Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Erősítené az immunrendszerét? Irány a wellness!

2023. 10. 09. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Hidegre fordult az idő, ősz van. Jön a korai sötétedés, a didergős hajnalok és a menetrend szerinti megfázások időszaka. A sapka és sál viselete és a vitaminok fogyasztása mellett néhány igazán kellemes wellness kezelés is segíthet immunrendszerünk erősítésében. Fürdőket is ajánlunk, ahol ezek kipróbálhatók.

Az első, ami eszünkbe jut: a szauna és a gőz

Ha az immunrendszer és a wellness kifejezések összekapcsolódnak, az első, ami mindenkinek beugrik, az a szaunázás élménye. A szauna a hideg időben csodálatosan átmelegíti a testünket, felfrissít, javítja a vérkeringést, szebbé teszi a bőrünket, ráadásul rendszeres használata az immunrendszert is megedzi. Ennek az az oka, hogy a szaunában, izzadás közben a test felhevülésével egy lázhoz hasonló állapot lép fel, amit hyperthermiának vagy túlmelegedésnek hívnak. Ennek hatására az immunrendszer aktiválódik és több ellenanyagot termel, ami megvédi a testet a fertőzésektől. Ha valaki nem bírja a nagy forróságot és a száraz meleget, használhatja az infrakabinokat is, ahol jóval alacsonyabb a hőmérséklet és a páratartalom, de a hatás ugyanolyan. Nemcsak szaunával, de gőzfürdőzéssel is erősíthetjük immunrendszerünket, hiszen közben felpezsdül vérkeringésünk, és nyirokrendszerünkön át megindul a méregtelenítés, ráadásul a légzőrendszerben lerakódott váladékot is felszabadítja a gőz. Szaunaparkot, infrakabint és gőzfürdőt nagyon sok helyen találunk a fürdőkben, hadd ajánljuk ezúttal a Miskolctapolca Strandfürdő megújult szolgáltatásait, ahol a szaunatornyok belső tereiben só-, jég- és gőzkabin, hagyományos szauna, gyógynövényes herbál szauna, és infraszauna kapott helyet. A fürdő novemberi szauna programjai is nagyon kellemesnek ígérkeznek, de a forró élvezet előtt akár edzhetünk is egy jót, vagy feliratkozhatunk a fürdő november 3-i Nyílt Napjára. Miskolctapolca egész évben nyitva tartó strandfürdőjéből anélkül sem érdemes eljönnünk, hogy ne próbáltuk volna ki valamelyik speciális masszázst.
 Erősítené az immunrendszerét? Irány a wellness!
Miskolctapolca Strandfürdő

Csodálatos bazalt kövek

A masszázsok gyógyító hatásáról is rengeteget tudunk, sokféle masszázstípus várja a felfrissülni vagy gyógyulni vágyó vendégeket a magyarországi fürdőkben. Az immunerősítés kapcsán kiemelhető a szolgáltatások közül a több mint ezeréves múlttal rendelkező lávaköves masszázs. Itt a kezelés – melyet már az indiaiak és az amerikai őslakosok is alkalmaztak - egy speciális svéd masszázs mozdulataira épül, azonban a testre helyezett, felmelegített bazalt kövek számos jótékony hatásuknak köszönhetően teszik igazán különlegessé az élményt. A 40-50 fokra hevített vulkanikus kőzet kristályszerkezete révén kiválóan tartja és egyenletesen adja le a hőt, így a meleg hatására az izmok és inak bemelegednek míg a bőrbe masszírozott olaj a mélyebb rétegekbe is képes behatolni. A különleges masszázst, mely során szinte érintés nélkül, forró kövekkel gyógyítanak, többek között az Aquaticum Debrecen sokrétű szolgálatásai között is elérhető. A csodás mediterrán fürdőben tökéletes az ellazulás, amíg pedig a család apraja az aquaparkban szórakozik, szánhatunk egy kis időt saját magunkra a fürdő spa részlegében. Ezekben a fürdőkben is kipróbálhatjuk a lávaköves masszázst.
 Erősítené az immunrendszerét? Irány a wellness!

A nyirokcsomók aktiválása

Egy másik, az immunrendszer erősítésére kiválóan alkalmas masszázs kezelés a nyirokmasszázs. Az ősi technika segítségével a nyirokáramlás többszörösére növelhető, így a nyirokáramlás gyorsításával aktiválódik az immunrendszer és az anyagcsere folyamatok. A lassú, lágy, körkörös, nyomó-simító és vibráló mozdulatok a nyirokkeringés irányában történnek, a szakember a nyirok-csomókon dolgozik, lágyan masszírozza, aktiválja azokat. A nyirokmasszázsnak létezik gépi változata is, mely során szabályozható erősségű nyomáshullámok futnak végig a testen. A népszerű Zalakarosi Fürdőben is igénybe vehető a szolgáltatás, ahol a gyógyászati központ mellett a wellness részlegben is minőségi, válogatott alapanyagokkal, képzett szakemberek végzik a kezeléseket. Ezekben a fürdőkben is kipróbálhatjuk a nyirokmasszázst.

A régi, jó, bevált módszer is működik

Egyszerű megoldásnak tűnik, mégis az egyik legjobb immunerősítő nagyanyáink bevált módszere, a váltófürdő. Bőrünk idegsejtjeivel egy csepp jeges víz hidegét ugyanúgy érzékeli mint egy gőzfürdő jóleső melegét. Ezt az érzékenységet használja ki a hidroterápia, ezen belül is a váltófürdők, melyek a hideg és a meleg vízben történő megmártózás váltakozásán alapulnak. A különböző hőmérsékletű vizek váltott használata serkenti a vérkeringést, mégpedig úgy, hogy a meleg hatására az erek kitágulnak, a hideg hatására pedig összeszűkülnek, így a váltófürdő erősíti az immunrendszert. A váltófürdő is nagyon sok hazai fürdőben kipróbálható, így például a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, ahol ráadásul a félig fedett gyógymedence november elejétől megújult formában várja a látogatókat. Ezekben a fürdőkben is kipróbálhatjuk a váltófürdőt.
 Erősítené az immunrendszerét? Irány a wellness!
Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Ezt is adták a rómaiak

Az ókori hódítók „találmányát”, a tepidárumot ma is sok fürdőben kipróbálhatjuk. Ez egy kellemes, pihenésre kiválóan alkalmas helység, ahol nincs túl meleg és a páratartalom is átlagosnak mondható. Akár órákat üldögélhetünk anélkül, hogy drasztikusan izzadni kezdenénk. A kabinok falát és a kényelmesen kialakított pihenőágyakat kővel, mozaik csempével, elegánsabb márvánnyal rakják ki, azután ezeket és a padlót fűtik fel testhőmérsékletre. A 30-40 fokos tepidáriumot azok is használhatják, akik különféle betegségek miatt nem élvezhetik a gőz, illetve a szaunák jótékony hatását. A tepidariumban izzadás nélkül melegszenek fel a hidegebb testrészek, ezáltal javul a vérkeringés. A kellemes melegben oldódik a stressz, megnyugszunk, sőt közben az immunrendszer is erősödik. A békés, nyugodt pihenést és az egészséges immunrendszert szolgáló tepidárum többek között a Bükfürdő Thermal & Spa-ban is kipróbálható. Ezekben a fürdőkben is kipróbálhatjuk a tepidárumot.
 Erősítené az immunrendszerét? Irány a wellness!

Extrém hideggel a tél ellen

80-90 fok helyett 170 fok mínuszban, nagyjából ezt jelenti a jégszauna, avagy a krioszauna. A levegő rendkívül száraz a fülkében, így testünket az extrém hideg ellenére sem éri károsodás, sőt, nagyon sok pozitív hatással bír ez a hőmérséklet. A szélsőséges hideg kiegyenlítésére szerveink működése felgyorsul, beleértve az immunrendszert, a krioszaunában beindul a test öngyógyító mechanizmusa is. Hatásai közé tartozik az anyagcsere folyamatok javulása, a bőr rugalmasabbá válása és a fájdalomtűrő képesség szintjének növelése, valamint a kezelés segíthet a fogyásban is. Nem kell aggódni az extrém hőfokok miatt, fantasztikus lesz az élmény, melyet egyre több hazai fürdőben, így ma már a Gyulai Várfürdőben is kipróbálhatunk. Ezekben a fürdőkben próbálhatjuk még ki a krioszaunát.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...