UNESCO védettségű városkának. Az épület belső kiképzése is nagyon szép, a Sárosi Múzeum gazdag történelmi, egyházművészeti kiállítását nézhetjük meg a boltíves termekben. Ahogy Bártfa, úgy a tőle néhány kilométerre fekvő Bártfafürdő is rangos történelmi múlttal bír. Az első írásos említés 1247-ből, IV. Béla magyar király idejéből származik. Az első fürdőházi épületeket a 17. században kezdték építeni. A legszebb épület a szecessziós elemekkel díszített Astoria fürdőház. A fürdő virágkorát a 19. században élte, mikor is igazi hírességeket kezeltek itt, pl. I. Sándor orosz cárt, Marie Luise osztrák hercegnőt, a Sisi néven ismert osztrák császárnét, I. Ferenc József hitvesét. Az ő látogatásának állít emléket a fürdőpark egyik szobra az Astória fürdőház előtt. A fürdő kiváló feltételeket teremt emésztőrendszeri megbetegedések, légúti betegségek és szellemi, valamint fizikai kimerültség állapotának gyógyításához. Bártfafürdő területén található egy skanzen, szabadtéri strandfürdő és sífelvonók is.
Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában
Bártfa

Kisvárosi hangulat a nagyvárosban – Pozsony

Szlovákia fővárosa, Pozsony mindig is kedvelt úti célja volt a magyar turistáknak. A régi utcák, a város főtere és nem utolsó sorban a finom ételek és italok vonzzák a vendégeket. Nagyon sokan érkeznek ide a közeli hegyi házikókból, de olyanok is szép számmal akadnak, akik kifejezetten egy pozsonyi városnézés kedvéért érkeznek Szlovákiába. Akár hegymászással, akár városlátogatással kötjük össze, érdemes felkeresni Szlovákia egyik leglátogatottabb üdülőközpontját, Szenc (Senec) városának üdülőövezetét. A terület Pozsonytól körülbelül 25 km-re található, vonzerejét leginkább az egész éven át nyitva tartó szenci aquapark jelenti, mely csúszdával, medencével és gyönyörű környezetével garantált a kikapcsolódást, felüdülést jelent az egész családnak. Az aquapark télen és nyáron is várja a látogatókat, hiszen jól felszerelt belső és külső vízi világgal rendelkezik. A leglátványosabb elem a csúszdatorony, ahonnan több különböző, izgalmas élményt ígérő csúszda is indul. Köztük a legmagasabb, 103 m-es Missisippi csúszda, de a bátraknak ideális a Green Speed, Blue Speed vagy a Tornádó tölcsér is, utóbbi egyedi extrém kalandnak számít Szlovákiában.
Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában
Pozsony

Barlangok az Alacsony-Tátra kapujában

Nagy az érdeklődés Szlovákia barlangjai iránt is, akár sportról, akár kirándulásról, akár gyógyulásról van szó. A Déményfalvi barlangrendszer az Alacsony-Tátra egyik fő látványossága. A helyi cseppkőbarlang a Déményfalvi-völgy hatalmas földalatti karsztrendszerének a részét képezi. Egyedülálló cseppkődíszítése van, amely a legszebb barlangok közé sorolja Európában. A Déményfalvi-völgy jobb oldalán, az Alacsony-Tátra északi lejtőin helyezkedik el a nyilvánosság számára is elérhető barlang - a Déményfalvi-jégbarlang. A látványos és turisták által is keresett jégbarlang egyike a világ első ismert barlangjainak. Az alsó részét jégképződmények alkotják, melyek tavasszal keletkeznek a hóvíz beárámlásával a barlang belsejébe, ahol a befagyott víz így hatalmas jégoszlopokat alakít ki. Ha kibarlangászkodtuk magunkat, jöhet a szórakozás, a Tatralandia Aquaparkban. A Liptószentmiklós mellett található fürdőkomplexum Szlovákia, Csehország és Lengyelország legnagyobb, egész évben üzemelő vízi szórakoztató és szállodai központja. A hatalmas területen fekvő aquapark 2003-ban nyitotta meg kapuit, azóta szinte minden évben bővült egy-egy újabb elemmel. Mára Közép-Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja lett, amely nyáron és a síszezonban is várja a látogatókat.
Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában
A deményfalvi Szabadság barlang

Várhódítás és barlangfürdő a Selmeci hegységben

Selmecbánya várának „meghódítása” állandó program a Szlovákiába látogató turisták körében. Selmecbánya az egykori magyar királyság legjelentősebb bányavárosa volt, egyik fő látványossága és városképének meghatározó eleme a főtértől nem messze, egy magaslaton fekvő Óvár. Az eredetileg román stílusú bazilikaként épült templom az évszázadok során számos átalakuláson ment keresztül, a gótika, a reneszánsz és a barokk is nyomot hagyott rajta, de a legfőbb változás a török veszedelem idején történt, mikor az erődített templomot várrá alakították át. Évszázadokon átívelő építészete és a tornyából nyíló páratlan panorámája révén elsőrangú turisztikai látványosság. A várfoglalás után igazán különleges fürdő élményt kínál az innen 12 km-re található Szklenófürdő, amely a Selmeci hegység lábánál található.  A fürdő része a Parencia gyógyfürdő, amely egyedülálló természeti képződmény, itt közvetlenül a 42 °C hőmérsékletű gyógyvíz forrásánál, a barlangban fürdőzhetnek a látogatók. Szkelnófürdőn a barlang mellett nyáron nagymedencét, télen aromaszaunát, finn szaunát, zuhanyoázist, infraszaunát, tepidáriumot, szoláriumot, sóbarlangot, fitnesztermet, masszázsszéket, masszázst, víz alatti masszázst, örvényt és ózonterápiát is igénybe lehet venni.
Kirándulás és fürdő a sokarcú Szlovákiában
Selmecbánya

Képek forrása: nyirsegutazas.hu (2.), Wikipedia.hu (3.), slovakia.travel (4.), patty ski (5.), Wikipedia.org (6.) Nyitókép: Szklenófürdő (Kúpele Sklené Teplice)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...