Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

2019. 08. 01. 08:01
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Búvártudásunkat több hazai fürdőben is felfrissíthetjük, de a vízisí, flyboard, wakeboard, jet-ski és a szörf örömeiért sem kell távoli strandokat keresnünk. Mutatjuk, hol lehet őket kipróbálni itthon.

Búvárkodás

Mielőtt nyakunkba vennénk a Vörös-, vagy az Adriai-tengert, frissítsük fel búvártudásunkat, vagy tanuljuk meg az alapokat már itthon, amire több fürdőben is lehetőségünk van. Az Aquaworld-ben 4 méter mély vízben folynak az oktatások, gyerekeknek játékos formában. A lebegést és a kiegyenlítést gyakorolhatjuk még a Csurgói Városi Uszodában, vagy a Martfű Gyógyfürdő és Uszodában. Szentesen elméleti és gyakorlati felkészítést is tartanak, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben búvártanfolyamon vehetünk részt, a Gyulai Várfürdőben nyíltvízi búvárvizsgát tehetünk, a Lupa-tavon akár 10 méter mélységig merülhetünk.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Vízisí

Csak gyakorlás kérdése, na meg egy kis egyensúlyérzék sem árt, de aki egyszer kipróbálta, az biztos visszatér a vízi sítalpakhoz. Aki már magabiztosan siklik, trükköket és ugrásokat is belevihet a körökbe. Oktatást több helyszínen is tartanak az országban, Vonyarcvashegyen, a Tisza-tónál, Dunavarsányi és a Miskolc közeli Hejő-tavon valamint a Heves megyei Kálon, a Szamoson, és a Tiszán motorcsónakos vontatással tanulhatunk vízisíelni.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Flyboard

A szabadság igazi élménye, méterekkel a víz felett repülni, amit már itthon is átélhetünk, ez a flyboard. A szerkezetet egy jetski motorjához csatlakoztatják egy 10 méter hosszúságú tömlővel. Ez biztosítja a vízellátást, amivel a repülő deszka, vagyis a flyboard, a levegőben marad, maximum 10 méter magasságban. Ügyesen kell egyensúlyozni, hogy mi irányítsunk, de ha már belejöttünk, a víz alatt és felett is trükközhetünk vele. A talpra csatolt deszkán két vízsugár biztosítja a tolóerőt. A Lupa-tavon, Mezőtúron, Szegeden, Gyálon, a Fundy-tavon és a Tisza-tavon is van lehetőségünk kipróbálni az egyik leglátványosabb vízi extrémsportot.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Wakeboard

A szörfözés ihlette, a snowboard nyári verziója nagyon hasonlít a vízisíre, de speciális, erős deszkával lehet siklani, egyensúlyozni, és trükközni a vízen. Komoly fizikai erőnlétet igényel, de ha egyszer ráéreztünk az ízére, nem fogjuk tudni abbahagyni. Elérhető kötélpályás vagy motorcsónakos verzióban is. Budakalászon a Lupa-tavon 6 oszlopos pályán 1 km hosszan kipróbálható. Kaposváron a Deseda-tónál tavaly nyílt új pálya, ezen kívül még próbálkozhatunk Balatonfüreden, Balatonfűzfőn, Siófokon, Nyíregyházán, Abádszalókon, Pécsett, Vonyarcvashegyen és Győrben is.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Álló szörf (SUP)

Ma már a legtöbb tóparti strandon kipróbálható a szörf és a legújabb őrület, a SUP, mely a szörfözés nyugisabb verziója, mellyel remekül fejleszthetjük egyensúlyérzékünket. Hullámok vagy szél helyett egy evezővel hajthatjuk a vízen, ebben rejlik egyserűsége is. Egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. A vízi túrázástól, a kardio edzésen át a jógáig mindenre, sőt, akár még horgászathoz is kitűnő.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Jet-ski

A vízen való motorozás, azaz amikor méteres hullámokon száguldozunk, az az igazi jet-ski életérzés. Csinálhatunk merész kanyarokat, intenzív gyorsulásokat és bármit, amihez kedvünk van. Bugyi településen 30 hektárnyi vízfelületen nyílik rá lehetőségünk, a Hódmezővásárhelytől nem messze fekvő Kopáncson is 80 km/h-val hasíthatunk, de Gyálon a Fundy-tavon is száguldozhatunk.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Vitorlázás

Mi lehet hangulatosabb egy kellemes nyári estén, mint a Balaton közepéről nézni a naplementét? Ezt akár egy vitorlás hajóval is megtehetjük, de szükségünk lesz hozzá némi előképzettségre. Az egytestű hajókon megérezhetjük a szél természetét, katamaránnal már igazi száguldós-fröcskölős-menetszeles vízi élményben lesz részünk, amit kipróbálhatunk Alsóörsön, Balatonfüreden vagy Balatonföldváron is. Néhány tanfolyamon már az elméleti és a gyakorlati tudást is elsajátíthatjuk, de ha igazán profik szeretnénk lenni, a vízi jogosítványt is érdemes letennünk.
Vízi sportok: hódoljunk nekik az országban

Képek forrása: Pixabay
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide