Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

2024. 04. 15. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az ország különböző tájain igazi különlegességek várják a színesen illatozó szirmok rajongóit. Adunk néhány ötletet, hol keressék a legszebb virágos réteket.
Az ország egyik leggyönyörűbb, tavasszal színes, virágos pompáját mutató arborétuma Alcsútdobozon található. A területen valamikor főúri vár magasodott, melyből mára egy romantikus rom és a kastélypark maradt, ebből alakították ki az ország egyik legszebb angolparkját. A kanyargós sétautakon bejárható arborétum minden évszakban más-más arcát mutatja az idelátogatóknak, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező például egyedülálló az országban. A másik, nagy tömegeket megmozgató időszak júniusban van, amikor Szent Iván éjjelének környékén elérkezik a Szentjánosbogár-tánc ideje. A legszebb tavaszi hónap Alcsútdobozon mégis a május, ilyenkor virágzik a japánakác, a tulipánok, a hárs-, juhar-, tölgy- és a gesztenyefa.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: nlcafe.hu)

Szarvason járva szinte kihagyhatatlan a helyi arborétum és a köré épült park felkeresése. A régóta várt napfényben sokféle, csak itt fellelhető bokor, fa és virág mutatja tavaszi pompáját, igazán vidám, színes kavalkádot ígérve a kirándulóknak. A Szarvasi Arborétum Szarvas város határában a Hármas-Körös legnagyobb holtága mentén, 82 hektáron kínálja a szépséget és a kalandokat. Ezen belül találjuk a 42 hektáros, csodálatos térharmóniájú Pepi-kertet, amelyet az adományozóról „Pepi grófról” neveztek el. Itt nézhetjük meg a kora tavaszi virágokat, például a hóvirágot, a hunyort, a krókuszt, a májvirágot vagy a látogatók körében legnagyobb csodálatot kiváltó magnóliákat.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Természetjáróknak és vállalkozó szellemű turistáknak is van ajánlatunk. Az Őrségben, Körmend és Horvátnádalja között a Rába-Pinka árterében feltöltődő holtágak ölelésében találjuk a Dobogó nevű erdőt. Ez Vas megye egyik legjelentősebb tőzikés erdeje, ahol mintegy ötmillió tő tavaszi tőzike látványa fogad bennünket tavasszal. Itt található a Dobogó-erdő tanösvény is, amely a gyerekeknek is nagy kalandot ígért, ráadásul a mindössze két kilométeres táv még a legkisebbek számára sem jelent teljesíthetetlen feladatot.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Bár nem tipikus tavaszi virág, de a napfényben csillogva talán még gyönyörűbb, úgyhogy a friss évszakban is kihagyhatatlan a hévízi tavirózsa.  Hévízen ma már többféle színű virág is lebeg a meleg vizű tó tetején, de a tóban csak a fehér tündérrózsa őshonos. A múlt század 30-a éveiben többféle trópusi tündérrózsa honosításával is kísérleteztek, de csak egy fajtával jártak sikerrel. Az indiai vörös tündérrózsa fajt 1898-ban honosították. A tavirózsa májusban kezd virágozni és egészen november végéig díszíti a hévízi tavat. A különleges virágok védettek, így otthon már csak képeken gyönyörködhetünk bennük.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Kevesen ismerik a Szombathely északi részén található Kámon városrész arborétumát, pedig csodálatos krókusz virágokkal színesített mezei fantasztikus látvány ígérnek tavasszal. A park kialakítása a Saághy család nevéhez fűződik a 19. század végétől. A jelenleg 25 hektáros területen, amely 1950 óta védett, mintegy 2500 fás szárú növényfajt találunk. Tavasszal előbb a tőzike, a hóvirág, majd a krókusz szőnyegvirágzásában gyönyörködhetünk, de igazi különlegességnek számítanak a varázsmogyoró-bokrok és a tündérfa is.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Magyarország klímájának köszönhetően abban a szerencsés helyzetben van, hogy rengeteg gyönyörű növénynek nyújt ideális környezetet, így lila levendula mezőt is több helyütt találunk az országban. A leghíresebbek talán a Pannonhalmán és Tihanyban virágzó levendulaföldek, ahol május végétől akár magunk is „learathatjuk” a lila virágú illatos növényeket. Pannonhalmán a kolostor gyógyító szerzetesei kezdték termeszteni a levendulát, de Tihany történetében is régóta fontos és kiemelt szerepet játszik a levendula termesztés és feldolgozás. Ezen hagyományok az elmúlt évtizedek során egyre kisebb hangsúlyt kaptak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park sokféle programmal várja az érdeklődőket a levendula virágzás idején.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

A következő nem egy konkrét hely, amelyet felkereshetnek a színes virágokra vágyók, hanem egy komplett fesztivál, amelynek a dátumát érdemes bejegyezni a naptárba.  A Rózsaünnep alkalmából a rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Igazán színes és vidám ünnepség ez, ahol rózsákkal van feldíszítve minden, rózsaszirom szőnyeggel borítottak az utcák, vidám felvonulások vannak, és természetesen számtalan látogatható rózsafarm várja az érdeklődőket, ahol sok esetben a „Szedd magad” kezdeményezéshez is csatlakozni lehet. A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait. A jelenlegi termelési módszerek és eszközök mellett Magyarország első Rózsa múzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket is bemutatja.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Nem pont a főútvonalak mellett található, de ha úgy adódik érdemes felkeresni Európa egyik legszebb botanikus kertjét is a Vas megyei Kám községhatárban. A Jeli Arborétum májusban a legszebb, amikor virágköntösbe öltözik. Ilyenkor nyílik tömegesen a rhododendron. A nagy mennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A teljes park területén több mint 300 rhododendron-változat található itt több ezer példány formájában. Április végétől május közepéig várható a rododendron csúcsvirágzása, amikor a korábban nyíló, illatos, lombhullató rhododendronok együtt virágoznak a később nyíló örökzöld rhododendronokkal.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: friss.hu)
Nevével ellentétben igazán különleges virág a pilisi len, amely csak egy helyen található Magyarországon. Ennek a kis sárga virágnak az élőhelye még a jégkorszak idején leszűkült a Pilisszentiván feletti Nagyszénás hegy csúcsára (ami egyébként a Budai-hegység része), és azóta is csak ott található. Próbálkoztak más helyeken is megtelepíteni, de nem jártak sikerrel. A növényt annyira védett, hogy élőhelye csak engedéllyel látogatható, érdemes utána kérdezni a lehetőségeknek a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: Duna-Ipoly Nemzeti Park)
Az orchideáról sokaknak az üzletekben kapható fajok jutnak az eszükbe, pedig hazánkban számos vadon élő orchideafaj előfordul. Ezeknek a virága ugyan jóval kisebb, mint a legtöbb boltban kapható fajé, azonban ha alaposabban megnézzük a színes szirmokat, láthatjuk, hogy az éppolyan bonyolult és lenyűgöző a szerkezetük, mint trópusi társaiknak. A kosbor névvel illetett virágok Mórahalom és Ásotthalom környékén nyílnak, itt lehet részünk a különleges orchidea-kalandban. Találunk itt többek között elegánsan törékeny mocsári kosbort vagy hússzínű ujjaskosbor, amely virágzata sokkal tömöttebb s inkább rózsaszínes árnyalatú. Szép vitézkosbor- és poloskaszagú kosborokat is fotózhatunk.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide