Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

2019. 04. 27. 08:27
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Az ország különböző tájain igazi különlegességek várják a színesen illatozó szirmok rajongóit. Adunk néhány ötletet, hol keressék a legszebb virágos réteket.
Az ország egyik leggyönyörűbb, tavasszal színes, virágos pompáját mutató arborétuma Alcsútdobozon található. A területen valamikor főúri vár magasodott, melyből mára egy romantikus rom és a kastélypark maradt, ebből alakították ki az ország egyik legszebb angolparkját. A kanyargós sétautakon bejárható arborétum minden évszakban más-más arcát mutatja az idelátogatóknak, a kora tavasszal nyíló hatalmas hóvirágmező például egyedülálló az országban. A másik, nagy tömegeket megmozgató időszak júniusban van, amikor Szent Iván éjjelének környékén elérkezik a Szentjánosbogár-tánc ideje. A legszebb tavaszi hónap Alcsútdobozon mégis a május, ilyenkor virágzik a japánakác, a tulipánok, a hárs-, juhar-, tölgy- és a gesztenyefa.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: nlcafe.hu)

Szarvason járva szinte kihagyhatatlan a helyi arborétum és a köré épült park felkeresése. A régóta várt napfényben sokféle, csak itt fellelhető bokor, fa és virág mutatja tavaszi pompáját, igazán vidám, színes kavalkádot ígérve a kirándulóknak. A Szarvasi Arborétum Szarvas város határában a Hármas-Körös legnagyobb holtága mentén, 82 hektáron kínálja a szépséget és a kalandokat. Ezen belül találjuk a 42 hektáros, csodálatos térharmóniájú Pepi-kertet, amelyet az adományozóról „Pepi grófról” neveztek el. Itt nézhetjük meg a kora tavaszi virágokat, például a hóvirágot, a hunyort, a krókuszt, a májvirágot vagy a látogatók körében legnagyobb csodálatot kiváltó magnóliákat.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Természetjáróknak és vállalkozó szellemű turistáknak is van ajánlatunk. Az Őrségben, Körmend és Horvátnádalja között a Rába-Pinka árterében feltöltődő holtágak ölelésében találjuk a Dobogó nevű erdőt. Ez Vas megye egyik legjelentősebb tőzikés erdeje, ahol mintegy ötmillió tő tavaszi tőzike látványa fogad bennünket tavasszal. Itt található a Dobogó-erdő tanösvény is, amely a gyerekeknek is nagy kalandot ígért, ráadásul a mindössze két kilométeres táv még a legkisebbek számára sem jelent teljesíthetetlen feladatot.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Bár nem tipikus tavaszi virág, de a napfényben csillogva talán még gyönyörűbb, úgyhogy a friss évszakban is kihagyhatatlan a hévízi tavirózsa.  Hévízen ma már többféle színű virág is lebeg a meleg vizű tó tetején, de a tóban csak a fehér tündérrózsa őshonos. A múlt század 30-a éveiben többféle trópusi tündérrózsa honosításával is kísérleteztek, de csak egy fajtával jártak sikerrel. Az indiai vörös tündérrózsa fajt 1898-ban honosították. A tavirózsa májusban kezd virágozni és egészen november végéig díszíti a hévízi tavat. A különleges virágok védettek, így otthon már csak képeken gyönyörködhetünk bennük.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Kevesen ismerik a Szombathely északi részén található Kámon városrész arborétumát, pedig csodálatos krókusz virágokkal színesített mezei fantasztikus látvány ígérnek tavasszal. A park kialakítása a Saághy család nevéhez fűződik a 19. század végétől. A jelenleg 25 hektáros területen, amely 1950 óta védett, mintegy 2500 fás szárú növényfajt találunk. Tavasszal előbb a tőzike, a hóvirág, majd a krókusz szőnyegvirágzásában gyönyörködhetünk, de igazi különlegességnek számítanak a varázsmogyoró-bokrok és a tündérfa is.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Magyarország klímájának köszönhetően abban a szerencsés helyzetben van, hogy rengeteg gyönyörű növénynek nyújt ideális környezetet, így lila levendula mezőt is több helyütt találunk az országban. A leghíresebbek talán a Pannonhalmán és Tihanyban virágzó levendulaföldek, ahol május végétől akár magunk is „learathatjuk” a lila virágú illatos növényeket. Pannonhalmán a kolostor gyógyító szerzetesei kezdték termeszteni a levendulát, de Tihany történetében is régóta fontos és kiemelt szerepet játszik a levendula termesztés és feldolgozás. Ezen hagyományok az elmúlt évtizedek során egyre kisebb hangsúlyt kaptak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park sokféle programmal várja az érdeklődőket a levendula virágzás idején.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

A következő nem egy konkrét hely, amelyet felkereshetnek a színes virágokra vágyók, hanem egy komplett fesztivál, amelynek a dátumát érdemes bejegyezni a naptárba.  A Rózsaünnep alkalmából a rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat, idén június 21-én kezdődik a fesztivál. Igazán színes és vidám ünnepség ez, ahol rózsákkal van feldíszítve minden, rózsaszirom szőnyeggel borítottak az utcák, vidám felvonulások vannak, és természetesen számtalan látogatható rózsafarm várja az érdeklődőket, ahol sok esetben a „Szedd magad” kezdeményezéshez is csatlakozni lehet. A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermesztők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó munkát, ennek a nehéz, de csodálatos szakmának a mindennapjait. A jelenlegi termelési módszerek és eszközök mellett Magyarország első Rózsa múzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket is bemutatja.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Nem pont a főútvonalak mellett található, de ha úgy adódik érdemes felkeresni Európa egyik legszebb botanikus kertjét is a Vas megyei Kám községhatárban. A Jeli Arborétum májusban a legszebb, amikor virágköntösbe öltözik. Ilyenkor nyílik tömegesen a rhododendron. A nagy mennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejti ámulatba a látogatókat. A teljes park területén több mint 300 rhododendron-változat található itt több ezer példány formájában. 2019-ben április végétől május 10-ig várható a rododendron csúcsvirágzása, amikor a korábban nyíló, illatos, lombhullató rhododendronok együtt virágoznak a később nyíló örökzöld rhododendronokkal.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: friss.hu)
Nevével ellentétben igazán különleges virág a pilisi len, amely csak egy helyen található Magyarországon. Ennek a kis sárga virágnak az élőhelye még a jégkorszak idején leszűkült a Pilisszentiván feletti Nagyszénás hegy csúcsára (ami egyébként a Budai-hegység része), és azóta is csak ott található. Próbálkoztak más helyeken is megtelepíteni, de nem jártak sikerrel. A növényt annyira védett, hogy élőhelye csak engedéllyel látogatható, érdemes utána kérdezni a lehetőségeknek a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon
(Kép forrása: Duna-Ipoly Nemzeti Park)
Az orchideáról sokaknak az üzletekben kapható fajok jutnak az eszükbe, pedig hazánkban számos vadon élő orchideafaj előfordul. Ezeknek a virága ugyan jóval kisebb, mint a legtöbb boltban kapható fajé, azonban ha alaposabban megnézzük a színes szirmokat, láthatjuk, hogy az éppolyan bonyolult és lenyűgöző a szerkezetük, mint trópusi társaiknak. A kosbor névvel illetett virágok Mórahalom és Ásotthalom környékén nyílnak, itt lehet részünk a különleges orchidea-kalandban. Találunk itt többek között elegánsan törékeny mocsári kosbort vagy hússzínű ujjaskosbor, amely virágzata sokkal tömöttebb s inkább rózsaszínes árnyalatú. Szép vitézkosbor- és poloskaszagú kosborokat is fotózhatunk.
Színpompás virágok között sétálna? Megmondjuk, merre induljon

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide