Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Több mint fürdőzés – a Kneipp módszer lényege

2021. 10. 24. 10:00
Forrás: termalfurdo.hu
Wellness
Kneipp kúrák, taposók és hidroterápia. A kifejezésekről mindenki hallott, vagy legalább találkozott velük egy-egy termálfürdő szolgáltatásai között. De vajon milyen előnyök és gyógyhatások rejlenek Kneipp mester tanai mögött? A Kneipp kúra eredetének megismerése után, melyről itt írtunk ismerjük meg az egyszerű, de hatékony módszert kicsit közelebbről is!

Öt alappillér adja a Kneipp módszer alapjait

Sebastian Kneipp felismerte, hogy ha gyógyítani akarunk, akkor nem elég csak a betegséget vizsgálni, hanem az embert, mint egészet kell tekinteni, a lelket és testet egységében lehet csak eredményesen gyógyítani (ezt diktálják a holisztika tanai is). Gyógyítási módszerének és filozófiájának öt alappillére a fitoterapia, a hidroterapia, a dietetika, a mozgásterápia és a testi és lelki egyensúly. Ez az öt alaptézis már régóta ismert a tudósok körében, a hidroterápiát, vagyis a víz gyógyító hatását az ókor óta ismerik. A fitoterápia a gondosan kiválasztott, növényi alapú gyógytermékek használatára épül, melyet már az ókori keleten is alkalmaztak. A dietetika kiegyensúlyozott egészséges táplálkozást, rostokban, ballasztanyagokban, vitaminokban gazdag étkezést jelent, amely a rendszeres mozgással együtt nemcsak a testsúly, a keringési rendszer és a szív egészséges működését támogatja, hanem a szellemi működésre is pozitív hatással van. Így kneippi filozófia ötödik eleme, a testi-lelki egyensúly is a helyére kerül.
Több mint fürdőzés – a Kneipp módszer lényege
Kneipp-taposó a Balfi Gyógyfürdőkórházban

A „vizes” gyógyulás mindenki számára elérhető

Kneipp módszerének egyik legfontosabb és bárki számára könnyen megvalósítható része a hidroterápia, amelynek gyakorlására a legtöbb hazai fürdő és wellness központ is kínál lehetőséget. A hidroterápia alapja az a meggyőződés, hogy a víz az élet esszenciája, hiszen magát az emberi testet is nagyobbrészt víz alkotja és legtöbb táplálékunkban is jócskán van víz. Különféle megjelenési formáiban (víz, jég, gőz, pára) alkalmas a relaxáció elősegítésére, a vérkeringés élénkítésére, a méreganyagok eltávolítására és még sorolhatnánk tovább. Hatás szempontjából legfontosabb a víz hőmérséklete, ezt ismerte fel Sebastian Kneipp. Forró és hideg vizes fürdőket, gőzfürdőket, meleg és hideg vizes borogatásokat, zuhanyozást, lábfürdőt javasolt betegeinek. Az általa kidolgozott hidroterápiát mindig sok mozgás és diéta kísérte. Nagyon sok általa népszerűsített kezelés mára a wellness és a természetes gyógyászat része lett.
Több mint fürdőzés – a Kneipp módszer lényege
Kattintson a képre, ha kíváncsi, mely hazai fürdőkben próbálhata ki a Kneipp-taposót!

Hideg és meleg vizes inger

Kneipp szerint a betegségek jó része a vér és a szövetnedvek rossz összetételére, azok helytelen eloszlására és a testi, lelki és szellemi erők kimerültségére vezethető vissza. Rájött arra, hogy az ember bőrén keresztül nagyon változatos ingereket lehet kiváltani azzal, ha eltérő hőfokú vizekkel érintkezik. Ma már tudjuk, hogy a Kneipp-fürdőkúra hatásossága abban keresendő, hogy a hideg víz hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, és meleget vonnak el az emberi szervezettől, míg a meleg víz következtében ez előbbi folyamat megfordul, vagyis az erek kitágulnak, és kellemes meleg érzés járja át az egész testet. A váltott hőmérsékletű fürdő, vagy egyéb „vizes inger” stimulálja az idegrendszert, így elősegíti, felgyorsítja a szervezet működési folyamatait.

Stimulálja az idegrendszert

A kúra pozitívan hat az idegrendszerünkre, mert a legtöbb idegvégződés a bőrsejtekben található. Mindemellett jótékony ereje megfigyelhető még abban, hogy javítja a szívműködést és a vérkeringést, serkenti az anyagcserét és a mirigytevékenységet, erősíti az immunrendszert, kitisztítja a bőrt és megnyugtatja a lelket. Egy-egy kezelés során gyakran csak egyes testrészek kerülnek kapcsolatba a vízzel, az inger végigfut az egész érpályán és idegrendszeren, ezért az egész szervezetre kifejti hatását. Ahhoz, hogy a kúra kellően hatásos legyen, javasolt legalább 4–6 héten át rendszeresen, mindennap alkalmazni. A Kneipp-kúrának többféle formáját is előszeretettel alkalmazzák. Sok helyen kipróbálhatjuk a borogatás, lemosás, zuhanyzás, pakolás, gőzölés és fürdő formájában is, azonban léteznek olyan verziói, amelyek jobban elterjedtek a wellness szolgáltatások világában. Ilyenek a Kneipp-taposó, az ülő Kneipp-lábfürdő és a körfolyosós Kneipp-fürdő.
Több mint fürdőzés – a Kneipp módszer lényege
Kneipp-taposó a debreceni Aquaticumban

Több formában is létezik

A Kneipp taposó lényege, hogy egy 10-15 fokos medencében kell körbe-körbe sétálgatni, amiben csak annyi víz található, hogy a medence aljára lefektetett köveket ellepje. A hideg és meleg váltakozó érzetét az adja, hogy a lépés során kiemelkedő lábfej a hideg víz után a meleg levegővel érintkezik. Remek hatással van a vérkeringésre és az anyagcserére, emellett javítja a tartóizmokat és a láb vérkeringését azáltal, hogy talpmasszázsként is funkcionál. A Kneipp lábfürdő során két különböző hőmérsékletű kerámiatálba kell tenni külön-külön a lábunkat, majd a kezelés során folyamatosan cserélni a két tálat, vagy a lábunkat, így változtatva a szervezetünket érő ingereket. A körfolyosós Kneipp fürdőben egymástól elválasztott hideg és meleg vizet tartalmazó, kör alakú medencékben kell sétálgatni úgy, hogy a bal lábunk a hideg, míg a jobb lábunk a meleg vizes részben van, majd elérve a következő medencerészt megfordulunk, így lábaink megcserélődnek. Ezzel a módszerrel a Kneipp taposóhoz hasonló hatást érhetünk el.
És végül itt egy aranyos kis videó, amely a Kneipp-kezelés hatásait magyarázza el, és bár németül van, a nyelvet nem értőknek is ajánljuk:

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide