Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A watsu terápia: megnyílunk, mint egy csodás virág

2014. 05. 30. 07:59

Fürdőzés
Mielőtt Mondok Árpád gestalt terapeutánál Teo végre kipróbálhatta, átélhette az élményt, sok érdekességet megtudott tőle a wellness terápiáról, mely a nyolcvanas évek kaliforniai wellness bummjának idején született.

A watsu kezelés egy kapcsolat, mégpedig intim és bensőséges. Akár helyreállító élményként is lehet használni, ha elegendő tudatosság van a kliensben és a terapeutában egyaránt - kezdi Árpád a beavatást. Nehezen szokom meg, hogy a pácienst, vagyis az aktus "elszenvedőjét" saját szaknyelvének megfelelően következetesen kliensnek nevezi.

Árpád ugyanis nem önmagában alkalmazza ezt a csodálatos, vízi terápiát. Gestalt-terapeutaként a kezelés kiegészítőjének tartja. Mintegy bevezeti vele terápiáját. A Gestalt terápia a huszadik század elején született pszichológiai irányzat. A Gestaltosok közül páran külföldön is előszeretettel alkalmaznak watsut, hogy ezzel mintegy megnyissák a "kliens" lelkivilágát.

A Gestalt és a Watsu kapcsolata abban is rokonítható, hogy alany és ágens, befogadó és cselekvő viszonya némiképp felcserélhető. A kezelő maga is részt vesz, teljes valójával belemegy a folyamatba, semmiképpen nem egy Freud, aki a fejünk mögött ül.

A watsut adó kezelő és a watsut kapó páciens között a víz természetes közegében bensőséges, sőt intim kapcsolat alakul ki. A watsu lényegében egy nagy ölelés, úgyhogy nem véletlenül kell jó előre felkészülni rá. Erős érzelmi hatásokat válthat ki, igazi önismereti kaland, fontos, hogy bizalmat építsünk ki a kezelővel, mielőtt belevágnánk.


Ám ami ezután következik, megéri az előkészületeket! Árpád szerint ugyanis értő kezekben arra számíthatunk: "az ember egésze, mint egy csodálatos virág nyílik meg, megmutatva mit hordozunk szirmaink között."

"Átalakító hatása lehet, persze nem egyetlen kezelés után. Lehet puszta élmény. Ám terapeutaként azt mondhatom: hogy igazán hasznunkra váljon, fontos szembesülnünk azzal, mivé válunk, válhatunk egy kapcsolatban. Életünk során - fogantatásunktól kezdve - sokféle módon vehetünk részt egy kapcsolatban. Hogy ezt hogyan tettük, milyen berögözött sémáink vannak - ennek felismeréséhez vezet a terápia, melynek során az alany testi reakcióit figyelem, majd ezekkel szembesítem őt."
Teo Wassermann, Csobbanj.hu
 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Sárvári akciós ajánlatok

Merítsen erőt a természetből, a tavasz kirobbanó frissességéből Sárváron, ahol testközelben tapasztalhatja meg a természet energiáit. Az Ensana Thermal Sárvár ajánlatait most 15%-os SZÉP kártya kedvezménnyel foglalhatja le.Megnézem